Одна з країн ЄС підтримала Україну в протесті проти обхідної труби — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Одна з країн ЄС підтримала Україну в протесті проти обхідної труби

Енергетика
1585
Польща підтримує невдоволення України тим, що Європейська Комісія монополізувала доступ російського “Газпрому” до обхідного німецького газопроводу OPAL і буде оскаржувати це рішення.
“Польща рішуче протестуватиме проти збільшення використання “Газпромом” пропускних потужностей газопроводу OPAL і здійснюватиме всі можливі кроки проти реалізації цієї інвестиції”, – попередила польський прем’єр-міністр Беата Шидло.
У свою чергу, голова правління Польської нафтогазової компанії (PGNіG) Петро Возьняк конкретизував, що PGNіG вже задіяла провідну юридичну фірму, яка на базі законодавства Європейського Союзу і Німеччини здійснюватиме юридичні заходи, спрямовані на забезпечення енергетичних інтересів Польщі і з’ясування процедури ухвалення рішення ЄК.
Активність Варшави не випадкова, адже, за словами Возьняка, рішення ЄК дуже невигідне і для PGNіG, і для Польщі, тому що воно означає, що “в безпосередній близькості до нас буде вливатися 65 млрд кубометрів російського газу”. Таким чином, “Газпром” послідовно реалізовує свою стратегію, спрямовану на вилучення української, а можливо, і білоруської ГТС.
Польська сторона відзначила, що рішення викликає низку питань в експертних колах про його зміст, процедуру та контекст ухвалення, а також із погляду можливих наслідків. Йдеться, зокрема, про непрозорість дозованої інформації з приводу самого газопроводу OPAL і раніше встановлених принципів його використання (зокрема, виключення з принципу TPA (Thіrd Party Access), тобто доступу третьої сторони), як і останнього рішення ЄК.
Раніше державний міністр у справах ЄС МЗС Німеччини Майкл Рот заявив, що його країна зацікавлена у збереженні безпечного транзиту газу через територію України і в пошуку альтернативних Росії постачальників блакитного палива. Однак, постачання “Газпрому” і далі будуть вкрай важливі для країни.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас