Експерт розповів, що стримує споживчу активність українців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт розповів, що стримує споживчу активність українців

Особисті фінанси
751
Високі комунальні тарифи і помірні очікування економічного розвитку країни будуть стримувати споживчу активність українців. Індекс споживчих настроїв за підсумками 2016 року може знизитися до 52,5 пунктів в порівнянні з 53,1 пункту в 2015 році.
Таку думку висловив Андрій Шевчишин, провідний експерт інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні.
Акції протесту і ослаблення гривні підсилюють девальваційні та інфляційні очікування в суспільстві. Коливання курсу гривні вище 27 грн за долар можуть мати негативний вплив на споживчі настрої населення в листопаді, проте в грудні, напередодні новорічних і різдвяних свят, а також на тлі підвищення зарплат і пенсій, вони можуть дещо покращитися.
Стримує споживчу активність також невисоке зростання доходів, в той час як витрати населення збільшуються, в тому числі через підвищені регульовані тарифи.
«Для поліпшення економічних очікувань в країні повинні з’являтися реальні економічні зміни, відчутні на рівні населення та бізнесу.
Відновити ринок праці і споживчий сектор можливо тільки за умови стабільності гривні і цін, проведення реформ і стійкого зростання економіки», – зазначає Андрій Шевчишин.
Індекс споживчих настроїв населення в жовтні, згідно з даними Gfk Ukraine, зріс до 51,6 пункту з 50,1 пункту у вересні. Найбільш істотно покращилися поточні настрої населення і готовність здійснювати великі покупки на тлі високого врожаю і стабілізації ситуації на валютному ринку після отримання третього траншу кредиту МВФ.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас