Створено бактерії з вбудованим термостатом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Створено бактерії з вбудованим термостатом

Технології&Авто
792
Біологи Каліфорнійського технологічного інституту створили генетично модифіковані мікроби, що реагують на зміну температури. Вони можуть доставляти ліки в певні ділянки організму і виділяти іх під впливом ультразвуку, що нагріває тканини.
«Спеціальним чином сконструйовані бактерії можуть діяти як лікарські засоби, що борються з хворобою всередині нашого організму, – говорить Махаїл Шапіро, один з групи дослідників, яка займається пошуком нових способів візуалізації та контролю клітин. – Ми створюємо свого роду рації для клітин, щоб слухати і говорити з ними».
В опублікованій в журналі Nature Chemical Biology статті вчені пояснюють, як ці бактерії, потрапивши в організм пацієнта, можна запрограмувати на певні дії при підвищенні температури. Наприклад, якщо у пацієнта жар, це означає, що ліки перестали допомагати.
Потрапивши в певне задане місце, наприклад, в пухлину, бактерії з «термостатом» могли б активувати закладену в них терапевтичну програму при певній температурі, яка досягається при впливі ультразвуку, обережно нагріває тканини з міліметровою точністю, пише EurekAlert.
В іншому прикладі бактерія програмується на самознищення, як тільки виходить з організму пацієнта природним шляхом. Зниження температури є в такому випадку сигналом для неї активувати механізм самогубства. Це запобігає поширенню генетично модифікованих бактерій в навколишньому середовищі.
Надавати бактеріям небачені властивості дозволяє відкриття вчених Американської асоціації наукового прогресу. Вони навчилися повністю переписувати геном живої бактерії.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас