До бізнесу в Україні повертається оптимізм — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До бізнесу в Україні повертається оптимізм

Казна та Політика
382
НБУ Щоквартально проводить дослідження “Ділові очікування підприємств України”. Опитування керівників підприємств у рамках останнього з них – за III квартал – проводилися з 8 серпня по 7 вересня, але його результати опубліковані тільки днями.
Так, індекс ділових очікувань (ІДО) підприємств за квартал виріс з 108,5% до 109,2%, що є найвищим значенням з I кв. 2014 р.
В цілому протягом найближчих 12 місяців очікуються:
зростання обсягів виробництва товарів і послуг: баланс очікувань – 5,4% (у II кв. було 2,1%);
істотне уповільнення темпів зростання споживчих цін – до 13,8% (у II кв. очікувалося 18,9%);
ослаблення девальваційних процесів – середнє значення обмінного курсу гривні до долара – 28,03 (у II кв. – 28,66);
пожвавлення ділової активності: ІДО виріс до 109,2% (у II кв. – 108,5%);
зростання потреби в позикових коштах, підприємства планують активніше брати кредити в банках.
Основними негативними факторами розвитку підприємств залишаються нестабільна політична ситуація і високі ціни на енергоносії.
Очікування щодо зміни обсягів виробництва товарів і послуг в найближчі 12 місяців,%
Економічна активність. Покращилися очікування респондентів всіх видів діяльності, крім видобувної промисловості та сільського господарства. Частка респондентів, які очікують зменшення обсягів виробництва, знизилася до 21,7% – найнижчого значення за останні п’ять років.
Зростання обсягів виробництва очікують:
за видами економічної діяльності: підприємства торгівлі (6,5%), енерго- і водопостачання, переробної (5,2%) промисловості і будівництва (3,6%);
за розміром – середні і великі підприємства;
за напрямом діяльності – що здійснюють експортно-імпортні операції, а також ті, які працюють тільки на внутрішньому ринку;
за регіонами: підприємства 14 областей, найбільший оптимізм в Рівненській і Закарпатській областях.
Зменшення обсягів виробництва прогнозують респонденти з восьми областей, найбільше песимізму у Чернівецькій та Одеській областях, а також підприємств видобувної промисловості і малих.
Пожвавлення ділової активності очікують респонденти всіх видів економічної діяльності, крім будівництва. Найбільш оптимістичні прогнози у підприємств торгівлі (ІДО – 118%), переробної промисловості (115%) і сільського господарства (108%). Очікування покращилися за всіма основними параметрами ділової активності.
 
Курс гривні. Девальваційні очікування зменшилися – більшість респондентів (68,4%) сподіваються, що обмінний курс гривні до долара в наступні 12 місяців буде в діапазоні 26-30 (у II кв. таких було 59,7%). Середнє значення – 28,03 (було 28,66).
Зросла впевненість респондентів у стабільності гривні: баланс відповідей щодо зміни обмінного курсу знизився до 69,6% (було 87,1%).
Потрібно відзначити, що в період проведення опитування середньозважений курс на міжбанківському валютному ринку в середньому був 25,6 грн. Щоденні коливання досягали 8% від середнього. Під час проведення опитування в II кв. середнє значення курсу було 25,17 грн, щоденні коливання не перевищували 2%.
Стан підприємств. Оцінки поточного фінансово-економічного стану підприємств покращилися. При цьому вперше з IV кв. 2013 р баланс відповідей став позитивним – 1,2% (у II кв. Було “мінус” 2,8%).
Відповіді респондентів на питання “Як ви оцінюєте фінансово-економічний стан своїх підприємств на момент опитування?”,% відповідей.
Позитивно оцінили свій фінансово-економічний стан:
за видами економічної діяльності: підприємства сільського господарства, переробної промисловості і торгівлі;
за розміром: великі і середні;
за напрямом діяльності: ті, що здійснюють експортно-імпортні операції;
за регіонами – підприємства 11 областей, найвищі оцінки в Рівненській, Кіровоградській і Волинській областях.
Низькими є оцінки підприємств транспорту і зв’язку, а за регіонами – Запорізької, Харківської та Херсонської областей.
Рівень залишків готової продукції оцінюють як нижчий від бажаного одинадцятий квартал поспіль. Баланс оцінок виріс до “мінус” 7,5% (з “мінус” 5,3 в попередньому кварталі). При цьому респонденти переробної промисловості третій квартал поспіль оцінюють рівень своїх залишків вище від бажаного – баланс 7,4% (було 2,8%).
Знизилися оцінки рівня запасів готової продукції у видобувній промисловості. Такі оцінки відповідають даним Держстату про зменшення обсягів виробництва в цій галузі в квітні-червні поточного року.
Частка підприємств, які вважають, що їм не будуть потрібні додаткові ресурси в разі збільшення попиту, зменшилася до 76,9% (було 77,3%). Найбільш інтенсивно використовуються виробничі потужності на підприємствах будівництва і сільського господарства – відповідно 42,3% і 34,2% з них заявили, що зможуть задовольнити збільшений попит тільки при залученні додаткових потужностей.
Значні резерви виробничих потужностей зберігаються у підприємств переробної промисловості (35,8% зможуть задовольнити збільшений попит, працюючи не на повну потужність), торгівлі (35,0%), енерго- та водопостачання (44,8%), а також видобувної промисловості (38,1%). Але їхня частка за квартал скоротилася в середньому на 2-5 п.п.
Інвестиційні очікування. Підвищилися очікування за обсягами майбутніх інвестицій. Респонденти впевненіше прогнозують зростання витрат на машини, обладнання та інвентар: баланс відповідей 11,5% (було 9,3%). Істотно зросли позитивні очікування щодо зростання витрат на проведення будівельних робіт: баланс очікувань досяг 5,0% (було 1,9%) – найвищого рівня за останні три роки.
Зростання інвестицій на машини і обладнання впевненіше за всіх прогнозують в переробній промисловості і торгівлі (баланс очікувань відповідно 29,5% і 21,3%), на виконання будівельних робіт – підприємства енерго- та водопостачання (22,6%).
Очікується зростання обсягів іноземних інвестицій – баланс підвищився до 15,8% з 10,8%. При цьому частка респондентів, які в найближчі 12 місяців будуть залучати такі інвестиції, трохи зменшилася – до 22,6% з 23,6%. Найбільш впевненими в збільшенні обсягу іноземних інвестицій залишаються підприємств енерго- і водопостачання.
Виробництво. Найбільш значимими факторами, що обмежують здатність підприємств збільшувати обсяг виробництва, респонденти так само вважають нестабільну політичну ситуацію в країні і високі ціни на енергоносії. Але гострота сприйняття традиційних негативних факторів знизилася на кілька процентних пунктів, зате різко зросла важливість таких складових, як нестача кваліфікованої робочої сили і обмеженість виробничих потужностей. Це опосередковано підтверджує, що виробники реально готуються до зростання.
Очікується незначне прискорення зростання цін як на покупні товари і послуги, так і на продукцію власного виробництва: баланси відповідей склали 88,1% і 59,7% (проти 85,9% і 58,3% відповідно). Очікування щодо зростання цін на власну продукцію посилилися у підприємств переважної більшості видів економічної діяльності, а найбільше – у підприємств енерго- і водопостачання.
Привертає увагу те, що значення факторів, що впливають на рівень цін виробників, за квартал помітно змінилися.
Оплата праці. Очікування щодо збільшення видатків на оплату праці найманих працівників знову зросли – баланс відповідей 56,2% проти 52,7% в минулому кварталі. Найвищі очікування – у сільськогосподарських підприємств. Найнижчі – у підприємств видобувної промисловості.
Фінанси. Очікування респондентів щодо зростання потреб у позикових коштах трохи знизилися: баланс відповідей – 32,4% (було 35,7%). При цьому кредити планують брати 36,7% респондентів (було 35,7%).
Переважна більшість планує брати кредити в національній валюті – 84,3% (було 88,4%). В іноземній валюті планують брати кредити головним чином підприємства переробної промисловості (32,1% відповідей), великі підприємства (24,4%) і ті, що здійснюють експортні та імпортні операції (27,9%).
Перешкодою для залучення нових кредитів респонденти найчастіше називають занадто високі ставки – 67,6% (в минулому кварталі було також 67,6% відповідей) та надмірні вимоги до застави 35,7% (було 35,9%). Знизився вплив курсового фактора – до 30,3% проти 31,6%.
Стримують інтерес до кредитів:
- Наявність інших джерел фінансування (найбільше це відноситься до підприємств видобувної промисловості);
- Невпевненість у здатності своєчасно виконувати свої боргові зобов’язання (підприємства транспорту і енерго- і водопостачання).
Збільшилася частка підприємств, які заявляють, що вони не мають проблем з проведенням банківських операцій – до 92,4% проти 90,4%. Можливо, якість роботи банків справді підвищується.
Сергій Гусєв
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас