В ЄС присягаються, що Україна все ще стратегічний транзитер — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В ЄС присягаються, що Україна все ще стратегічний транзитер

Енергетика
699
В Євросоюзі як і раніше виходять з того, що стратегічно важливо зберігати роль України як країни, через яку здійснюється транзит газу.
Про це заявила в понеділок глава європейської дипломатії Федеріка Могеріні.
“Рада ЄС ясно відзначала раніше, що вважає стратегічно важливим, щоб Україна зберігала статус транзитної країни”, – сказала вона на прес-конференції в Брюсселі, відповідаючи на запитання про ставлення до проекту “Північний потік 2”.
На початку серпня 2016 року спеціальний посланник Держдепу США з питань світової енергетики Амос Хохштайн заявив, що введення в дію другої черги “Північного потоку-2” позбавить Україну 2 млрд доларів доходу від плати за транзит російського газу в Європу, що може “привести українську економіку до колапсу”.
Про небезпеку “Північного потоку” заявляв і президент Польщі Анджей Дуда, за словами якого, газопровід не тільки б’є по енергетичній безпеці Польщі й України, а і становить загрозу для європейської єдності.
Як відомо, 26 жовтня Єврокомісія дозволила концерну “Газпром” збільшення завантаження газопроводу OPAL.
Газопровід OPAL протяжністю 470 км дає можливість транспортувати газ від німецької частини узбережжя Балтійського моря до кордону з Чехією.
Таким чином OPAL з’єднує газопровід Nord Stream зі споживачами російського газу в Центральній і Східній Європі, оминаючи Україну.
На сьогодні газопровід завантажений лише на 50%. При цьому пропускна здатність становить 36 млрд куб. м на рік. Половина потужностей газопроводу не використовується за рішенням Єврокомісії, адже ЄС прагне завадити жорсткому контролю над газотранспортними системами з боку постачальників газу.
Раніше переговори між “Газпромом” і Брюсселем щодо збільшення квот на транспортування газу по OPAL були перервані в 2014 році в зв’язку з російсько-українським конфліктом.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас