Кабмін підтримав законопроект Мінагрополітики про продаж спиртзаводів - Кутовий — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін підтримав законопроект Мінагрополітики про продаж спиртзаводів - Кутовий

Казна та Політика
441
Кабінет Міністрів України підтримав проект Закону “Про демонополізацію і впровадженні ринкових принципів функціонування спиртової галузі”, розроблений Мінагрополітики в тісній співпраці з ФДМ і Мінекономіки. Законопроектом регламентується процедура роздержавлення держпідприємств спиртової галузі та вводиться поетапна лібералізація ринку спирту в Україні. Про це повідомила прес-служба Мінагрополітики
“Питання реформування галузі назріло вже давно, і напівзаходами ситуацію, на жаль, не виправити. За весь період незалежності державі ще не вдавалося зробити той крок, який ми сьогодні пропонуємо, тому якщо ми сьогодні це рішення приймемо, воно буде дійсно історичним”, – зазначив міністр аграрної політики і продовольства України Тарас Кутовий, представляючи законопроект на засіданні КМУ.
Так, за його словами, на сьогоднішній день з 78 спиртзаводів, які перебувають у відомстві Мінагрополітики, працюють тільки 15 (включаючи виробників біоетанолу та технічного спирту).
“За нашими оцінками, частка тіньового обороту харчового спирту зросла з 10% в 2007-му до 45% від загального споживання в 2015-му році. Тільки за минулий рік оціночні втрати бюджету від несплати акцизу і ПДВ з тіньового спирту досягли 6 млрд грн” , – повідомив міністр. У запропонованому проекті закону закладено норми, що вводять прозорий ринковий механізм демонополізації галузі та мінімізують корупційні ризики.
Також є норми, що забезпечують функціонування підприємств галузі для захисту трудових колективів. Для зміни форми власності, підприємства спиртової та лікеро-горілчаної промисловості поділять на дві групи. До першої увійдуть ті, за які покупці запропонують найвищу ціну. Нові власники цих підприємств отримають право протягом семи років виробляти харчовий спирт в межах потужності даних об’єктів. До другої групи увійдуть підприємства, нові власники яких мають право робити тільки технічний спирт. Очікується, що більшість об’єктів другої групи після приватизації будуть перепрофільовані на виробництво біоетанолу.
Також варто відзначити, що законопроектом передбачається повна лібералізація експорту спирту з України. Але в той же час, щоб захистити вітчизняного товаровиробника, встановлюється семирічний перехідний період, протягом якого імпорт спирту зможуть здійснювати тільки державні підприємства.
“За нашими оцінками, обсяг бюджетних надходжень від приватизації ДП спиртової галузі складе 5-6 млрд грн”, – підсумував Кутовий. Також міністр висловив надію на підтримку законопроекту профільним комітетом Верховної Ради і парламентом.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас