Україна і Нідерланди намагаються домовитися щодо асоціації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна і Нідерланди намагаються домовитися щодо асоціації

Казна та Політика
605
Влада Голландії та України розробляє компромісний документ (додаток-роз’яснення до Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом), який дозволить завершити процес ратифікації Асоціації. Він буде складатися з п’яти ключових пунктів.
Про це розповіло джерело в Адміністрації президента України.
«Наприкінці жовтня була критична ситуація з ратифікацією Угоди про асоціацію. Прем’єр Голландії Марк Рютте зателевонував Петру Порошенку і сказав, що післязавтра відкликає підпис Голландії під Угодою про асоціацію. Україна задіяла всі міжнародні канали, в тому числі і віце-президента США Джо Байдена (щоб переконати Голландію – Авт.), провели більше 20 телефонних переговорів з нашими західними партнерами», – розповіло джерело в АП.
Пізніше, за словами джерела, були спроби поставити на голосування в Сенаті Голландії питання про відкликання підпису під Угодою і питання про недовіру уряду (ініціювала опозиція – Авт.), але голосів не вистачило.
«Зараз ми ведемо спокійний тристоронній діалог про розробку компромісного документа – я його називаю рішенням. Він передбачає п’ять ключових речей: 1. Угода не передбачає членства України в ЄС; 2. Угода не означає Україні доступ до структурних фондів ЄС; 3. Угода не означає Україні гарантій безпеки; 4. Угода не означає Україні право на участь в оборонних союзах; 5. Угода не дає українцям право на працевлаштування в ЄС. Насправді Угода про асоціацію між Україною та ЄС всього цього і не передбачає. Наприклад, коли Данія ратифікувала Лісабонський договір, у них був схожий документ із застереженнями», – розповіло джерело в АП.
За його словами, документ-роз’яснення повинні представити на саміті ЄС в Брюсселі 15-16 грудня і прийняти на Раді ЄС. Водночас юридичних наслідків для України цей документ не матиме, оскільки, на відміну від самої Угоди про асоціацію, він не буде ратифікований всіма 28 країнами-членами ЄС.
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас