НБУ пом'якшив тимчасові валютні обмеження для банків і клієнтів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ пом'якшив тимчасові валютні обмеження для банків і клієнтів

Валюта
3729
Національний банк пом’якшив тимчасові валютні обмеження для банків і клієнтів.
Про це йдеться в повідомленні прес-служби Нацбанку.
Зокрема, Національний банк дозволив банкам проводити на фондових біржах власні операції з деривативами, базовим активом яких є іноземна валюта або її курс.
“Це розширить перелік доступних операцій з іноземною валютою, дозволить хеджувати валютні ризики, а значить, зменшить тиск на міжбанківський валютний ринок”, – вважають в НБУ.
Також регулятор дозволив банкам-учасникам міжнародних платіжних систем купувати і перераховувати інвалюту на підставі індивідуальних ліцензій НБУ, якщо метою є розміщення гарантійного депозиту в інвалюті на рахунках міжнародних платіжних систем за межами України.
“Сьогодні юридичні особи можуть купувати і перераховувати на підставі індивідуальної ліцензії інвалюту на суму не більше 50 тис. доларів в еквіваленті протягом календарного місяця. Завдяки цьому кроку банки зможуть виконувати свої зобов’язання перед міжнародними платіжними системами і забезпечувати для клієнтів проведення розрахунків з використанням платіжних карт міжнародних платіжних систем (VISA, MasterCard)”, – відзначає Нацбанк.
Також НБУ встановив єдиний для всіх банків термін приведення загальної довгої відкритої валютної позиції у відповідність до значення встановленого ліміту.
Досі банкам на це надавався 1 рік, протягом якого банк повинен реалізовувати узгоджений НБУ план заходів щодо усунення перевищення ліміту.
Відтепер банки отримають можливість реалізовувати такий план заходів до 1 січня 2019 року.
Крім того, НБУ розширив можливості для клієнтів банків-резидентів купувати валюту на міжбанківському ринку.
Зараз вони можуть проводити такі операції тільки за умови, що залишок власних коштів в іноземній валюті менше 25 тис. доларів (в еквіваленті).
НБУ розширив перелік винятків, які не враховуються в такому залишку.
На думку правління НБУ, ці пом’якшення не завадять позитивним тенденціям на валютному ринку.
Відповідні зміни затверджені постановою правління НБУ від 22 листопада 2016 №402.
Вони вступають в силу з 23 листопада і діють до закінчення дії антикризової постанови №386, тобто до 15 грудня 2016 включно.
Як повідомлялося, валютні обмеження НБУ діють до 15 грудня.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас