Німеччина: популізм не пройде? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німеччина: популізм не пройде?

Світ
490
Глобальні тенденції радикалізації розвинених країн зробили канцлера ФРН Ангелу Меркель останньою опорою вільної Європи.
Меркель, яка зараз в своїй 3-й каденції на посаді канцлера, відома своїм прагматизмом і зваженістю рішень. Багато аналітиків відзначають її вміння тримати удар після прийняття непопулярних рішень. Тому після виборів в США навіть в американській пресі саме її називають «останньою захисницею ліберального Заходу».
Але 2017-й рік може стати роком великих перестановок в німецькій політиці. Що, безумовно, повинно турбувати і українців.
Перш за все, в наступному році кабінет міністра закордонних справ ФРН займе інша людина. Чинний глава МЗС Німеччини, добре відомий українцям, Франк-Вальтер Штайнмаєр, в лютому 2017 року має обійняти посаду німецького президента.
Його кандидатуру висунула правляча коаліція. Для Меркель – це не найкращий кандидат, але вона змушена була піти на угоду з партнерами по коаліції. Справа в тому, що Штайнмаєр є членом СДПН (Соціал-демократичної партії Німеччини), в той час, як Меркель представляє ХДС (Християнсько-демократичний союз).
Хоча посада президента Німеччини і є номінально-представницькою, але віддавати її конкурентам небажано. До цього ще можна додати нового главу МЗС, який, згідно з коаліційною угодою, також повинен бути представником СДПН. Віце-канцлер Німеччини – Зігмар Габріель, лідер СДПН.
Таким чином, Меркель фактично стає оточеною представниками протилежної найбільшої партії країни. Таку розстановку сил вже назвали політичною перемогою Габріеля.
Багатьох цікавило питання, чи буде Меркель висуватися на посаду канцлера вчетверте. Адже на тлі кризи біженців і непопулярних рішень її рейтинг зазнав значних втрат.
Можливо, вона банально втомилася від 12 років правління провідною економікою світу і зовнішньополітичних викликів. А після приходу до влади Трампа у неї може не залишитися сильних союзників для утримання балансу у відносинах з Кремлем.
Але днями в ЗМІ просочилася інформація, що Меркель таки буде балотуватися на наступний термін. Офіційно про своє рішення вона повинна заявити в грудні. У ситуації, що склалася, головним фактором такого рішення стане політична відповідальність. Не тільки відповідальність перед Заходом, але і перед рідною партією, лідером якої вона є. Очевидно, що після трьох термінів на посаді канцлера члена ХДС у іншого представника цієї партії шансів обратися на посаду канцлера практично немає.
Хто ж очолить МЗС ФРН?
Інтригою залишається питання, хто саме з членів СДПН обійме посаду міністра закордонних справ. Тому що від цього прямо залежить політика Німеччини щодо України і врегулювання російсько-українського конфлікту. Одним з найбільш вірогідних кандидатів на цю посаду є чинний голова Європарламенту Мартін Шульц.
Для України це найкращий варіант з усіх можливих кандидатів від СДПН. Шульц відомий своєю підтримкою України і досить однозначною позицією щодо анексії Криму Росією і конфлікту на Донбасі. Він не один раз говорив німецькій пресі про необхідність жорсткої стратегії Заходу щодо Росії і про небезпеку «путінізації європейських країн». Для Москви це точно не найзручніший кандидат по веденню переговорів.
З іншого боку, дуже привабливою ця посада повинна бути для самого лідера СДПН Зігмара Габріеля. Це могло б стати відмінною підмогою для його очевидного висунення на посаду канцлера в наступному році. Але для України це дуже небажаний варіант. Габріель відомий своєю дружбою з російським президентом і часто ставить під сумнів доцільність західних санкцій проти Росії.
У будь-якому разі, міністерські кабінети ці кандидати зможуть займати тільки до серпня 2017 року. Саме в цей час відбудуться наступні парламентські вибори в Німеччині, а разом з ними і призначення канцлера, якому потрібно буде сформувати новий уряд.
Анастасія Магазова
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас