Робоавтомобіль Google навчився їздити «по-людськи» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Робоавтомобіль Google навчився їздити «по-людськи»

Технології&Авто
1039
Безпілотні автомобілі компанії щотижня робили по тисячу повторів класичної вправи з курсу автошколи – розвороту в три прийоми. У реальних дорожніх умовах автопілот зрештою перейняв манеру водіння людини.
Здавалося б, для безпілотного автомобіля Google з його штучним інтелектом і можливістю оглядати простір на всі 360 градусів розворот в три прийоми (перевірений часом маневр, відомий всім водіям з курсів автошколи) повинен бути сущою дрібницею. Однак, за даними жовтневого звіту Google за проектом створення автономного автомобіля, цей маневр – досить складне завдання для розробників, які прагнуть зробити манеру водіння робота такою, як якщо б за кермом сиділа людина.
Програмісти Google працювали над тим, щоб дії автопілота були інтуїтивно зрозумілі пасажирам і копіювали людську манеру їзди навіть в тому випадку, коли зробити «не по-людськи» було б логічніше і швидше. Завдання, яке стояло перед розробниками, полягало в тому, щоб навчити самокеровані автомобілі вибирати не тільки найшвидший варіант розвороту, але і той, який буде найбільш природним для пасажирів.
Для того, щоб отримати найкращий результат, автомобілі Google щотижня здійснюють близько 1 тисячі розворотів на реальних міських дорогах. Безпілотники проїхали вже більше 2,2 млн миль в штатах Вашингтон, Каліфорнія, Арізона і Техас.
Навчання безпілотників Google розворота на манер людини – черговий крок у реалізації концепції повністю автономного транспорту. Варто зазначити, що успіхи компанії в цьому напрямку перевершують невдачі: за весь час тестування самокерованих автомобілів Google було зафіксовано всього два ДТП. У першій аварії, яку навряд чи можна назвати серйозною (робомобіль зачепив бортом автобус) винуватцем був визнаний безпілотник. У другому, досить серйозному ДТП, машину Google протаранив фургон, за кермом якого знаходився чоловік. Фургон виїхав на перехрестя на заборонний сигнал світлофора.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас