В Україні подорожчає хліб — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні подорожчає хліб

Особисті фінанси
1043
Ціни на основні види хлібобулочних виробів в Україні до кінця року можуть зрости на 15-18% у зв’язку зі зростаючою собівартістю продукції, повідомив на прес-конференції в УНІАН президент Всеукраїнської асоціації пекарів (ВАП) Володимир Череда.
«Такі сьогодні ринкові реалії, що виробникам хліба необхідно переглядати ціну, і перегляд ціни відбудеться у межах 15-18%. Ось таким буде зростання цін», – сказав він.
За словами Череди, йдеться про ціноутворення на промислових підприємствах, які працюють на загальних умовах оподаткування, входять до складу асоціації і займають близько 40% на українському ринку хлібобулочних виробів.
У першу чергу, за словами експерта, зростання цін на хліб буде спричинено подорожчанням борошна, яка є головним інгредієнтом у виготовленні цієї продукції і займає близько 38-43% у структурі собівартості.
Череда зазначив, що з кінця минулого року ціни на борошно вищого ґатунку зросли на 13,7%, першого сорту – на 14%, другого – на 17%, і вартість борошна житнього обдирного збільшилася на 21%. Подорожчання борошна, у свою чергу, було спричинено зростанням цін на пшеницю і жито.
Крім того, за даними експерта, вартість олії і дріжджів за звітний період зросла на 7%, солі – на 17,2%.
Також на вартість хліба впливають зростаючі витрати виробників на електроенергію (29,5%) і логістику (10,4%).
Череда зазначив, що зростання цін на хлібобулочні вироби також спричинено тим, що більшість елементів, які впливають на собівартість продукції, є валютними складовими.
«Формування ціни на хліб прив’язане за всіма складовими, як не дивно, до курсу валюти … Все обладнання, яке використовують пекарі, закуплено переважно в Європі. Тобто всі запчастини, ремонт – це пряма прив’язка до курсу. Енергоносії теж прив’язані», – сказав Череда, додавши, що на ціну хліба також впливає підвищення мінімальної заробітної плати на пекарнях, яка з вересня зросла на 18%.
Експерт уточнив, що станом на сьогодні середня ціна житньо-пшеничного хліба по Україні становить 10,56 грн.
За прогнозами Череди, виробництво і середнє споживання хліба в Україні за підсумками 2016 року залишиться на рівні минулого року.
Згідно з даними Держстату, інфляція в Україні у жовтні 2016 року порівняно з вереснем прискорилася до 2,8%, до жовтня 2015 року – до 12,4%. З початку року, у січні-жовтні, споживчі ціни в Україні зросли на 9,4%.
За підсумками 2015 року українські підприємства виробили 1,21 млн тонн хліба, що на 9,9% менше показника за 2014 рік. Обсяг виробництва борошна за підсумками 2015 року становив 2,02 млн тонн, що на 10,2% менше, ніж у 2014 році.
Всеукраїнська асоціація пекарів (ВАП) – це діючий асоціативний орган, створений для координації спільних дій у напрямку посилення ринкових позицій підприємств – членів асоціації, активного захисту та лобіювання їх інтересів на всеукраїнському та регіональному рівнях.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас