Новорічний стіл: на яких продуктах не ризикнуть міняти цінник — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новорічний стіл: на яких продуктах не ризикнуть міняти цінник

Особисті фінанси
718
Новорічний стіл в цьому році подорожчає мінімум на 10-20%. Найбільше ціни зростуть на м’ясо, зокрема курятину, а також традиційні святкові фрукти.
Цитрусових накинуть 10%
На думку директора Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенкв, вже з середини грудня стануть дорожчими цитрусові. «Те, що ми зазвичай купуємо на новорічні та різдвяні свята – мандарини, апельсини, лимони, – зросте в ціні на 20%. Якщо зараз є мандарини по 25 грн, то будуть по 30 грн, апельсини – по 30-32 грн», – прогнозує експерт.
На 10% можуть подорожчати і банани, а ціни на вітчизняні фрукти навряд чи зміняться. Зате значно зросте в ціні риба, особливо імпортна. «Закінчується сезон нашої риби, і в магазинах в основному буде імпорт. З огляду на це навіть важко передбачити, наскільки зміняться цінники», – говорить Дорошенко.
Якщо раніше українці переходили на курятину, щоб заощадити, то зараз цей продукт може коштувати так само, як свинина. «Філе курки вже і так по 80 грн. А ось курячі тушки, яловичина, свинина піднімуться в ціні на 20%», – вважає Дорошенко.
Дорожчими стануть цукерки і шоколад – на 20%. На 15% зростуть в ціні вино і шампанське, а ось міцний алкоголь – аж на 25%. «Ціна на міцний алкоголь залежить від того, що з 1 грудня пляшка найдешевшого спиртного буде коштувати 70 грн. Але імпортний алкоголь навряд чи змінить цінники, він і так недешевий», – зазначив Дорошенко.
А от яйця і молочні продукти, як вважають експерти, перед Новим роком, навпаки, можуть впасти в ціні. «Незважаючи на те що яйця дорогі, ними затоварені всі склади. Якщо ціни не опустять, то товар просто може зіпсуватися. Перед самим святом також можуть подешевшати швидкопсувні молоко, сир кисломолочний і сметана – на 10%, а сир зазвичай дешевшає вже після Різдва», – прогнозує Дорошенко.
Метушня і долар
Економічний експерт Олександр Охріменко каже, що головна причина подорожчання – курс валюти і свята. «Від курсу долара залежить імпорт. Цитрусові, риба, морепродукти піднімуться в ціні через зростаючий долар. Але найбільше в даному випадку відіграє роль передсвяткова метушня. Зростає попит на м’ясо, алкоголь, солодощі, фрукти. А ось в січні і навіть лютому – різкий спад покупців. І магазини зазнають збитків. Тому вони намагаються максимально заробити запас, щоб потім мати можливість оплатити комунальні послуги, що подорожчали, податки», – пояснив Охріменко.
Марина Петик
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас