Зима президента: хто і чому пішов в атаку на Петра Порошенка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зима президента: хто і чому пішов в атаку на Петра Порошенка

Казна та Політика
3230
В оточенні колишнього прем’єр-міністра Арсенія Яценюка після його відставки любили розповідати, що його звільнення обійшлося президенту в 50 млн доларів. Нібито Яценюк чи то жартома, чи то серйозно сказав Петру Порошенку: “заплатили б ці гроші мені, я б сам пішов”. У суботу, 3 грудня, версію змови проти Яценюка озвучив один з його давніх опонентів – народний депутат-утікач Олександр Онищенко. У коментарі газеті The Independent він заявив, що за дорученням президента займався організацією та фінансуванням кампанії з дискредитації Арсенія Яценюка. За словами Онищенка, вона тривала 10 місяців і обійшлася в 30 млн доларів.
Це не єдине звинувачення депутата на адресу глави держави. Минулого тижня він дав інтерв’ю відразу декільком ЗМІ і звинуватив Петра Порошенка у політичній корупції. Онищенко розповів, що за дорученням президента протягом двох років займався організацією так званих “комерційних голосувань у парламенті. Простіше кажучи, купував голоси депутатів. Зокрема, за відставку Валентина Наливайченка з посади глави СБУ, призначення Генеральним прокурором Віктора Шокіна та інші. Онищенко стверджує, що частину грошей на ці цілі він отримував готівкою особисто від президента Петра Порошенка і пообіцяв найближчим часом оприлюднити аудіозапис відповідних розмов із главою держави, які він, нібито, записав на свій наручний годинник. Онищенко також заявив, що вже надав докази “політичної корупції” президента до департаменту юстиції та Державного департаменту США.
Бути відвертим Онищенко, якого українські правоохоронці підозрюють у розкраданні в особливо великих розмірах і звинувачують у держзраді, почав у непростий для Петра Порошенка час. На цьому тижні в Києві заплановані акції протесту Федерації профспілок, а лідер “Батьківщини” Юлія Тимошенко не відмовилася від планів домагатися дострокових парламентських і президентських виборів. Чи зможе опозиція “розгойдати” президента?
Спроба №2
Петро Порошенко стверджує, що звинувачення Онищенко – брехня. Вчора він заявив про це на засіданні фракції БПП. “Президент сам підняв цю тему. Він сказав, що ніяких плівок немає і бути не може”, – сказав після засідання голова фракції БПП Ігор Гринів. Водночас в команді президента впевнені: одкровення Онищенка спробує використати у своїх цілях Юлія Тимошенко. “Спочатку Юля (Тимошенко – ред.) планувала, що Онищенко заговорить після того як вона виведе на вулиці людей і тим самим допоможе домогтися перевиборів, але, як ми знаємо, вивести людей Юлі не вдалося. Тож бажаного ефекту вона все-одно не досягла”, – стверджує один з близьких соратників президента.
Відзначимо, що в коментарі The independent Олександр Онищенко заявив, що у нього з Юлією Тимошенко були хороші стосунки і він, нібито, виступав посередником між лідером “Батьківщини” і президентом: “Він (Порошенко – ред.) просив мене бути поруч з Тимошенко. Захищати його від неї… Я ніяк не міг її контролювати. А вона не хотіла говорити з ним”. У свою чергу Юлія Тимошенко в червні нинішнього року заступилася за Онищенка, коли ГПУ звернулася до Верховної ради зі зверненням про зняття з нього депутатської недоторканності та надання дозволу на його арешт.
Співрозмовники РБК-Україна в правоохоронних органах стверджують, що Юлія Тимошенко не відмовилася від ідеї організувати у Києві масштабні акції протесту. Нагадаємо, “Батьківщина” планувала організувати безстрокову акцію на Майдані Незалежності в кінці листопада, до річниці Революції Гідності. Але, команда президента зіграла на випередження і зірвала ці плани. Уникнути цього багато в чому вдалося завдяки переговорам з Федерацією профспілок, яка відклала свою акцію протесту, на яку обіцяла привести в столицю 50 тисяч осіб. Але від ідеї провести мітинг лідери профспілок повністю не відмовилися, і перенесли його на 8 грудня, напередодні розгляду в парламенті проекту закону про держбюджет-2017. Представник ФПУ в парламенті Сергій Каплін вчора заявив, що планує привести під Верховну раду 20 тис. осіб.
З середини листопада Юлія Тимошенко відкрито більше не закликає громадян вийти на вулиці. Але 3 грудня, в ефірі телеканалу “112” вона знову заговорила про дострокові вибори: “Люди, які сьогодні при владі, генетично не можуть стати моральними. Тому у суспільства є інструменти для того, щоб зробити політичне перезавантаження влади і не чекати ще два з половиною роки, поки вони остаточно дограбуютть країну”.
Поки що Юлія Тимошенко не апелює до заяв Олександра Онищенка. Замість цього вона звинувачує президента в тому, що він нібито підписав якісь таємні протоколи до Мінськими угодами. Але жодних подробиць або доказів цього лідер “Батьківщини” не надає. У МЗС цю інформацію офіційно спростовують.
За словами співрозмовника РБК-Україна, в одному з правоохоронних відомств, силовикам відомо місцерозташування як мінімум трьох складів із запасами для безстрокових акцій протесту. “За нашими даними склади з дровами, бочками, тушонкою, прапорами, вудками і т. д. знаходяться на території Києва і області. Підготував їх Костянтин Бондарєв (голова Київської обласної парторганізації «Батьківщина» – ред.)”, – говорить співрозмовник РБК-Україна.
Зазначимо, що в листопаді співробітники київського главку СБУ провели обшуки в Жовтневому палаці, де крім іншого вилучили запаси продовольства. Співробітники спецслужби стверджують, що припаси готували для акцій протесту активісти “Батьківщини”. У відповідь, на минулому тижні активісти громадської організації “Антикорупційний рух Стоп Корупція» провели мітинг під центральним управлінням СБУ з вимогою “віддати тушонку”.
У “Батьківщині” підготовку акцій протесту заперечують і говорять лише про те, що підтримують право громадян протестувати проти “антидержавної політики” влади.
Полк незадоволених
Юлія Тимошенко – не єдиний політик, який останнім часом відкрито критикує президента і владу. Останній місяць у корупції Петра Порошенка звинувачує і екс-глава Одеської ОДА Михайло Саакашвілі. Два тижні тому він оголосив про створення політичної партії “Рух нових сил” (РНС) і провів з цієї нагоди мітинг біля пам’ятника В’ячеславу Чорноволу на Європейській площі в Києві. За офіційними даними, послухати Саакашвілі зібралося до 3 тис. осіб.
Екс-президент Грузії звинувачує Петра Порошенка в тому, що він “очолив корупцію в Україні” і домагається дострокових парламентських виборів. Власне мітинг він проводив під гаслом “Остання зима цієї Ради”. На мітингу Саакашвілі заявив, що має намір незабаром вивести на вулицю 1 млн. людей. Мовляв, тоді президент змушений буде розпустити парламент. Саакашвілі стверджує, що не координує свої дії з іншими політиками, хоч і закликає об’єднатися під його прапорами. У той же час за інформацією РБК-Україна екс-глава Одеської ОДА після своєї відставки зустрічався з екс-главою СБУ Валентином Наливайченком, який цього літа оголосив, що об’єднує свої сили з “Батьківщиною”.
“Знаю та поважаю Михайла Саакашвілі давно. Зараз я повністю відданий роботі в русі “Справедливість”. Разом з громадськими організаціями захищаємо українців від корупції у владі. Зрозуміло, що ми зацікавлені в переговорах з тими, хто поділяє і відстоює принципи прозорої некорумпованої влади, хто не боїться розслідувати корупційні злочини на самій верхівці і вимагати справедливого покарання”, – заявив Валентин Наливайченко.
Крім того, Саакашвілі намагається укласти союз з мером Львова Андрієм Садовим. В інтерв’ю РБК-Україна мер підтвердив, що 17 листопада зустрічався з Саакашвілі. Втім, про що конкретно вони говорили, він не уточнив. Тим часом, у неформальних розмовах з РБК-Україна співрозмовники з команди Садового розповідають, що Саакашвілі запропонував їм об’єднати зусилля в “Русі нових сил”. “У нас є партія, у нього – ініціатива. Він розуміє, що на створення своєї партії потрібно дуже багато часу”, – пояснив пропозицію колишнього президента Грузії співрозмовник в “Самопомочі”. Ще один соратник Садового каже, що мер Львова позитивно відгукнувся щодо пропозиції екс-глави Одеської ОДА, але уточнив, що питання про потенційне співробітництво має вирішити партія.
Як один із варіантів можливої співпраці у “Самопомочі” розглядають активну інформаційну роботу за погодженим з Саакашвілі напрямами. Наприклад, просування теми змін до закону про парламентські вибори, з тим, щоб проводити їх за пропорційною системою з відкритими списками, зміни складу ЦВК і відставки Юрія Луценка з посади генпрокурора. “Ми хочемо розкачати тему відкритих списків. Це питання піднімає і “Самопоміч”, і Саакашвілі. Так само і щодо Луценка”, – пояснює співрозмовник.
Водночас далеко не всі в “Самопомочі” підтримують об’єднання з Саакашвілі. “Я знаю настрої в партії, і більшість вважає, що ми повинні розвиватися окремо. Ми свою партію будуємо, а він – свою. Ось коли він створить свою політичну силу, тоді може йти мова про спільні голосування в парламенті”, – розповів співрозмовник РБК-Україна в політраді «Самопомочі». Сам Садовий розповів РБК-Україна, що тему об’єднання партій він з Саакашвілі не обговорював.
На відміну від Юлії Тимошенко і Михайла Саакашвілі, Андрій Садовий поки що відкрито не критикує президента. Проте “Самопоміч” з кінця листопада домагається розслідування фактів корупції в державному концерні “Укроборонпром”. Два тижні тому заступник голови парламентської фракції “Самопоміч” Єгор Соболєв ініціював відповідні комітетські слухання в рамках очолюваного ним комітету з питань запобігання корупції. Але союзники президента з фракції “Народний фронт” намагалися перехопити ініціативу Соболєва. Заступник голови фракції НФ Сергій Пашинський в терміновому порядку провів аналогічні слухання щодо ситуації в «Укроборонпромі», але на комітеті з питань національної безпеки і оборони, який він очолює. При цьому на комітет до Пашинського прийшов керівник “Укроборонпрому” Роман Романов. У підсумку, Соболєв нараду свого комітету проводити не став, і разом з колегами прийшов “в гості” до Пашинського, де за підтримки Пашинського, керівник “Укроборонпрому” відбився від звинувачень “Самопомочі”.
Відсутність чіткого плану дій з боку Саакашвілі, зрозумілої логіки може пояснюватися не лише відсутністю цього плану, а політичним досвідом Михайла Саакашвілі. Ще в Грузії він спочатку не збирав партії, до яких відразу входили б відомі політики, перед якими поставлено чітке завдання і цілі. Так було з партією Єдиний національний рух, яку він створив у 2001 році. Опинитися при владі партія змогла завдяки об’єднанню з рухом Об’єднані демократи, Союзом Національної солідарності та молодіжним рухом Кмара – усіма, хто виступав проти політики Едуарда Шеварднадзе. Експерти з числа грузинських політиків допускають, що такий же сценарій Михайло Саакашвілі може використовувати і зараз: вибудовувати свою партію, орієнтуючись на невідомих, молодих, перспективних представників суспільства, щоб потім створити політичне об’єднання, яке може скласти серйозну конкуренцію “традиційним” українським партіям. Розрахунок у цьому випадку робиться на ефект синергії – об’єднання особистої харизми, перспектив молодих політиків, протестної риторики і організаційних можливостей якоїсь із вже представлених у Раді партії.
Побічно це підтверджують прихильники Саакашвілі. За словами одного з його прихильників – колишнього заступника генпрокурора Давида Сакварелідзе, РНС збирається знайти і залучити до свого руху людей, які будуть професіоналами в різних сферах – від правоохоронної і судової системи та АПК, які будуть готові викривати корупційні схеми чинної влади. Саме ці люди і стануть основою передвиборчого списку РНС. “Ми покажемо 300 кращих представників з різних сфер, українців, які будуть формувати нашу політичну силу, йти в парламент і боротися за зміни країни на краще, – пояснив Сакварелідзе. – Наш офіс повинен бути забитий волонтерами, але ми не повинні постійно перебувати в цьому офісі. Партія, яка займається порожніми справами і бюрократією, самоліквідується і закривається. Ми намагаємося виїжджати і проводити більшу частину часу в регіонах тому, що Україна – велика країна. Активність тільки у facebook не вирішує політичні проблеми України. Нам потрібно достукатися до кожного нашого партнера, до кожного нашого однодумця, виборця, щоб вони відчували, що нас багато”.
Сакварелідзе каже, що їхні дії “будуть в рамках закону, але при цьому радикальними і компетентними”. “Ми поки не говоримо про об’єднання з “Самопоміччю”. Немає такої розмови. Але ми бачимо в них партнера. Я думаю, що це – єдина політична сила в парламенті, яка позиціонується як така, що має певну опозиційну точку зору і позицію. Ми вважаємо їх майбутніми партнерами, але як це відбудеться і в якій формі це буде, поки що не вирішено”, – Сакварелідзе.
В НРС також допускають співпрацю з партією Анатолія Гриценка “Громадянська позиція”, “Демальянсом” і “Силою людей”.
Контрзаходи
Заяви Онищенка не пройшли непоміченими. На його заяви вже відреагували в СБУ. Після публікацій звинувачень на адресу президента, в спецслужбі заявили, що підозрюють народного депутата-втякача у державній зраді. Водночас соратники Петра Порошенка впевнені, що влада зможе домовитися з керівництвом профспілок, з тим щоб вони знову не проводили акцію протесту. Нагадаємо, на цьому тижні керівництво ФПУ має зустрітися зі спікером Андрієм Парубієм та повторно обговорити виконання вимог профспілок у держбюджеті-2017.
Не вірять у президента і в те, що Тимошенко, Саакашвілі і Садовий зможуть об’єднатися. Більше того на Банковій натякають, що Саакашвілі насправді їхній проект, і що за створенням “Руху нових сил” стоїть перший заступник глави АП Віталій Ковальчук. Зазначимо, що раніше Ковальчуку приписували ідею створення партії “Наш Край”, яка на місцевих виборах відтягнула частину голосів “Опозиційного блоку”. “План простий – він повинен “обійняти” Садового, що в результаті його “обнулить”, і буде штовхатися з Тимошенко. А вона нам заважає”, – стверджує співрозмовник РБК-Україна в команді президента.
Про те, що Саакашвілі співпрацює з Банковою, раніше заявляв і нардеп від БПП Мустафа Найєм, який раніше вів переговори з Саакашвілі про створення нової партії. “Одна з причин, чому навесні цього року не відбулося об’єднання всіх “нових” в єдину партію, були саме переговори Михайла Саакашвілі з адміністрацією президента. На Банковій вдалося умовити його не форсувати цей процес, внаслідок чого результати багатоденних переговорів були перекреслені, а проект заморожений”, – сказав Найєм після відставки Саакашвілі з посади глави Одеської ОДА.
У команді Саакашвілі стверджують: з президентом вони не співпрацюють, заявив РБК-Україна Давид Сакварелідзе. “Ковальчук сьогодні є основною опорою Порошенка в маніпуляції політичними проектами. Він фактично розрубав на дві частини і зруйнував політичну силу “УДАР”, яка, по суті, колись була здоровою політичною силою. Політичний проект «Наш край» – це його проект, який був створений на противагу, наприклад, Партії регіонів. Він зараз намагається зліпити кілька маленьких політичних проектів, якими вони сподіваються забрати у нас голоси. Ковальчук – це людина, яка завжди хоче бути у владі і такі люди нам просто не потрібні. Нічого спільного у нас з Ковальчуком, слава Богу, немає, і не буде”, – заявив Сакварелідзе.
Чи зможуть опоненти президента використати одкровення Онищенка, щоб “розгойдати” ситуацію на перевибори, може стати зрозуміло вже на цьому тижні.
Максим Каменєв, Надія Андрикевич
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас