Кисло-солодке слово "безвіз": чи кинуться українці до Європи? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кисло-солодке слово "безвіз": чи кинуться українці до Європи?

Казна та Політика
1429
Уряд запевняє, що цього року Україна може отримати безвізовий режим з країнами Євросоюзу. Але, навіть якщо угода набере чинності, виникає друге запитання: чи зможуть українці скористатися новими можливостями, враховуючи низький рівень життя і кризу в країні?
Реєстрація замість віз
Безвізовий режим між Україною та країнами Євросоюзу так чи інакше буде прийнятий. Питання – коли це станеться? І другий момент – як це буде відбуватися? Найближчим часом можуть змінитися правила відвідування Євросоюзу громадянами тих країн, з якими встановлено безвізовий режим.
В ЄС планують запуск Європейської інформаційної системи авторизації подорожей (ETIAS). Система почне працювати з 2020 року. Реєструватися в ній потрібно тільки громадянам тих країн, яким не потрібна віза для поїздок в ЄС. При реєстрації буде стягуватися плата 5 євро. Термін дії реєстрації 5 років, незалежно від кількості перетинів кордону. Для порівняння, аналогічна процедура в’їзду в США коштує 14 доларів, термін дії реєстрації 2 роки.
Перед поїздкою в одну з країн Шенгенської зони необхідно заповнити електронну заявку і заплатити 5 євро безготівковим переказом. Передбачається, що дозвіл на поїздку буде надсилатися майже відразу.
У деяких випадках можлива додаткова перевірка даних заявника. Відмову у в’їзді в ЄС, якщо таке станеться, можна буде оскаржити.
В ЄС розраховують, що запуск ETIAS дозволить знизити кількість відмов у в’їзді безпосередньо на кордоні, а ті, хто не пройшов авторизацію в системі, зможуть заощадити час і гроші на дорогу.
Ех, понаїхало
Однією з причин, чому Євросоюз зволікає зі згодою на безвізовий режим, це страх європейців зіткнутися з великим напливом українців після відмови від віз. Однак це побоювання швидше надумане, що демонструють приклади наших сусідів.
Після скасування візового режиму між ЄС і Молдовою різкого зростання міграції так і не відбулося. На думку представників молдавського МЗС, більшість тих, хто хотів виїхати до ЄС, вже зробили це.
Скасування візового режиму дало можливість легалізувати своє перебування на території ЄС і привести свої документи і дозволи у відповідність до європейських вимог.
Кисло-солодке слово "безвіз": чи кинуться українці до Європи?
З точки зору працевлаштування, скасування віз дозволяє відмовитися від схем нелегальної міграції і перебувати в країні ЄС, яка цікавить, на законних підставах. Але це ніяк не спрощує завдання працевлаштування.
За словами чиновників Євросоюзу, безвізовий режим не передбачає автоматичного права на роботу і проживання в ЄС.
Крім того, зараз в Європі високий рівень безробіття, що перевищує 10%. Тому всі бажаючі знайти роботу в Євросоюзі зіткнуться з жорсткою конкуренцією на ринку зайнятості.
Туризм і гривня
Малоймовірно, що зі скасуванням віз стрімко зросте туристичний потік з України до країн Євросоюзу. Візовий режим в Європі для українських туристів і зараз не є великою проблемою, доставляючи лише деякі незручності.
Головна перешкода для розвитку зовнішнього туризму – це низький рівень життя. Згідно з даними статистики, 75% жителів України жодного разу не були за кордоном. В цьому році за кордоном побуває близько 4% українців. Наприклад, в Бельгії цей показник дорівнює 78%.
Великий вплив на зниження рівня зовнішнього туризму чинить знецінена гривня. В результаті валютні витрати на тур залишаються на колишньому рівні, а в гривні зросли в 3 рази, що далеко не кожному по кишені.
У порівнянні з 2014 роком, кількість наших туристів, які купили закордонні тури, скоротилася в 2 рази. За відгуками операторів, в цьому році переважає інтерес до бюджетних туристичних напрямків.
При цьому сильно знизився попит на тури середньої цінової категорії. Найбільшою популярністю користуються бюджетні морські тури в Туреччину, Єгипет і Болгарію. Дорожчі напрямки, в тому числі і більшість турів до Європи, стають менш затребуваними.
Так, за даними Держстату, в 2015 році кількість поїздок українців до Італії скоротилася на 23%, до Греції на 33%, до Іспанії – на 39%, до Чорногорії – на 29%. При цьому турпотік до Туреччини зріс на 14%.
Як дешевше відпочити в Європі?
Для більшості українців відпочинок і подорожі по Європі стали не по кишені. Однак подорожувати по європейським країнам за бажання можна, підібравши для себе бюджетний варіант. Наприклад:
  • Купити екскурсійний автобусний тур з можливістю оглянути визначні пам’ятки відразу кількох країн. Залежно від кількості днів і насиченості програми, вартість туру може коливатися від 100 до 350 євро.
  • Вирушити в середземноморський круїз – можливість поєднати морський і туристичний відпочинок. Вартість туру від 450 євро.
Кисло-солодке слово "безвіз": чи кинуться українці до Європи?
Подорож по таким країнам, як Німеччина, Франція, Італія буде коштувати дорожче. Номер в готелі коштуватиме 40-50 євро, в хостелі – 20 євро. Обід в ресторані на одну людину – від 20 євро. Відвідування музею або виставки – 10 євро.
Кисло-солодке слово "безвіз": чи кинуться українці до Європи?
Як правило, в залежності від програми, витрати на одну людину становлять 70-100 євро на добу. Тижневий тур в Європі на двох обійдеться в 30-40 тис. грн.
З огляду на те, що середня зарплата в Україні за даними Держстату становить 5,4 тис. грн., такі витрати далеко не кожному по кишені.
По суті, скасування віз найбільше потрібне туристам для більш комфортної подорожі по Європі. Справжньою перешкодою для розвитку виїзного туризму в країни ЄС в найближчі роки залишиться низький рівень доходів більшої частини населення і невисокий відсоток українців, які виїжджають за кордон.
Безвізовий піар
Уряду абсолютно не обов’язково видавати за великий успіх скасування візового режиму з Євросоюзом, тим більше, що остаточна дата набрання чинності угоди постійно відсувається.
Також викликає подив, що можливість вільно пересуватися і подорожувати країнами Європи подається як історична подія і одне з головних досягнень за останні роки.
Олександр Єжель
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас