ОСЦПВ їде швидше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОСЦПВ їде швидше

Особисті фінанси
496
У сегменті «автоцивілки» триває зростання як премій, так і виплат потерпілим. При цьому ринок в середньому став навіть швидше платити після ДТП, ніж кварталом раніше. Але ці позитивні новини псує те, що на ринку залишаються компанії, ситуація в яких стає гірше.
ОСЦПВ на підйомі
З січня до вересня страховики – члени Моторного (транспортного) страхового бюро зібрали понад 2,5 млрд грн премій, що майже на 20% більше премій, ніж за аналогічний період минулого року. Три чверті приросту доходів страховиків забезпечило подорожчання страхування споживачів, решта зростання – розширення клієнтської бази.
Середня вартість поліса зросла з 416 грн до 478 грн (+14,9%), а кількість укладених договорів ОСЦПВ збільшувалася повільніше – на 3,1%, до 5,3 млн. «Цьому сприяло завершення процесу переміщення автомобілів у зв’язку із ситуацією в зоні АТО і АР Крим. Крім того, зростання кількості договорів ОСЦПВ свідчить про позитивні результати роботи проекту протидії обігу фальшивих полісів «Стоп Фальшивка». МТСБУ навчає поліцейських перевірці автентичності та дійсності поліса ОСЦПВ під час зупинки транспортного засобу за порушення правил дорожнього руху», – пояснили в МТСБУ.
При цьому виплати з «автоцивілки» зростали навіть швидше, ніж премії. За перші три квартали страховики виплатили потерпілим 995,3 млн грн (+27,3%), врегулювавши 86,56 тис. страхових випадків (+19,3%). Рівень виплат зріс з 37,3% до 39%, а середня сума виплати за збитком, нанесеним майну, склала 12,5 тис. грн.
У III кварталі найбільше премій залучили компанії «Оранта» (67,8 млн грн), «Провідна» (65,2 млн грн) і СГ «ТАС» (53,1 млн грн). Вони ж є лідерами за обсягом виплат: «Оранта» заплатила потерпілим 26,4 млн грн, «Провідна» – 25,7 млн грн, СГ «ТАС» – 18,7 млн грн.
Однією з тенденцій в МТСБУ називають зростання популярності європротоколів. Кількість врегульованих з їхньою допомогою страхових випадків зросла на 67,5% (до 14,7 тис.), а сума виплачених за ними відшкодувань склала 108 млн грн (+119,9%).
Середня сума виплат за європротоколом зросла з 5,5 тис. до 7,3 тис. грн. У бюро розраховують на збереження цієї тенденції: «Створюється електронний європротокол, за допомогою якого водії зможуть врегулювати ДТП через смартфон або планшет з доступом в Інтернет. При цьому відбудеться автоматична перевірка дії поліса і повідомлення страховикам про ДТП». Технічне завдання нового проекту погоджено 9 листопада.
Везуть не всі
Позитивним знаком для ринку в МТСБУ вважають скорочення терміну виплати відшкодувань за збитком, нанесеним майну. Він скоротився на 25 днів – до 129 днів з моменту ДТП. Швидше за усіх врегулюють страхові події СК «Аско-Донбас Північний» (49 днів), «Саламандра-Україна» (50 днів) і «PZU Україна» (65 днів).
При цьому у 21 компанії термін виплати перевищує середньоринковий показник. Найгірший показник у Української охоронно-страхової компанії – 609 днів. Страховик ще в лютому перейшов під контроль Нацкомфінпослуг і підписав з комісією план фінансового оздоровлення. До початку осені компанія повинна була відновити платоспроможність і розрахуватися за накопиченими за два роки боргами. Але цього не сталося, і 8 листопада регулятор позбавив УОСК ліцензій на КАСКО і ОСЦПВ. Рішення набуде чинності 9 грудня, саме тоді компанія втратить право продавати поліси ОСЦПВ.
Виріс термін врегулювання – з 102 до 160 днів – у СК «Евроінс Україна» (колишня «ХДІ Страхування»). У серпні відбулася зміна власників страхової компанії.
Рекордний приріст терміну врегулювання показали СК «Страховий капітал» (+133 дня) та «ДІМ Страхування» (+111 днів). Довго врегульовують страхові події УТСК і «ДІМ Страхування» – 420 і 363 дні відповідно. «Це спливають старі борги. Раніше в компанії не було власної повноцінної IT-системи. Тому коли ми купували компанію, ми не бачили багатьох страхових подій, які наступили. Відповідно, потерпілі не отримували за ними відшкодування і йшли до суду. Зараз ми якраз розраховуємося за старими боргами», – пояснив власник СК «ДІМ Страхування» Юрій Явтушенко.
УТСК і УОСК є також лідерами за кількістю скарг потерпілих – 46 і 29 скарг відповідно. Усього на страховиків до бюро надійшло 307 скарг.
Руденко Вікторія
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас