Угоди з банками спростять — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Угоди з банками спростять

Фондовий ринок
245
До парламенту надійшов механізм спрощеного злиття і ліквідації банків. Новий механізм буде застосовуватися в найближчі два роки для полегшеної схеми купівлі-продажу банків. Учасники ринку зазначають, що навіть у спрощених механізмів залишається багато «підводних каменів».
Національний банк розробив, а депутати від Блоку Петра Порошенка Руслан Демчак та Михайло Довбенко подали у Верховну Раду законопроект №5388, який на найближчі два роки спрощує M&A на банківському ринку і регламентує процес ліквідації банків.
Про початок підготовки цього законопроекту Нацбанк почав говорити ще навесні. Регулятор вирішив, що до 11 липня 2017 року капітал банків не повинен бути менше 200 млн грн, до 300 млн грн – до 11 липня 2018-го, до 400 млн грн – до 11 липня 2019-го, до 450 млн грн – до 11 липня 2020-го і до 500 млн грн – до 11 липня 2024 року. Таких грошей не було більш ніж у половини банківської системи.
Спрощення механізму реорганізації банків має стати рятівним інструментом для тих банків, які не можуть виконати графік докапіталізації. «На жаль, враховуючи сьогоднішню складну економічну ситуацію, не кожен акціонер банку здатний виконати вимоги капіталізації. Альтернативним способом дотримання банками вимог законодавства може стати злиття або приєднання банків. Однак такий інструмент зараз майже не використовується через його складність і тривалість процедури», – вважає Руслан Демчак.
Швидке рішення
Закон буде тимчасовим – діятиме менше двох років, до 1 січня 2019 року. Велика частина послаблень стосується скорочення термінів прийняття рішень. Для проведення прискореної докапіталізації акціонерам потрібно буде оголосити про збори акціонерів не за 30, а за п’ять днів до їх проведення. Достатньо опублікувати оголошення на сайті банку та в виданні НКЦПФР. НКЦПФР затвердить проект емісії цінних паперів протягом трьох робочих днів. Антимонопольному комітету на видачу дозволу про концентрацію дається 10 робочих днів, стільки ж – НБУ на розгляд документів, ще три – для погодження змін до статуту.
Такі ж терміни передбачені для спрощеної процедури злиття банків з прозорою структурою власності, якщо статутний капітал банку-правонаступника буде відповідати вимогам законодавства. Наприклад, цією процедурою могли б скористатися Альфа-банк, Укрсоцбанк. Конвертація простих і привілейованих акцій приєднуваного банку в прості акції банку-правонаступника пройде без отримання згоди всіх учасників. Визначати ринкову вартість акцій не потрібно буде: коефіцієнт приєднання визначається виходячи з номінальної вартості акцій обох банків.
Банк-правонаступник отримує всі права на «приєднані» активи, включаючи права за договорами забезпечення, в тому числі поруки, а також всі обов’язки. Процедура їх передачі є безкоштовною: банк звільняється від сплати податків, зборів, держмита.
Окрема стаття присвячена ліквідації банку. «Законодавством недостатньо врегульована процедура та порядок припинення установою банківської діяльності за рішенням її акціонерів. Зараз при відкликанні банківської ліцензії обов’язково ліквідувати і саму юридичну особу. Це робить неможливим ведення бізнесу в подальшому такою особою, наприклад, в якості небанківської фінансової установи», – говорить Руслан Демчак.
Після прийняття акціонерами рішення про ліквідацію банку протягом трьох днів має повідомити про нього регулятору і подати затверджений план припинення. На узгодження документів Нацбанку дається п’ять робочих днів, а банк виконує його протягом 180 днів: розраховується за всіма своїми зобов’язаннями, за винятком субординованого боргу, закриває всі клієнтські та кореспондентські рахунки та в односторонньому порядку розриває договори. Якщо вкладник не приходить за грошима, банк може перевести їх на депозит нотаріуса. Після виконання «плану припинення» банк звертається до НБУ з проханням відкликати ліцензію. На прийняття рішення у Нацбанку є десять днів, але він може відмовити у відкликанні ліцензії, якщо, наприклад, установа має ознаки неплатоспроможності або не виконала у повному обсязі зобов’язання перед клієнтами.
Ноу-хау закону – припинення банком ведення банківської діяльності без ліквідації юрособи. «Після здачі банківської ліцензії він може далі обслуговувати видані ним кредити в якості факторингової компанії», – говорить Михайло Довбенко.
Ширше коло
Спершу полегшені процедури мали стосуватися банків, які не виконують вимоги щодо докапіталізації, однак ними зможуть скористатися всі банки, навіть у разі звичайного збільшення капіталу. Власникам банків потрібно лише попередньо підтвердити джерело походження коштів для внесення у капітал. «Побажання учасників ринку були враховані», – уточнив Руслан Демчак.
Навіть ті банки, чиї акціонери прийняли рішення про самоліквідацію (наприклад, Фінанс Банк, Інвестиційно-трастовий банк, Фінексбанк), зможуть скористатися спрощеною схемою. «Процедуру можна буде розпочати після набрання законом чинності», – сказав FinClub начальник управління реєстрації та ліцензування НБУ Олександр Бевз.
Великий шлях
У Нацбанку очікують, що нові інструменти будуть користуватися попитом у учасників ринку. «Точні оцінки навести складно, але в цілому ми очікуємо близько восьми-десяти приєднань банків», – припускає Олександр Бевз.
Самі учасники ринку налаштовані менш оптимістично. «Дійсно, акціонери багатьох банків розглядають варіанти об’єднання з іншими банками, але я думаю, цей варіант не є пріоритетним. І питання не стільки в існуючій бюрократії, скільки в економічній площині і довірі: різні банки мають різну якість портфелів, і це потрібно враховувати в розподілі часток у капіталі», – повідомив FinClub голова правління Вектор Банку Вадим Березовик.
Ще один важливий момент: чий менеджмент буде керувати об’єднаним банком. «Якщо у тебе немає контролю, дуже складно довіряти «чужому» менеджменту. Тому я не думаю, що цей механізм збільшення капіталізації банків буде популярним. До липня 2017 року, якщо буде більше п’яти таких угод, то я дуже здивуюся такому тренду. Швидше за все, акціонери невеликих банків будуть або продавати банк, або самостійно докапіталізувати. Можливо, пізніше, коли ставки зростуть» і потрібно буде збільшувати статутний капітал до 500 млн грн, механізм об’єднання банків буде затребуваний», – вважає Вадим Березовик.
Руденко Вікторія
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас