У НБУ пояснили, чому долар на чорному ринку перевалив за 27 гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У НБУ пояснили, чому долар на чорному ринку перевалив за 27 гривень

Валюта
5625
Заступник голови Нацбанку України (НБУ) Олег Чурій пов’язує розбіжність курсу гривні на міжбанківському валютному ринку і готівковому з інертністю останнього в задоволенні сплесків попиту.
“На готівковому ринку діють зовсім інші чинники (ніж на міжбанківському – Ред.): банки можуть купувати готівкову валюту і потім продавати на міжбанку, але практично не можуть це робити в зворотну сторону через обмеження НБУ”, – сказав Чурій.
Заступник голови НБУ також звернув увагу, що практично аналогічна розбіжність курсів спостерігалася в минулому році.
“В Україну надходила виручка від експорту врожаю. Наскільки ми розуміємо, частина виробників агропродукції намагалися при цьому перевести свої заощадження в готівкову валюту. Тому така ситуація”, – сказав він, додавши, що “навесні або влітку ці виробники навпаки продавали готівкову валюту, створюючи додаткову пропозицію”.
Крім того, за оцінками заступника голови НБУ, майбутні виплати ошуканим вкладникам банку “Михайлівський” не створять великих ризиків для курсу нацвалюти.
“В кінці року ми, можливо, побачимо іншу картину – населення зазвичай здає готівкову валюту для того, щоб купити подарунки або підготуватися до Нового року”, – вважає Чурій.
На даний момент курс долара на міжбанку становить 25,97/26,03 грн, опустившись в порівнянні зі вчорашніми значеннями більш ніж на 20 копійок. Водночас готівковий ринок торгує доларом по 27,30/27,45 грн.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас