Як заощадити мільйони, видаливши зайві програми — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як заощадити мільйони, видаливши зайві програми

Технології&Авто
1960
Компанія FedEx зуміла заощадити сотні мільйонів доларів, провівши реорганізацію, створивши сервіс-орієнтовану архітектуру і позбувшись зайвих додатків.
Цей шлях почався в 2009 році, коли ІТ-директор FedEx Роб Картер зрозумів, що в активі у гіганта логістики баласт з 2600 додатків – результат природного зростання і придбань різних підрозділів компанії. Схема взаємодій складалася з 14 000 інтерфейсів і нагадувала карту руху урагану.
З подачі президента компанії Фреда Сміта, одного з перших глав корпорацій, який зрозумів, що для ведення бізнесу необхідні технології, компанія створила першу автоматизовану комп’ютерну систему відправки посилок, і в середині 1990-х була серед перших, хто здійснював транзакції b2b на сайті. Пізніше вона розробила SenseAware, попередника IoT, програму для відстеження руху відправлень.
Поступово FedEx стала настільки складною, що це ускладнювало процес доставки посилок і збільшувало витрати. Тому в 2001 Картер проклав новий курс. За допомогою компанії Apptio і її інструменту виміру вартості діючих технологій в порівнянні з цінністю наданих ними рішень Картер зміг зрозуміти, скільки часу йде на розробку, підтримку кожної програми, і скільки це коштує.
Потім компанія почала заново збирати портфоліо додатків, вже в формі сервіс-орієнтованої архітектури. Це дозволило перенаправити потоки даних із сотні каналів в один сервіс. Вся основна інфраструктура, включаючи мережу, обчислення, зберігання даних і безпеку, була переведена в приватну хмару.
ПЗ Apptio виявило кричущу неефективність повітряних відправлень FedEx. Роками інженери інспектували літаки, повзаючи по них зверху вниз, а потім їхали на гольфмобілі до терміналу, де вводили дані в систему, яка коштувала $10 млн на рік. Для того щоб прискорити цей процес, була створена програма Workbench, яка дозволяла інспектувати літаки і вводити дані через смартфон або планшет. Ця програма коштує $2 млн на рік.
Іншим рішенням, як пише ITNews, став TRON, Bluetooth-сенсор, дешевший варіант відстеження посилок.
Тим, хто ще не почав цей перехід, Картер радить: «Починайте. Настав час нашій промисловості подорослішати, припинити припускати і точно зрозуміти, що скільки коштує».
На думку аналітиків Forrester Research, найважливіший вплив на бізнес в найближчі роки матимуть 5 технологій, серед яких інтернет речей, ІІ та бездротові мережі. А президент компанії Computer Economics закликає вкладати гроші в навчання співробітників роботі з великими даними.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас