П'ять фактів про Олексія Улюкаєва і його затримання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

П'ять фактів про Олексія Улюкаєва і його затримання

Світ
1124
У ніч на вівторок, 15 листопада, стало відомо про затримання міністра економічного розвитку Олексія Улюкаєва за підозрою у вимаганні хабара в особливо великому розмірі. Для путінської Росії цей випадок унікальний: вперше за час правління нинішнього президента фігурантом гучної кримінальної справи стає чиновник такого рангу. Увечері 15 листопада Улюкаєв був звільнений від займаної посади. DW зібрала основні факти, пов’язані із затриманням екс-міністра.
Улюкаєва затримали за підозрою в корупції
Повідомлення про порушення кримінальної справи відносно Улюкаєва з’явилося на сайті Слідчого комітету Росії (СКР) о пів на третю ночі за московським часом. У ньому йшлося про те, що главі Мінекономрозвитку інкримінують отримання хабара в розмірі 2 млн доларів за те, що його відомство позитивно оцінило умови купівлі “Роснефтью” 50 відсотків акцій нафтової компанії “Башнефть”, що дозволило держкомпанії здійснити операцію. За словами офіційного представника СКР Світлани Петренко, Улюкаєв погрожував представникам “Роснефти” і вимагав гроші.
Подробиці затримання, які стали відомі пізніше, вельми неоднозначні. За даними СКР, в понеділок, 14 листопада, Олексій Улюкаєв отримав хабар в розмірі 2 млн доларів. В оновленому прес-релізі відомства, опублікованому вдень 15 листопада, уточнюється, що міністр був затриманий на місці злочину при отриманні грошей після звернення в правоохоронні органи представників “Роснефті”. За даними ряду ЗМІ, гроші Улюкаєву були передані в ході слідчого експерименту. Передачу коштів контролювали силовики.
Однак за іншими відомостями, особисто Улюкаєв грошей не отримував. Як повідомила “Новая газета” з посиланням на неназвані джерела, сума в 2 млн доларів була поміщена в банківську скриньку, з якої сам міністр гроші не вилучав. А в ході оперативних заходів нібито з’ясувалося, що глава Мінекономіки мав “зазіхання” на ці гроші. Відзначимо, що в СК інформацію про скриньку назвали “фантазіями і домислами”.
Путіну про все доповідали
Сильно відрізняється і інформація про те, коли Улюкаєв потрапив в поле зору правоохоронних органів. За одними даними, він був під наглядом слідчих півтора місяця, за іншими – більше року. Як розповіло “Інтерфаксу” неназване джерело, співробітники ФСБ прослуховували його телефонні розмови з літа 2016 року. Розслідування справи Улюкаєва проводили співробітники ФСБ і СКР. Обидва відомства безпосередньо підпорядковуються президенту Володимиру Путіну.
Сам глава держави, за словами його прес-секретаря Дмитра Пєскова, був в курсі того, що глава Мінекономрозвитку потрапив в поле зору силовиків. Путіну доповіли про це “в момент початку оперативної розробки, тобто він отримував всю інформацію”, розповів Пєсков. Він також додав, що не знає, чи позначиться затримання Улюкаєва на угоді з приватизації “Башнефті”. Однак в СКР підкреслили, що претензій до угоди немає: вона була проведена законно і “не є предметом розслідування”.
Улюкаєв був проти продажу “Башнефті” компанії “Роснефть”
“Роснефть” придбала у держави 50 відсотків акцій “Башнефті” за 329,7 млн рублів в жовтні 2016 року. Сама “Башнефть” перейшла під контроль російської влади після арешту восени 2014 року Володимира Євтушенкова, власника холдингу АФК “Система”, якому належала нафтова компанія. Його підозрювали в легалізації коштів при купівлі підприємств башкирського паливно-енергетичного комплексу, серед яких була і “Башнефть”. Згодом відповідно до постанови суду “Системі” довелося повернути нафтову компанію державі.
Російська влада, в свою чергу, вирішила приватизувати “Башнефть”. На актив претендували дев’ять компаній, включаючи “Лукойл”, “Татнафта”, “Татнефтегаз” і “Роснефть”. Найбільші суперечки в середовищі чиновників викликала можлива участь в приватизації “Роснефті”, адже за російським законодавством одна держкомпанія не може приватизувати іншу. Проти участі в торгах “Роснефті” спочатку був і Олексій Улюкаєв, який називав нафтову компанію “неналежним покупцем для такого активу”. Втім, формально “Роснефть” не є держкомпанією, оскільки належить державі не безпосередньо, а через “Роснефтегаз”.
У серпні уряд несподівано вирішив відкласти приватизацію на невизначений термін, але вже через місяць процес продажу був відновлений, а “Роснефть” допущена до приватизації. На початку жовтня російські ЗМІ писали, що уряд вирішив відмовитися від проведення прилюдних торгів та продати “Башнефть” “Роснефті” без конкурсу.
Улюкаєв – поет і ліберал
Олексій Улюкаєв, який очолив Мінекономрозвитку в червні 2013 року, належав до табору ліберальних економістів і виступав проти активної участі держави в економіці. На початку дев’яностих років він працював в команді Єгора Гайдара, який обіймав тоді різні пости в уряді, і був одним з найближчих його соратників. На початку двохтисячних Улюкаєв був першим заступником міністра фінансів Олексія Кудріна, після чого дев’ять років пропрацював першим заступником голови Центрального банку Росії. При цьому Улюкаєв – особистість творча і широко відомий як автор віршів. За визнанням самого міністра, вірші він найчастіше складає “на бігу”, а потім записує в iPad.
Ім’я Улюкаєва виявилося в “панамських досьє”
Російський міністр економіки згадується в оприлюднених у квітні документах панамської юридичної фірми Mossack Fonseca. Як випливає з документів, син Улюкаєва Дмитро деякий час очолював офшорну компанію Ronnieville, засновану в 2004 році і зареєстровану на Британських Віргінських островах, а з 2006 року і до ліквідації фірми в 2009 році нею керувала якась Юлія Хряпіна. Автори розслідування припускають, що це дружина Улюкаєва. Вони посилаються на копію її паспорта, в якому говориться, що жінка народилася в Криму. При цьому, згідно з деклараціями про доходи, сім’ї Улюкаєва належать там п’ять земельних ділянок і два будинки, записаних на дружину міністра. Сам Улюкаєв заявляв, що його ім’я не має ніякого відношення до скандальних документів.
Ірина Філатова
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас