Як зекономити на квитку: прості й вигідні поради — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як зекономити на квитку: прості й вигідні поради

Особисті фінанси
2123
Цього року українці почали частіше користуватися авіаперельотами. Порівняно з пасажиропотоком минулого року, в 2016 він зріс на 11,3%. Всього ж в Україну літає 25 іноземних авіакомпаній і 14 вітчизняних. Але авіаквитки з України не найдешевші. Є способи купити квиток майже за половину його вартості. Мандрівники і експерти розповіли, як зекономити на квитку.
Від чого залежить вартість авіаквитка
Вартість авіаквитків, насамперед, залежить від вартості пального в загальній вартості квитка воно може займати близько 60% – і відстані перельоту. Також складовою квитка є аеропортовий збір – вартість обслуговування літака при посадці і зльоті. У вартість білета включається і страховий збір – страхування здоров’я і життя пасажира, а також 2-3% прибутку. Інші фактори, які впливають на вартість авіаквитка – сезон, попит і популярність напряму – регулюються авіакомпаніями, щоб у підсумку вийти на прибуток.
За словами колишнього заступника міністра інфраструктури Олександра Кави, авіакомпанії використовують динамічне ціноутворення, тому протягом року вартість квитка змінюється, реагуючи на попит. Але в Україні авіакомпаніям доводиться продавати квитки дорожче через відсутність попиту на дорогі квитки і популярність дешевих.
“Існує 20 тарифів економ-класу, шість тарифів бізнес-класу і першого. За складними програмами визначається, скільки квитків і за якою ціною пропонувати. Це динамічно коригується попитом на аналогічні рейси. Авіакомпанії, що літають в Україну, використовують набагато меншу дисперсію тарифів, ніж в Європі. Це через те, що у нас є попит на дешеві квитки, але немає на дорогі. Це призводить до того, що авіакомпаніям доводиться усереднювати цифри”, – пояснює Олександр Кава.
Як зекономити на квитку
Експерти відзначають, що вартість авіаквитка залежить від популярності напрямку. Якщо за популярним маршрутом літає кілька авіакомпаній, то конкуруючі авіаперевізники будуть знижувати вартість своїх квитків, щоб відбити частину пасажирів у конкурента. Треба враховувати, що переліт зі столичного аеропорту в столичний, обходиться дорожче, ніж із регіонального. Щоб купити квиток дешевше, краще бронювати і оплачувати його за кілька місяців до вильоту: чим далі до вильоту, тим нижчі тарифи, а напередодні поїздки – найвищі. Але буває й так, що за 1-3 дні до вильоту авіакомпанії пропонують пасажирам дешеві авіаквитки, щоб заповнити салон.
“Розпродажі гарячих квитків зазвичай проводяться, щоб заповнити літаки у сезони, коли є проблеми з пасажиропотоком – це осінь, зима і початок весни. Авіакомпанія в такому разі може отримати за місце хоча б сто доларів, ніж нічого за порожнє”, – каже головний редактор сайту про авіаринку Аvianews Олександр Мироненко.
Дешево злітати можна лоукостом. За рахунок оптимізації витрат на обслуговування пасажира і зниження комфортності перельоту, вартість квитка виходить нижчою. Зазвичай лоукости закликають купувати квитки за півроку до вильоту, але Олександр Мироненко зазначає, купівля квитків за шість місяців може виявитися дорожчою.
“На лоукости на непікові дати купувати квитки краще не більш ніж за три місяці, але не за півроку. Лоукости закликають купувати квитки заздалегідь, але не завжди ця ціна буде нижчою. Наприклад, купивши умовно за тисячу гривень квиток за півроку до вильоту, може виявитися, що за чотири місяці ціна впаде до 600 гривень. Надто заздалегідь вигідно купувати квитки на пікові дати звичайних авіакомпаній”, – говорить Олександр Мироненко.
Більш стабільна вартість квитків – в звичайних авіакомпаніях. Протягом року у них не може бути стрибків цін, крім сезонів і днів, коли попит підвищений – наприклад, літо чи вихідний. Наприклад, українська авіакомпанія “Міжнародні авіалінії” за рейсом “Київ-Афіни” пропонує одну і ту ж вартість квитка протягом року, вища ціна тільки по суботах. Але за рейсом Київ-Ларнака – вартість коливається і піднімається в найбільш популярні сезони.
Як зекономити на квитку: прості й вигідні поради
Щоб не пропустити дешевий квиток, варто підписатися на розсилання пропозицій авіакомпаній або сайтів-агрегаторів. Часто авіакомпанії роблять знижки, коли пасажиропотік зменшується – зазвичай восени і взимку. При цьому не варто купувати квиток на пікові дати, свята, канікули, вихідні – в такі дні авіакомпанії зазвичай завищують вартість. Але і з розпродажами від авіакомпаній варто бути обережними, зазначає Олександр Мироненко. За рахунок розпродажів деякі авіакомпанії можуть створювати штучний попит. Часто, якщо поцікавитися, скільки квиток коштував до розпродажі, може виявитися, що ніякої знижки немає.
Як зекономити на квитку: прості й вигідні поради
Поради мандрівників
Головне правило – ретельно продумати і спланувати поїздку заздалегідь і моніторити пропозиції від авіакомпаній, вважають мандрівники. Письменник Макс Кідрук зазначає, якщо подорожувати за кордон, то з України краще їхати, наприклад, до Польщі, а там пересідати на лоукост – так буде дешевше, ніж летіти з Києва.
“Головне користуватися лоукостами і ретельно планувати свою подорож. Планувати – значить заздалегідь подумати про житло, пошук друзів за кордоном або дешевих хостелів бронювати їх якомога раніше до вильоту. По Україні дешевше подорожувати поїздом. З України той же лоукост WizzAir літає не скрізь. Краще їхати за кордон, а там пересідати на лоукост – це буде значно дешевше. Але купувати квиток навіть на лоукост потрібно якомога раніше – якщо купити за місяць до вильоту – це вже не зовсім лоукост вийде. Якщо можливо за чотири місяці – це чудово, але не менш, ніж за два місяці”, – розповідає письменник-мандрівник Макс Кідрук.
Але, як зауважує мандрівник і відеоблогер Максим Заселян, іноді купити квиток майже задарма можна і за години до вильоту, у разі якщо попадеться “гарячий квиток”. Крім цього, є певні дні, коли на сайтах проводять акції і знижують вартість квитків.
“Позаяк я прихильник недорогих переміщень по світу, намагаюся економити на всьому, зокрема на перельоті. Нюансів, що впливають на підсумкову вартість авіаквитка, сила-силенна. Щоб знайти квиток дешевше, варто враховувати, наприклад, сезон. Якщо вибрати поїздку у вересні замість липня, можна добре заощадити, бо це не “високий сезон”. Як запевняють багато веб-сайтів-агрегаторів, квитки, куплені в п’ятницю, на 13% дорожчі, ніж куплені в неділю. Вівторок часто вважається найкращим днем для купівлі авіаквитка зі знижкою. Купувати квиток бажано за пару-трійку місяців до вильоту, так шанси заощадити зростають. Але в той же час можна випадково зайти на сайт і купити гарячий квиток на завтра за меншу вартість. В економії може допомогти порівняння вартості на різних сайтах-агрегаторах. У всіх різні умови і домовленості з різними авіакомпаніями – порівнюючи, можна заощадити. Але що найголовніше, як на мене, варто підписатися на розсилку гарячих новин всіх сайтів авіакомпаній. Так шанс пропустити ваш дешевий квиток зводиться до нуля”, – вважає мандрівник.
Віталій Андронік
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас