Які можливості для України відкриває запровадження ЄС нової системи обліку іноземців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Які можливості для України відкриває запровадження ЄС нової системи обліку іноземців

Світ
843
Запровадження ЄС з 2020 року нової системи обліку іноземців, які приїжджають в країни Євросоюзу без візи, дає Україні привід і підстави піти тим самим шляхом, посиливши контроль за перетином свого кордону і знизивши міграційні ризики.
Свого часу президент України Віктор Ющенко скасував з 1 вересня 2005 року візи в Україну для громадян країн-членів ЄС, Швейцарії та Ліхтенштейну, а також для громадян Канади. Для них вводився безвізовий режим (якщо термін їхнього перебування в Україні не перевищує 90 днів). Такий крок пояснювали тим, що Україну очікує різке зростання потоку туристів після безпрецедентної для Європи «помаранчевої революції». Але найбільше в Києві розраховували, що такий символічний перший крок з його боку підштовхне Євросоюз до аналогічних дій.
Як ми зараз бачимо, цього не сталося ні тоді, ні через 12 років. Але при цьому Україна втратила гроші, які не надійшли до бюджету як плата за візи. Хоча тоді можна було як перехідний варіант піти спочатку на лібералізацію (синхронно з ЄС): наприклад, видавати візи на кордоні, але за гроші (як, наприклад, колись робила Туреччина – за 35 доларів туристам, які прибувають в аеропорт, візу відразу вклеювали в паспорт). Однак емоції і певні ілюзії Києва щодо європейських партнерів перемогли тоді тверезий розрахунок.
А місяць тому в Україні знову вирувала ціла буря з приводу введення/невідання візового режиму – вже для громадян Росії. Прихильники негайного впровадження віз говорили про життєву необхідність виставити додатковий заслін перед небажаними візитерами з Росії, яка веде проти України війну, ще перед кордоном.
Противники ж стверджували про можливі економічні втрати для самої України, бо в сусідній країні працює багато українців і це може відбитися на їхньому фінансовому стані – РФ неминуче введе дзеркальні заходи.
Ця дискусія закінчилася так само швидко, як і почалася (що взагалі характерно для інформаційного простору в Україні). Але сама проблема нікуди не зникла. І наводити лад в міграційній сфері потрібно буде рано чи пізно.
Умови міграції між Україною та Росією завжди були частиною політичних маніпуляцій. Наприклад, щоб забезпечити перемогу проросійського кандидата Віктора Януковича в 2004 році, Росія дозволила українцям перебувати в РФ без реєстрації 90 днів. Ці умови були навіть кращіми, ніж для власних громадян – росіяни з Пермі або Ростова, наприклад, повинні були реєструватися при переїзді на нове місце протягом 3 днів. Потім – після зміни влади в Україні Москва цей порядок то скасовувала, то знову повертала (знову ж з політичних мотивів). А паралельно вводились платні патенти для трудових мігрантів.
Автор цих рядків якраз застав період, коли російська «спрощена процедура для братнього українського народу» насправді створювала величезні корупційні ризики, якими з радістю скористалися московські поліцейські: вони масово виловлювали українців, які приїжджають до Москви, нібито за порушення міграційного режиму, про який ніхто особливо чи то не знав, чи то не розумів до кінця свої права за новими правилами. Відпускали їх потім або за певну мзду або після втручання українських дипломатів – наш консул практично жив на Київському і Курському вокзалах, куди приходили поїзди з України, витягаючи українців з біди і заодно документуючи поліцейське беззаконня. Тому вже тоді дуже хотілося віз – щоб один раз заплатити, отримати візу в посольстві, а потім спокійно приїжджати в Росію з нормальними документами, які дозволяли б уникнути знущань російської «правоохоронної» системи.
Отже в міграційному питанні між Україною і Росією потрібні нові підходи, які дозволять і політичне напруження зняти, але і лад навести. Чи будуть це візи? Недавня дискусія показала, що ні українське суспільство, ні політики поки до них ще морально не готові. І навіть якщо Україна їх введе, то Росія буде діяти на «контрасті» – спеціально залишить безвізовий режим, щоб показати своє «людське обличчя».
Тому потрібні інші механізми. І ось тут західна система інформації і авторизації обліку подорожей громадян, яку, після США, Канади та Австралії, збирається ввести тепер вже і ЄС, підходить якнайкраще. Європейська система інформації і авторизації подорожей (ETIAS) має на увазі онлайн-реєстрацію перед в’їздом до Шенгенської зони для негромадян ЄС, які мають право безвізового в’їзду.
ETIAS буде збирати інформацію про всіх, хто подорожує без віз в ЄС, що дозволить заздалегідь уникати нелегальної міграції та перевірок безпеки. Людина, яка планує поїздку в Шенген, повинна заздалегідь заповнити відповідну форму на сайті, вказавши тільки дійсний паспорт. Заявка буде дійсна протягом 5 років і для багаторазових подорожей. Вартість – 5 євро.
“Ми повинні знати, хто перетинає наші кордони. Ми пропонуємо автоматизовану систему, щоб визначати, кому буде дозволено їздити в Європу. Так ми будемо знати, хто подорожує по Європі, перш ніж вони навіть приїдуть сюди”, – пояснив президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер.
“Безпека наших кордонів і захист наших громадян є нашим першочерговим завданням. ETIAS буде закривати інформаційну прогалину шляхом перехресної перевірки візи заявників у всіх інших системах”, – підтвердив перший віце-президент ЄК Франс Тіммерманс.
Аналогічна система в США (ESTA) передбачає оплату в розмірі $14 (12,5 євро) на 2 роки. Подібні системи працюють також в Канаді (7 канадських доларів на 5 років) і Австралії.
Отже вже і ЄС своїм прикладом показує Києву, як можна навести порядок при мінімальних політичних і іміджевих ризиках (і не тільки для громадян РФ, а для всіх іноземців). І навіть навпаки, введення такої системи в Україні принесе їй і певні бонуси у вигляді додаткових коштів, але головне – дасть аргументи в переговорах з тим же Євросоюзом, який вимагає мінімізацію міграційних ризиків. І аргумент цей згодиться навіть після введення ЄС безвізового режиму для України.
Ігор Соловей
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас