Найстарішу скрижаль продали за 850 тис. доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Найстарішу скрижаль продали за 850 тис. доларів

Світ
784
Найдавнішу з відомих кам’яну скрижаль з біблійними Десятьма заповідями продали на аукціоні в Беверлі-Хіллз у США за 850 тисяч доларів.
Прямокутну табличку зроблено з невеликого шматку мармуру. Заввишки табличка не більша від 61 см, важить близько 50 кг. Її вік оцінюється приблизно в 1500 років.
На кам’яній скрижалі з допомогою самаритянської писемності висічено дев’ять з десяти біблійних заповідей, які є фундаментом для іудейського і християнського віросповідань.
Водночас заповідь, яка забороняє вимовляти ім’я Господа “даремно”, відсутня – її замінило місцеве правило для вірян однієї з самаритянських громад.
Аукціоніст повідомив, що табличку вирізали приблизно у 300-500 році нашої ери.
Швидше за все, вона прикрашала вхід до стародавньої синагоги в Ізраїлі, зруйнованої римлянами.
Умовою для продажу була вимога до покупця виставити раритет в музеї для загального огляду. Стартова ціна становила 300 тис. доларів.
Скрижаль виявили у 1913 році під час будівництва залізничної гілки в околицях міста Явне в центральній частині сьогоднішнього Ізраїлю. Тоді, судячи з усього, її забрав додому один із робітників. Він встановив табличку у внутрішньому дворику житлового будинку. Там скрижаль перебувала до 1943 року, коли її придбав один археолог, у якого вона і зберігалася аж до його смерті в 2000-му.
Табличку виставив на торги рабин Шауль Шимон Дойтч. Рабину табличка дісталася після смерті археолога – з умовою, що артефакт буде виставлено в музеї. Він пояснив, що вирішив продати частину своєї колекції, щоби зібрати гроші на реконструкцію музею “Жива Тора” у Брукліні.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас