Не лише Deutsche Bank: занепад банківської системи Німеччини у чотирьох таблицях — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Не лише Deutsche Bank: занепад банківської системи Німеччини у чотирьох таблицях

Фондовий ринок
1245
Генеральний директор Deutsche Bank AG Джон Кріан має справжній головний біль через необхідність вирішення таких проблем як постійне зростання юридичний витрат компанії та запровадження суворішого регулювання в галузі, що призводить до вимивання прибутків. І в нього є принаймні одна спільна проблема з його німецькими конкурентами – висококонкурентний ринок Європи.
“У “Дойче Банк” все ще залишається багато невирішених питань, але ринок Німеччини, в цілому, виглядає досить гнилим, – заявив Мартін Вільгельм, засновник компанії IfK GmbH, яка управляє облігаціями з фіксованою відсотковою ставкою на суму понад 600 мільйонів євро (650 мільйонів доларів США). – Банкам справді важко заробляти тут гроші”.
Банківський сектор найбільшої економіки Європи виживає за рахунок депозитів, які додатково погіршують наслідки негативних відсоткових ставок. У той же час суворе трудове законодавство роздуває витрати, а інтенсивна конкуренція “з’їдає” прибутки.
Таблиці у цьому матеріалі надані для ілюстрації відповідних проблем банків Німеччини.
Не лише Deutsche Bank: занепад банківської системи Німеччини у чотирьох таблицях
“Ринок Німеччини є занадто роздробленим”, – заявив Лутц Роемейер, фінансовий експерт в компанії Landesbank Berlin Investment, який володіє часткою в “Дойче Банк”. – Велика ринкова частка країни з понад 1 400 депозитами та кооперативні банки продовжують тиснути на прибутки “Коммерцбанк” та “Дойче Банк”. Це змусило таких банкірів як Кріан розглянути можливість консолідації, а керівники компаній, включаючи Андреаса Домбрета, заявити, що операції зі злиття мають сенс, за умови, що вони сприяють “стабільній та обґрунтованій прибутковості”.
Не лише Deutsche Bank: занепад банківської системи Німеччини у чотирьох таблицях
“Кредитори Німеччини є одними з найбільших критиків заходів ЄЦБ з відновлення зростання шляхом зниження відсоткових ставок за позиками для компаній та споживачів, оскільки доходи від кредитування складають більшу частину їх прибутку. Така політика не працює і може становити ризик для фінансової стабільності, оскільки банкам все складніше накопичувати капітал”, – заявив Ганс Вольтер Пітерс, президент BdB, Асоціації Банків Німеччини.
Представники центробанків, такі як Віце-Президент ЄЦБ Вітор Констанціо, відзначають переваги зростання, у той час як керівники компаній, зокрема Президент Bafin Фелікс Хафельд, вважають, що банкам слід розглядати можливість зростання поза сектором кредитування.
Не лише Deutsche Bank: занепад банківської системи Німеччини у чотирьох таблицях
“Комісія ЄЦБ у розмірі 0,4 відсотка за розміщення одноденних депозитів б’є по німецьким банкам сильніше за конкурентів, оскільки експортний надлишок країни залишає їм багатство депозитів”, – стверджує Стефан Енгельс, фінансовий директор “Коммерцбанку”.
Його компанія зіштовхнулась з розмиванням доходів у розмірі 226 мільйонів євро за перші дев’ять місяців року. Банк частково перекладає фінансовий тягар депозитних витрат на корпоративних клієнтів та запроваджує нові комісійні.
Не лише Deutsche Bank: занепад банківської системи Німеччини у чотирьох таблицях
Німецькі банки “історично характеризуються залученням персоналу, який генерує дуже невисокі доходи, коштуючи занадто багато”, – заявив Вільгельм з IfK GmbH.
“Дойче Банк” намагається підвищити ефективність, скоротивши 9 000 робочих місць, включаючи 4 000 робочих місць в Німеччині, у той час як “Коммерцбанк” скорочує 7 300 посад.
“У цілому, кількість робочих місць у банківському секторі Франкфурту вірогідно залишиться стабільною, на рівні 62 тис. станом на кінець 2018 року, оскільки банкам доведеться перевести понад 2 тис. робочих місць до Франкфурту після рішення Великобританії вийти з Європейського Союзу, – написав у своєму дослідженні Ульріке Бірхофф, економіст Landesbank Hessen-Thueringen.
Nicholas Comfort, Bloomberg
Переклад здійснено за підтримки бюро перекладів “Антей”
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас