Swedbank оштрафували на €1,4 млн за порушення закону про відмивання грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Swedbank оштрафували на €1,4 млн за порушення закону про відмивання грошей

Кримінал
438
Комісія з ринку фінансів і капіталу (КРФК, FKTK) в рамках перевірки одного з найбільших в Латвії банків – Swedbank – виявила порушення закону про відмивання грошей. Фінансова установа має заплатити: €1 361 954 штрафу.
Штраф менше, ніж передбачений законом максимум, оскільки відомство і Swedbank уклали угоду – банк зобов’язався виправити недоліки, виявлені в результаті ревізії, і покращити систему внутрішнього контролю. Кредитна установа вже почала усувати порушення.
Штраф перерахують до держскарбниці.
Під час ревізії FKTK виявила порушення Закону про запобігання легалізації отриманих злочинним шляхом коштів і фінансування тероризму, а також підпорядкованих йому нормативних актів.
Банк не звертав увагу на складні, взаємопов’язані між собою клієнтські операції, які не мали очевидних економічних або правових цілей. Крім того, банк своєчасно не отримав документи і інформацію про особисту або господарську діяльність клієнтів і не переконався, що вона не є підозрілою – тобто не забезпечив досить ефективну – якої вимагає закон – систему внутрішнього контролю.
Максимально можливий штраф, який може вимагати комісія, становить 10% нетто-доходів банку.
Укладена угода передбачає також, що Swedbank припинить надавати фінансові послуги тим клієнтам-нерезидентам, які створюють для банку підвищений ризик в області дотримання закону про запобігання відмиванню грошей.
Згідно з архівом LETA, Swedbank є найбільшим в Латвії банком за активами і кількістю клієнтів. За перші три квартали 2016 року він отримав €77 млн прибутку – на 8% менше, ніж за той же період 2015 року. Прибуток скоротився через менше вивільнення зроблених раніше накопичень, пояснив банк в заяві для ЗМІ.
Кредитний портфель Swedbank за рік збільшився на 4%, в тому числі портфель підприємств – на 5%, приватних осіб – на 4%. На кінець третього кварталу кредитний портфель банку склав €3,255 млрд, а частка Swedbank на латвійському ринку кредитування в кінці серпня склала 22%.
Сума нових кредитів, виданих за дев’ять місяців, досягла €605 млн. Якість кредитів не змінилася.
Сума залучених Swedbank вкладів з 30 вересня 2015 року збільшилася на 13%, його частка на латвійському ринку депозитів в кінці серпня склала 21%. Загальний депозитний портфель банку на кінець третього кварталу склав € 4,226 млрд. Співвідношення кредитів і депозитів становить 77% (рік тому – 84%).
Чисті доходи від відсотків за рік зросли на 3%, комісійні доходи – на 1%.
Загальні витрати банку за рік збільшилися на 4%. Коефіцієнт доходів/витрат за дев’ять місяців 2016 року склав 0,39 (у 2015 році – 0,40).
Swedbank в Латвії є дочірнім підприємством шведського Swedbank AB.
За матеріалами:
banks.eu
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас