Китай скорочує інвестиції за кордон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай скорочує інвестиції за кордон

Світ
247
Уряд КНР планує введення контролю для скорочення кількості фіктивних зарубіжних прямих інвестицій, повідомило Державне управління валютного контролю (SAFE) після появи чуток про те, що регулятор збирається ввести обмеження в $ 5 млн на весь капітал, який витікає з країни.
«SAFE завжди підтримує ефективні і кваліфіковані підприємства, які займаються справжніми і легальними зарубіжними прямими інвестиціями. Такі інвестиції повинні мати законні і обумовлені торгівлею підстави, а також повинні бути зареєстровані за всіма правилами. SAFE співпрацюватиме з іншими відомствами, які відповідають за інвестиції за кордоном, щоб проводити дослідження справжності та легальності інвестиційного об’єкта, розправитися з помилковими практиками зарубіжних інвестицій, а також сприяти здоровому і законному розвитку зарубіжних прямих інвестицій», – оголосив SAFE через свій офіційний акаунт у соціальній мережі Weibo.
Цьому кроку регулятора передували чутки про зустрічі SAFE і Народного банку Китаю (PBOC), які відбулися минулого тижня і на яких обговорювалися заходи щодо посилення контролю за потужним і стрімким відтоком капіталу, що стало останнім часом справжнім головним болем для влади КНР.
Відповідно до внутрішнього документа PBOC, з січня по жовтень 2016 року через Китай за кордон витікло понад 2 трлн юанів ($290 млрд) і тенденції до скорочення відтоку поки не передбачається.
Представники регулюючих органів заявили, що вони помітили недавні випадки, коли фізичні особи і підприємства використовували для переведення активів за кордон рахунки, що належать компаніям, зареєстрованим в зоні вільної торгівлі Шанхаю (і таким чином уникали сплати обов’язкової комісії).
За даними CNBC, партнерства, компанії з капіталом менше, ніж у розташованій в Китаї дочірньій компанії, а також компанії, які були щойно створені, але вже подали заявки на прямі закордонні інвестиції, тепер повинні будуть надати дані про акціонерів або партнерів, джерела коштів, а також про справжність зарубіжного проекту, в який вони хочуть інвестувати.
Невиконання цих умов призведе до відмови в задоволенні заявки на прямі закордонні інвестиції. З травня цього року жорсткість правил і припинення інвестиційних проектів відбувалися у всіх регіонах Китаю, за винятком Шанхая.
PBOC або SAFE призначатимуть зустрічі з кожною компанією, яка планує інвестувати в закордонні проекти понад $5 млн, а валютний контроль угоди буде здійснено після 28 листопада. Ті компанії, які вже отримали дозвіл інвестувати в закордонні проекти і завершили процес реєстрації іноземної валюти, але не провели платіж до 28 листопада, будуть також зобов’язані відвідати SAFE і PBOC.
Також регулятор повідомив, що починаючи з 28 листопада всі банки зобов’язані повідомляти центральному уряду про кожну окрему валютну операцію, сума якої перевищує $5 млн. SAFE отримає повноваження контролювати і припиняти будь-який діючий проект, в якому китайським інвесторам потрібно буде надати більше $50 млн (навіть якщо частина платежів вже була проведена). Після проведення перевірки проекту на справжність і легальність компанія отримає дозвіл продовжити інвестування.
Досить імовірно, що нові правила стануть причиною проблем для багатьох поточних інвестиційних проектів, в тому числі дуже відомих, повідомило CNBC джерело в JPMorgan, яке побажало залишитися невідомим. Обсяг прямих іноземних інвестицій Китаю в нинішньому році істотно зріс: за даними міністерства комерції КНР, на закордонні операції по злиттю і поглинанню китайські компанії витратили $212,7 млрд – майже вдвічі більше, ніж в 2015 році (коли на ці цілі було витрачено рекордні $111, 5 млрд).
Хе Вейвень, віце-президент Дослідницького центру Китаю і глобалізації (CCG) сумнівається, що влада намагається зачепити великі компанії, такі як Anbang або Wanda. «Посилення валютного контролю – дуже поширене явище для уряду суверенної країни. Раніше це робили багато країн.
- Я вважаю, що ці нові заходи покликані боротися зі спекулянтами і тими, хто просто хоче вивести активи, і не зачеплять підприємства, які насправді займаються закордонними інвестиційними проектами. Тому немає ніякої необхідності роздувати паніку», – каже Вейвень.
Компанія Bain Consulting також вважає нові правила «нешкідливими» для тих китайських компаній, чиї інвестиції за кордоном є законними і відповідають основним напрямком їхнього бізнесу. Учасники ринку вважають, що зараз Пекін активно вживає заходів для того, щоб звести до мінімуму наслідки можливого підвищення процентної ставки в США.
«Введення нових правил – цілком зрозумілий крок з боку SAFE і Народного банку Китаю, – вважає експерт з валютних операцій Хуань Шан. – ФРС майже напевно оголосить про підвищення ключової ставки в грудні. Інавгурація Трампа опустить курс долара на міжнародному ринку, проте, з іншого боку, невизначеність європейської політики і неприємні переговори щодо виходу Великобританії з ЄС посприяють зміцненню позицій американської валюти.
Китаю необхідно заздалегідь вжити заходів, щоб захистити себе від передбачуваних важких ударів по своїй валютній системі». На думку експерта, при цьому практична сторона реалізації плану уряду навіть не обговорюється.
«Кожен резидент Китаю має право обміняти на рік не більше $50 тисяч. Якщо у SAFE вистачає ресурсів, щоб відстежувати фінансові потоки 1,3 млрд осіб, не думаю, що для них буде проблемою контролювати кілька сотень компаній і дії на їхніх банківських рахунках», – резюмує експерт.
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас