Вчені розкрили секрет невиліковності раку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені розкрили секрет невиліковності раку

Світ
4434
Вчені з Інституту біомедичних досліджень у Барселоні з’ясували причину множинної резистентності ракових пухлин до хіміотерапії.
Свої висновки фахівці представили в статті, опублікованій в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.
Хіміотерапія ефективна в тих випадках, коли хірургічна операція не дає результатів. Однак у злоякісних клітин часто виникає стійкість до протипухлинних препаратів. Деякі пухлини мають резистентність навіть до тих речовин, які лікарі ще не використали.
За словами вчених, вони виявили, що у десяти відсотків пухлин товстої кишки і шлунку відсутня молекула TP53TG1. У здорових клітинах вона пригнічує функції білка YBX1. Діючий YBX1 потрапляє в ядро клітин і активує сотні онкогенів, які запобігають загибель злоякісних клітин.
В результаті на пухлини перестають діяти не тільки речовини, які зазвичай використовуються в лікуванні цих видів раку, наприклад, 5-фторурацил, оксиплатинум або іринотекана, а й нещодавно розроблені, такі як інгібітори кінази.
Вчені планують розробити препарати, у відповідь на лікування якими не виникає множинна резистентність. Також вони хочуть з’ясувати, чи може активація молекули TP53TG1 відновити чутливість цих пухлин до хіміотерапії.
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас