Мораторій на експорт лісу замінять експортним митом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мораторій на експорт лісу замінять експортним митом

Казна та Політика
754
Уряд направив до Європейської Комісії законопроект, який зніме заборону на вивіз лісу, але обкладе його митом і зобов’яже отримувати дозвіл торгувати кругляком у Міністерстві економічного розвитку і торгівлі.
Про це у себе в Facebook написав політолог Вадим Карасьов.
«Як і було обіцяно європейцям, мораторій Україна зніме. Разом з тим, чиновники внесли в документ ряд норм, які, м’яко скажемо, викликають здивування», ─ посилається Карасьов на текст законопроекту «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань експорту лісоматеріалів».
Зокрема, до січня 2020 року експорт лісу буде дозволений тільки за зовнішньоекономічними контрактами, реєструвати які доведеться в Мінекономрозвитку.
«Як повернення реєстрації контрактів ув’язується з курсом на дерегуляцію, прозорість і боротьбу з корупцією, яку нібито проводить Кабмін Гройсмана? Чи знає про цю норму законопроекту прем’єр? Чи це самодіяльність його підлеглих, яка пахне бажанням залишити лазівку для корупції?» ─ запитує Карасьов.
Викликає питання в політолога ще одна частина законопроекту ─ 20-відсоткове експортне мито на ліс-кругляк.
«Але ж європейці не ідіоти. У відповідь вони введуть імпортне мито на українську деревообробку. Кого ми хочемо обдурити? Росія вже намагалася провернути такий фокус ─ не вийшло. Ми хочемо наступити на ті ж граблі, наївно вважаючи, що нашу маленьку хитрість ніхто не розкусить», ─ зазначає Карасьов.
Він нагадує, що Європа вже рік вимагає зняти мораторій на експорт українського лісу, який суперечить Угоді про зону вільної торгівлі.
«Вимоги європейців логічні. Якщо Україна збиралася будувати торговельні бар’єри, навіщо їй потрібна була Європа? ─ продовжує Вадим Карасьов. ─ Вимагаємо від Європи життя за правилами, давайте самі їх дотримуватися. Найжорстокішим чином боротися з незаконними рубками, але при цьому жити за правилами вільного ринку і не намагатися надути партнерів».
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас