Поліцейський для Авакова: хто прийде на зміну Хатіі Деканоїдзе — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Поліцейський для Авакова: хто прийде на зміну Хатіі Деканоїдзе

Казна та Політика
420
Глава МВС Арсен Аваков не поспішає призначати нового главу Національної поліції. Тим часом в коридорах міністерства активно обговорюють, хто отримає посаду, яку ще два тижні тому займала Хатія Деканоідзе.
Співрозмовники РБК-Україна в Нацполіціі стверджують, що зараз шанси отримати нову посаду є у Василя Паскала – колишнього начальника карного розшуку та першого заступника начальника Національної поліції і в. о. глави Нацполіціі Вадима Трояна. Останній, судячи з усього, стане першим – джерела сходяться в тому, що саме Вадим Троян очолить Нацполіцію. У той же час, за інформацією РБК-Україна, можливість взяти участь в конкурсі на главу Нацполіціі вивчає народний депутат Мустафа Найєм.
Кадрові перестановки
Новина про відставку глави Національної поліції Хатіі Деканоїдзе 14 листопада виявилася досить несподіваною. Чутки про конфлікт з власним першим заступником Вадимом Трояном і навіть з главою МВС Арсеном Аваковим ходили давно, але на публіці конфлікт ніяк не проявлявся. Втім, і без конфлікту, подробиці якого невідомі, і про які можна тільки здогадуватися, намагаючись прочитати заяву Деканоїдзе “між рядків”, вона все одно б пішла у відставку. Пояснюється це тим, що з наступного року вступають в силу нові положення закону про Нацполіцію, частині з яких вона не відповідала. Оточення Деканоїдзе стверджує, що оголосити про це вона планувала 25 грудня.
Після звільнення Деканоїдзе, тимчасовим в. о. глави Нацполіціі став її перший заступник, Вадим Троян, який курирує роботу підрозділів, відповідальних за боротьбу зі злочинністю. “Він 100% людина Арсена Авакова, який має з ним давні зв’язки. У другій половині 2000-х років праворадикальна організація “Патріот України”, в якій на той час перебували Троян і нинішній куратор полку «Азов» і народний депутат Андрій Білецький, перебувала під опікою Харківської обласної держадміністрації, (в 2005 – 2010 рр. ХГА керував Арсен Аваков – ред.), – розповів колишній харківський міліціонер, яки «працював» в той час з радикальними молодіжними організаціями. – У січні 2006 року «Патріот України» зміг легалізуватися, офіційно зареєструвавшись в Харкові. Пізніше організація отримала офіс в самому центрі Харкова, де обладнала свій штаб. Офіційно будівля офісу на вул. Римарській 18 належала місту, проте була орендована товариством «Просвіта», яке надало частину приміщень в розпорядження «Патріота України». Спроби міської влади, якими в той час були нинішні народний депутат Михайло Добкін і мер Харкова Геннадій Кернес, виселити з будівлі “Просвіту” і “Патріота” довгий час успіху не мали”.
Тоді ж організація почала проводити смолоскипні ходи в студентських містечках, де жили студенти з країн Азії та Африки, а також в районах, де проживали представники різних національних діаспор. «Гасла при цьому були досить радикальні і навіть расистські. Але, в більшості випадків, до явного порушення порядку справа не доходила, а органи влади тоді прихильно ставилися до таких акцій, не виступаючи за їх заборону. За наявними даними, крім самого Авакова, негласним куратором діяльності “Патріота України” тоді був заступник губернатора Харківської області в 2005-2007 роках, а потім радник Авакова, вже покійний, Василь Третецький, відомий своїми націоналістичними поглядами», – продовжило джерело РБК-Україна. Підтримка праворадикальної організації тодішніьою харківською владою, за словами джерела, мала конкретну мету – протиставлення місцевим «регіоналам», які поступово набирали силу і створювали свої напівкримінальні «бригади», а також проросійським організаціям.
За його словами, у багатьох акціях “Патріота України”, а також в спортивній і пропагандистській роботі організації, тоді брав участь Вадим Троян. Зараз обидва – Троян і Білецький офіційно входять до числа керівників «Патріота України».
Вадим Троян зміг зробити стрімку кар’єру в МВС завдяки Арсену Авакову, всього за півтора року пройшовши шлях від одного з командирів батальйону «Азов» до першого заступника і в.о. голови Національної поліції. “Такий кар’єрний шлях можливий тільки при прямому протегуванні Авакова. Це при тому, що якихось особливих досягнень, що дозволяють виділити Трояна на тлі інших, за ним не числиться”, – розповідає джерело.
Нові-старі кадри
У МВС в останній місяць пройшли серйозні призначення, про які, втім, широко не повідомлялось. У всякому разі, вони не так жваво обговорювалися, як поява як заступника міністра МВС 24-річної Анастасії Дєєвої.
9 листопада начальником Департаменту карного розшуку став представник «старої школи» Сергій Князєв. З 2008 по 2016 роки він очолював ряд обласних управлінь МВС та поліції. Так, Князєв керував міліцією Київської області. З осені 2014 року, тобто, під час АТО, стояв на чолі міліції Донецької області, а в 2015 – 2016 році очолював поліцію Закарпаття та Рівненської області. Характерно, що в управління Сергію Князєву як правило діставалися області з високою криміногенною обстановкою і значним обсягом нелегальної економічної діяльності, такої як контрабанда, незаконний видобуток вугілля і бурштину і т. д.
В той же день, 9 листопада, вже колишній начальник Департаменту карного розшуку Дмитро Головін відправився до Одеси, де змінив на посаді глави поліції Одеської області соратника Михаїла Саакашвілі Гіоргі Лорткіпанідзе, який звільнився. У 2012-2015 роках Дмитро Головін вже працював в Одесі – заступником начальника місцевої міліції, однак після приходу в область Михаїла Саакашвілі і його команди, в червні 2015 року він перевівся в Київську область, де керував обласним карним розшуком і швидко зробив кар’єру. У березні 2016 року, після того як Вадим Троян отримав призначення в центральний апарат, Головін змінив його на посаді начальника всієї обласної поліції, а вже 7 червня очолив Департамент карного розшуку Національної поліції.
Ще одним важливим призначенням стала (за підсумками конкурсу) поява на посаді державного секретаря МВС 32-річного Олексія Тахтая, який з травня 2015 року працював заступником у Авакова і очолював апарат відомства. За даними ЗМІ, Тахтай близький до колишнього заступника міністра Сергія Чеботаря, який був звільнений в травні 2015 року після серії звинувачень в корупції. В системі МВС Олексій Тахтай з’явився ще в березні 2014 року разом з Чеботарем і Аваковим і очолив Департамент фінансового забезпечення та бухгалтерського обліку. На новій посаді держсекретаря його повноваження дещо зростуть, зокрема він зможе впливати на кадрову політику МВС і контролюватиме апарат міністерства.
Прогноз на майбутнє
Призначення нового глави Нацполіціі викличе ряд нових призначень. У разі якщо цю посаду займе Вадим Троян, то вакантною виявиться посада першого заступника голови Нацполіціі. “У нас кажуть, що на цю посаду буде призначений Василь Паскал, який в листопаді 2015 року вже був першим заступником Хатіі Деканоїдзе, проте був звільнений після потужної інформаційної кампанії проти нього. Зараз кажуть, що під гаслом необхідності боротьби зі злочинністю, Аваков постарається повернути його в міністерство, поставивши заступником у Трояна”, – розповіло джерело в центральному апараті МВС. Василь Паскал довгий час працював на керівних посадах в карному розшуку як за Віктора Ющенка, так і за Віктора Януковича. у 2012 – 2014 роках він керував Департаментом карного розшуку, а в 2014 році став заступником Авакова, куратором підрозділів, орієнтованих на боротьбу зі злочинністю. Оскільки Паскал пропрацював в керівництві міліції при Януковичі більше року, то він потрапляв під дію закону «про очищення влади» 2014 року, згідно з яким з керівних посад в державних органах повинні були бути звільнені всі, хто пропрацював при президенті-втікачі більше року.
Довгий час МВС відмовлялося його звільняти. “Наскільки знаю, Паскал зміг переконати Авакова в своїй корисності. Він ще в 2014 році напирав на те, що крім нього професіоналів в МВС не залишилося і що і як потрібно розслідувати, знає тільки він», – розповіло автору джерело в поліції. В результаті МВС змінило положення про Департамент карного розшуку. Ще 10 жовтня 2014 року було затверджене положення №1057, згідно з яким цей департамент є не самостійним підрозділом МВС, а “структурним підрозділом апарату МВС”. Водночас в попередньому положенні, яке діяло з 21 вересня 2012 року і до жовтня 2014 року, було зазначено, що департамент карного розшуку був “самостійним структурним підрозділом апарату МВС”. Таким чином, прийняте за шість днів до вступу в силу закону “Про очищення влади” положення вивело Василя Паскала з-під дії люстрації.
Що стосується самого Трояна, то йому пророкують крісло начальника Національної поліції без приставки в. о. “Міністр оголосив, що буде проведено конкурс на посаду начальника Нацполіціі. Але серед співробітників впевнені, що комісія призначить того, кого вибере міністр. Не обов’язково це буде якийсь тиск на комісію, просто там пропишуть такі умови і вимоги до кандидата, що їм буде відповідати тільки конкретна людина”, – розповіло джерело в Нацполіціі. Сам Троян вже заявив, що не проти взяти участь в конкурсі на посаду глави Нацполіціі. Проти кандидатури Трояна вже висловилася сама Деканоїдзе, заявивши журналістам, що не вважає його «політично незалежним кандидатом”.
Втім, схоже, що в профільному парламентському комітеті принципово не заперечують, щоб Нацполіцію очолив саме Троян. «Ще буде конкурс, але виходячи з нашого досвіду спілкування, Троян справляє враження людини, яка намагається розібратися в деталях, а багато помилок, які були допущені попереднім керівництвом, він хоче виправити. Для нас принципово, щоб глава поліції був професіоналом», – розповів автору перший заступник Голови Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Микола Паламарчук, відмовившись робити будь-які прогнози про те, хто в підсумку очолить Нацполіцію.
Однак ситуація може кардинально змінитися. За інформацією РБК-Україна, поборотися за посаду глави Нацполіціі готовий народний депутат Мустафа Найєм (Блок Петра Порошенка). Зараз він проводить консультації з юристами на предмет подачі документів для участі в конкурсі. Найєм для Нацполіціі людина не стороння. Він входить до складу колегії Міністерства внутрішніх справ, курирував процес переатестації співробітників міліції і запуск патрульної поліції по всій країні.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас