В АМКУ повідомили, скільки українці минулого року переплатили комісії за компослуги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В АМКУ повідомили, скільки українці минулого року переплатили комісії за компослуги

Особисті фінанси
1526
Українці в 2015 році сплатили в банках і поштових відділеннях комісію за прийом готівкових платежів за оплату житлово-комунальних послуг на 23,7 млн грн, незважаючи на те, що подібна комісія входить в тариф даних послуг ЖКГ.
Про це йдеться в звіті Антимонопольного комітету України (АМКУ) за результатами проведеного з 1 січня 2015 року по 31 травня 2016 року дослідження ринку послуг з прийому готівкових платежів від фізичних осіб за комунальні послуги в усіх обласних центрах.
“Необхідність проведення зазначеного дослідження пов’язана з численними зверненнями, які отримують органи Антимонопольного комітету України від фізичних осіб щодо ситуації, яка склалася на ринку послуг з прийому готівкових платежів від фізичних осіб за житлово-комунальні послуги, коли установи банків або пошти утримують комісійну винагороду з населення при прийомі платежів відповідно до своїх тарифів, в той час як комісійну винагороду за прийом платежів від споживачів закладено в тариф”, – сказано в звіті.
Як наголошується в звіті, згідно із законодавством, в тариф послуг ЖКГ закладається вартість переказу коштів на рахунки підприємств-постачальників послуг. Виняток становить лише послуга з постачання природного газу, для якої держава встановлює максимальний розмір комісії, який на сьогодні становить 0,3%.
За підрахунками АМКУ, загальна сума сплачених комісійних платежів у 2015 році склала 23,7 мільйона гривень, а за п’ять місяців 2016 року – 18,2 мільйона гривень. Як наголошується в звіті, АМКУ пропонує два варіанти вирішення проблеми: встановити економічно обґрунтований розмір комісії за прийом платежів від громадян, що забезпечить укладання договорів з постачальниками житлово-комунальних послуг, або передбачити в таких договорах зобов’язання постачальників послуг платити комісію за споживачів.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас