Система виборів в США: все, що ви хотіли знати, але боялися запитати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Система виборів в США: все, що ви хотіли знати, але боялися запитати

Світ
939
Вчора, 8 листопада, в США відбулися вибори президента. На цей момент підраховано 98% голосів. За останніми даними, кандидат від Демократичної партії Хілларі Клінтон набрала 59248753 голоси виборців, а кандидат від Республіканської партії Дональд Трамп – 59096,015 голосів. Незважаючи на існуючу різницю на користь Клінтон, вибори виграв Трамп.
Так сталося в силу особливостей американської виборчої системи. Вона в США вкрай заплутана і сильно відрізняється від української. Так, результат голосування визначають не голосами виборців, а голосами Колегії виборників (виборних представників).
Як це працює
Виборників призначає кожен штат, виходячи з кількості сенаторів і представників, яких штат має право направляти до Конгресу. Найбільше їх у штату Каліфорнія – 55 (з розрахунку на 53 члена Палати представників і 2 сенатора), а, наприклад, штати Монтана і Вісконсін мають всього по 3. І фактично в бюлетенях виборці голосують не за конкретного кандидата в президенти, а за виборника , який повинен віддати свій голос на підтримку кандидата. У деяких штатах виборник зобов’язаний за законом віддати голос саме за того кандидата, за якого обіцяв, а в інших це зобов’язання не є формальним.
Крім того, під час виборів у США діє принцип “Переможець отримує все”. Тобто кандидат, який одержав на виборах більше голосів, ніж його суперники, отримує “до своєї скарбнички” голоси всіх виборників від штату.
Наприклад, кандидат від демократів у штаті X 100 000. набрав голосів, а кандидат від республіканців – 100001 голос. Якщо уявити, що штат Х представляють 10 виборників, то в результаті все їх 10 голосів відійдуть кандидату від республіканців, оскільки спочатку він отримав більше голосів.
Цей принцип не діє тільки в штатах Мен і Небраска, там такий кандидат отримує тільки два голоси виборників, а решта віддаються кандидатам, які перемогли на кожній виборчій дільниці штату.
Порядок обрання виборників кожен штат визначає самостійно. Так, в більшості штатів їх вибирають на партійних конференціях штату, в інших – кожна партія складає свій список виборників.
Як програла Клінтон
На сьогодні до Колегії входять 538 виборників. Розподіл їх голосів, по суті, і визначає результат виборів. Для перемоги кандидату необхідно отримати 270 голосів виборників.
Незважаючи на відрив приблизно в 150 тисяч голосів виборців, Клінтон програла вибори. Так сталося, тому що кандидат від демократів отримала 218 голосів виборників. Трамп отримав 276 – тобто подолав необхідний бар’єр у 270 голосів. 44 голоси виборників поки ще залишаються нерозподіленими, однак на підсумок голосування вони вже не впливають – навіть якщо їх всі отримає Клінтон, її максимальним результатом може бути 262 голоси, а цього недостатньо для перемоги.
Офіційно результати голосування Колегія виборників оголосить в грудні, але в цілому підсумок виборів уже відомий.
Слід зазначити, що випадок з Клінтон – не єдиний в історії США. Такі розбіжності в результатах голосування вже траплялися кілька разів. Наприклад, 2000 року демократ Альберт Гор отримав понад 51 мільйон голосів виборців і 266 голосів виборників, а його опонент республіканець Джордж Буш-мол. – 50,4 мільйона виборців і 271 голос виборників. Таким чином Буш-мол. переміг.
Дар’я Нінько
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас