Непомітний тариф: чому ніхто не протестує проти формули «Роттердам+» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Непомітний тариф: чому ніхто не протестує проти формули «Роттердам+»

Енергетика
1013
Невдоволення комунальними тарифами мало стати одним із ключових пунктів протестного марафону громадян, запланованого з 15 по 22 листопада. Але, буквально напередодні виступів, представник однієї з партій-організаторів Євген Мураєв через ТБ заявив про скасування «тарифної ходи», посилаючись на боязнь провокацій.
Дивно, але заява опозиційного політика збіглася з інформацією на сайті ДП «Енергоринок» про те, що за перші 10 днів листопада тариф для теплової генерації збільшився до 1,8 грн за кВ-год. У жовтні він становив 1,66 грн за кВ-год. Це абсолютний рекорд в історії роботи українських ТЕС і ТЕЦ. При цьому ─ 70% теплової генерації належить компанії ДТЕК Ріната Ахметова.
З 1 травня нинішнього року в розрахунку оптової ціни електроенергії для ТЕС використовується формула ціни вугілля «Роттердам плюс», завдяки якій тариф на електроенергію для непобутових споживачів зріс на 27%, що перевищило всі попередні прогнозні розрахунки. І наскільки він ще зросте до кінця року, наразі ніхто сказати не може.
Зростання тарифів на електроенергію для непобутових споживачів позначається на вартості продуктів харчування і промислових товарів для населення. За підрахунками макроекономіста Дмитра Боярчука, тільки в 2016 році кожен споживач переплатить 1200 грн.
Формулу розрахунку ціни вугілля «Роттердам плюс» критикували всі з моменту її прийняття, включаючи прем’єр-міністра і міністра палива й енергетики. Обидва обіцяли її переглянути, але крім заяв не було зроблено більше нічого.
Сьогодні у них з’явилася можливість, зберігши обличчя, переглянути застосування цієї формули, тому що «лобістська складова» вже на поверхні. А при такому неконтрольованому зростанні тарифів «зрежисовані» протести цілком можуть перерости в справжні.
Універсальна формула
В Окружному адміністративному суді Києва лежить позов Андрія Геруса, екс-члена Нацкомісії з питань регулювання електроенергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), про визнання незаконною Постанови Нацкомісії №289 від 3.03.2016 про впровадження формульного ціноутворення на енергетичне вугілля за принципом «Роттердам плюс». І вимога ─ скасувати цю постанову. Позов було подано ще у вересні.
Коли чиновники НКРЕКП і Міненерго, а також окремі великі компанії лобіювали застосування «зрозумілої світової формули», наводилося два аргументи. Додаткові гроші дадуть змогу закуповувати вугілля за кордоном, і тим самим не залежати від поставок з окупованих територій; також їх можна буде відправляти на підтримку вугільної галузі та підвищення зарплат шахтарям, що зменшить обсяги дотацій із держбюджету.
Результат п’яти місяців показав, що жоден із аргументів не виправдав себе. Основні обсяги антрациту Україна, як і раніше, завозить з окупованих територій. При річній потребі в 23-24 млн тонн імпорт навіть 2 млн тонн антрациту з Південної Африки мало на що здатний вплинути.
Без грошей залишилися і вітчизняні шахтарі. «При тарифі для ТЕС 1,66 грн за кВ-год, шахтарі за тонну вугілля повинні отримувати 2200-2300 грн. І тільки в жовтні держшахти могли б отримати 250-300 млн гривень додаткових коштів. Але державним шахтам Міненерговугілля платить 1330 гривень за тонну вугілля. Від підвищених тарифів шахтарі держшахт не отримали нічого ─ ні зарплат, ні грошей на розвиток», ─ каже Андрій Герус.
Його слова підтверджує Василь Прадід, голова незалежної профспілки шахти №10 «Волиньвугілля»: «Оклад шахтаря 1218 гривень. При цьому заборгованість ще з літа. Ніякі акції протестів під стінами київських відомств не допомагають. Тільки коли перекрили міжнародну трасу, нам виділили трохи грошей, закрили 40% зарплати вересня. У 2016 році на добудову нашої шахти виділили 100 млн гривень, але в міністерстві сказали, що гроші прийдуть у грудні».
Вугілля шахт львівсько-волинського басейну, яке раніше йшло на ТЕС «Західенерго», сьогодні лежить на складах, або його змушені везти аж у зону АТО на Луганську ТЕС у Щастя. Компанія ДТЕК, яка купила західноукраїнські станції, відмовляється закуповувати волинське газове вугілля. А замість цього завозить його з Польщі, щоб показати імпортні операції.
«Я можу розповісти, як приймалася постанова №289. 27 листопада 2015 року НКРЕКУ вивісило проект регуляторного акту, де пропонувалося прийняти ціну вугілля на рівні «Роттердам». Але з листопада по січень ціна на вугілля в порту сильно пішла вниз, і тоді в січні 2016-го з’являється новий проект, де додається ─ «Роттердам плюс доставка плюс перевалка, ─ згадує Герус. ─ Тобто з’явилося додатково 10 млрд гривень на поточний рік для теплової генерації. Чому змінилася думка від листопада до січня? Можливо, була якась домовленість вийти на потрібні цифри, а формулу просто використовували під неї».
Головний бенефіціар
Комітет ВР з питань паливно-енергетичного комплексу не раз запрошував керівника НКРЕКУ Дмитра Вовка прийти і з документами на руках і пояснити, чому регулятор погодився на цю формулу, з яких даних комісія формує свій «Роттердам плюс», і куди йдуть отримані завдяки формулі додаткові кошти.
Ніхто з керівництва Нацкомісії так і не відгукнувся на запрошення Верховної Ради. Тому в профільному комітеті склалася своя думка. Там вважають, що вирахували, хто виграв від введення цієї формули, і куди йде різниця між ціною на вугілля, яка виходить за тарифом «Роттердам плюс», і тієї, яку платять шахтарям.
«Формула стосується тільки теплової генерації, 70% якої знаходиться в руках ДТЕК. Передбачалося, що однією формулою ми дамо можливість отримати додаткові кошти як тепловій генерації, так і тим, хто видобуває вугілля. Але на частку того ж ДТЕК припадає 85% видобутого в Україні вугілля. Ось і виходить, що рішення має конкретного бенефіціара, і компанія ДТЕК отримує великі дивіденди», ─ висловлює думку народний депутат Лев Підлісецький.
Те, що формула «Роттердам плюс» ніяк не впливає на вугільну галузь, парламентарій доводить на прикладі бюджету 2017 року. Як і раніше, в ньому закладено кошти окремо на покриття різниці в ціні вугілля для держшахт і ТЕС, і окремо ─ на реструктуризацію шахт. Але ж ці кошти мали йти від додаткових надходжень за формулою «Роттердам плюс».
Більше того, в Україні тарифи на електроенергію для ТЕС встановлює НКРЕКП, а ціни на вугілля держшахт ─ Міненерговугілля, яке не збирається застосовувати ціну за формулою «Роттердам плюс». В результаті різниця між ціною вугілля за формулою «Роттердам плюс» і ціною Міненерговугілля для держшахт губиться десь між генерацією, НКРЕКП і Міненерговугілля.
«Треба розуміти, що не тільки ДТЕК є бенефіціаром цієї схеми, а також власники євробондів компанії. До впровадження цієї схеми акції ДТЕК котирувалися на рівні 40-50% від номіналу, а після ─ зросли до 70-80%. Але це може бути і схема легалізації доходів: купуються бонди за низькою ціною, а після реалізації схеми покупцям виплачується повний номінал. Якщо у когось було паперів на $300, то він і отримає своє. Просто з ринку збираємо $1 млрд, а віддаємо $300. Всі задоволені, крім громадян України», ─ висловлює своє припущення Олексій Мушак, з фракції БПП.
Останнім часом у ДТЕК досить активно пішов процес реструктуризації євробондів, вони отримали розстрочку на п’ять років. Більше того, до кінця жовтня «ДТЕК-Енерго» збирався закінчити процес виділення своїх ростовських антрацитових шахт (Росія) в окреме підприємство. Йдеться про компанії ─ «Ростовський антрацит», ш/у «Обухівська» і «Донський антрацит», в результаті чого боргове навантаження на ці шахти знизиться на $400 млн. Крім того, до кінця 2016 року ДТЕК має намір на ВАТ «Донський антрацит» ввести нову лаву за 148 млн рублів.
Майбутнє в тумані
Депутати мають намір вчергове запросити до переговорів керівників профільного Міністерства, НКРЕКП і великих генеруючих компаній ─ ДТЕК і державної Центренерго. І просять надати необхідні документи, які б підтвердили доцільність застосування цієї формули, і показали, куди йдуть додаткові гроші. Справа в тому, що при новому тарифі в 1,8 грн за кВ-год, шахтарі за своє вугілля повинні отримувати вже 2500 гривень, що поки що можна вважати неймовірно високою ціною для українських вугільників.
Forbes готовий повністю висвітлити розрахункові документи з коментарями професійних фінансистів. Подібні підозри вимагають аргументованого пояснення. Якщо чиновники і бізнесмени знову проігнорують співпрацю з Комітетом ВР, то Лев Підлісецький пообіцяв ініціювати створення слідчої комісії. Його підтримав і Олексій Мушак.
За словами Андрія Геруса, звернення до суду ─ один із варіантів скасування неоднозначної формули «Роттердам плюс». Причому, після її скасування екс-чиновник вимагає знизити тарифи для непобутових споживачів, які підвищувалися тричі, а також повернути всю переплату, яку отримала теплова генерація.
Більшість виробників і споживачів вугільної продукції, а також біржові маклери і чиновники зовсім не проти формування ціни на вугілля за світовою формулою. Але з урахуванням українських реалій. Андрій Герус вважає, що для цього можна використовувати ту ж формулу порту Роттердам, але з істотною корекцією.
По-перше, ціна на вугілля марки «А» (антрацит) і вугілля марки «Г» (газовий) повинна формуватися окремо, тому що це абсолютно різне вугілля, який не може бути взаємозамінене. Більше того, вугілля марки «Г» в Україні профіцит, завозити його з-за кордону немає необхідності.
По-друге, повинен застосовуватися коректний дисконт для українського вугілля, особливо для антрациту. У Європі вміст сірки у вугіллі не повинен перевищувати 1%, в Україні вона може бути 2% і вище. В результаті сірковмісні викиди у великій кількості надходять у повітря, отруюючи довкілля та підриваючи здоров’я громадян.
По-третє, питання транспортування. У реальності ніякого транспортування з Роттердама в Україну немає. Тому слід враховувати реальний маршрут завезення вугілля.
Питання перегляду формули для українських чиновників стає дуже актуальним. Адже ціни на вугілля в порту Роттердам в останні кілька місяців пішли вгору, що й позначилося на оптовій ціні електроенергії для ТЕС. Експерти прогнозують їх зростання і надалі. А ось як на це відреагують українські споживачі, експерти сказати не можуть.
Інна Коваль
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас