Українці заробляють на боргах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці заробляють на боргах

Особисті фінанси
2201
Українці масово продають проблемні приватні борги, щоб повернути собі частину позичених комусь грошей. Продають не тільки професійним колекторам, а й сумнівним ділкам. Таку тенденцію підтвердили адвокати і силовики. У Департаменті комунікацій Нацполиції сказали, що звернень від постраждалих приватних кредиторів зараз дійсно чимало, але такі проблеми — це цивільно-правові відносини, які слід вирішувати в суді. Виняток — якщо позичальник взяв гроші з наміром їх не віддавати — у таких випадках його дії розцінюють як шахрайство, особливо якщо таких позик у людини кілька.
В Україні з’явилися безліч спецсайтів, на яких люди пропонують на продаж та в як бартер борги. Якщо влітку таких оголошень були одиниці, то в жовтні-листопаді все більше позичальників продають їх чи не щодня.
Історії “продавців” абсолютно різні. Більшість кажуть, що гроші позичали знайомим на важливі покупки, але один із кредиторів, харків’янин Сергій, каже, що його знайомий не віддає $17,5 тис., які брав у нього на хабар.
“Я вже втомився з ним боротися! Гроші він займав у мене зі своєю дружиною, тобто є свідок, розписка. Але тепер він відмовляється визнавати борг. Ось, продаю за 30% від загальної суми”, — говорить Сергій.
Андрій з Дніпропетровської області зізнався, що позичив гроші знайомому, який згодом оглух.
“Займав під відсотки. Я позичав трохи більше 2000 гривень, з відсотками сума зросла майже до 10 тисяч. Але тепер хочу повернути собі хоча б те, що давав у борг — жити ж на щось треба. Якщо не продам, звертатимуся до поліції. Думаю, там все затягнеться надовго”, — говорить кредитор.
Ще один позичальник продає 400 тис. грн боргу.
Каже, що зневірився отримати свої гроші назад, бо позичальник відбуває термін у в’язниці, а своє майно переписав на матір.
“Продам 123 тисяч гривень боргу того, хто має жорсткіший характер, ніж у мене, і знає, як “вибити”, — скаржиться на сайті оголошень один із жителів Тернопільської області.
Не всі продають борги за гроші. Деякі пропонують купити розписки в обмін на авто та земельні ділянки. Один із кредиторів-приватників продає розписку на $10 тис. за $2000, але уточнює: “Погоджуся обміняти на авто або земельну ділянку”.
Є факти, коли люди намагаються повернути позичене з допомогою криміналітету.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас