Кримінальне чтиво: що заважає міліції перетворитися на поліцію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кримінальне чтиво: що заважає міліції перетворитися на поліцію

Кримінал
345
В Україні минув рік після набрання чинності закону “Про національну поліцію”.
У Міністерстві внутрішніх справ досягненнями називають приплив нових людей до патрульної поліції і проведення атестації всіх співробітників. В ході роботи комісій майже шість тисяч поліцейських було звільнено.
Проте волонтери кажуть, що ці цифри не відображають тієї величезної кількості силовиків, які відновилися через суд і повернулися до своїх “годівниць”. Неналежні міри і відвертий саботаж, як, наприклад, із запуском поліцейських комісій для відбору нових співробітників за конкурсом, гальмує реформу поліції, стверджують експерти. Вони пропонують замість грузинського тепер використовувати досвід Польщі, де реформа поліції триває вже майже 20 років.
Крізь сито атестації
Закон “Про національну поліцію” був прийнятий парламентом у липні 2015 року. Президент підписав його 4 серпня, і саме ця дата стала офіційним днем народження Національної поліції. Але документ вступив у законну силу тільки 7 листопада. Частина його положень запрацює лише з наступного року. Наприклад, всі співробітники на службу повинні вийти у новій формі. Щоб їх переодягнути, знадобитися близько 1,3 мільярда гривень.
За словами керівництва МВС, за цей рік вони змогли залучити в ряди патрульної служби 12 тисяч нових поліцейських. За їхніми даними, майже кожен другий українець довіряє поліції.
 Глава Національної поліції Хатія Деканоїдзе називає однією з основних реформ всередині системи за цей рік – проведення атестації співробітників правоохоронних органів. “Ми зробили безпрецедентний крок, коли попросили суспільство зробити атестаційний процес, – каже Деканоїдзе.
 - Було звільнено 5 600 осіб, понижено в посаді близько чотирьох тисяч осіб. Ми вже маємо 12 тисяч поліцейських, які вперше в історії України пройшли прозорий конкурс. Правоохоронна реформа є безпрецедентною в нашій країні”. Вона ж наголосила, що Нацполіція працює в 32 містах. За її словами, незважаючи на закінчення атестації, в поліції і далі продовжують “чистку” своїх рядів.
 Тільки за дев’ять місяців роботи система департаменту внутрішньої безпеки відкрила близько 935 кримінальних проваджень проти співробітників поліції. Атестація пройшла неуспішно, вважає один із співорганізаторів волонтерського об’єднання Combat-ua Павло Кащук (члени цієї організації брали участь в комісіях як представники громадськості).
 Він стверджує, що вже на етапі юридичного оформлення реформи були зроблені поступки старій системі. За його словами, колишні міліціонери скористалися погано прописаними нормами наказу і масово відновлюються через суди на колишні посади. Кащук вважає, що усунути ці лазівки в нормативних документах було легко, але на їхні прохання ніхто не реагував, і він прямо називає це саботажем атестації владою.
Нагадаємо, що велика група волонтерів вийшла з комісій на початку літа, коли набором громадських для переатестації почали займатися представники старої міліцейської влади. Павло Кащук стверджує, що в комісії спеціально заводили “кишенькові” організації, які тільки схвалювали всі рішення учасників від поліції.
“Ті цифри, які зараз називаються, до реальності не мають ніякого відношення: ці 26% звільнених начальників або відновлюються, або змінюють свої посади на службі, – повідомив співорганізатор волонтерського об’єднання Combat-ua. – Але вони все так же залишаються “смотрящими” біля своїх колишніх годівниць: проституції, “кришування”, наркотиків.
Єдиним варіантом виходу із ситуації волонтер називає запуск нової переатестації, але вже з урахуванням колишніх помилок. “Але на цей крок ніхто не йде, тому що гроші західних партнерів розпилені, перед ними відзвітували про нібито успіх реформи і зараз ніхто не наважиться сказати, що це – нісенітниця, і все треба робити заново, – каже Кащук.
Черкаси і далі Одеса
Багато новаторських пунктів прийнятого закону так і не запрацювали. Вони не вводилися в дію МВС свідомо: відомство не вжило необхідних положень і наказів для їх запуску, вважає член правління Центру політико-правових реформ Олександр Банчук.
Так, роботу поліції повинні були оцінювати не за статистикою розкриття злочинів, а, вимірюючи рівень довіри до неї в певному місті. Такі виміри повинні були проводити незалежні соціологічні служби. У той же час порядок проведення опитувань МВС так і не запустило, і ніхто за цим принципом роботу поліції не оцінює.
Крім того, залишилася можливість ручного управління поліцейськими. “З кожним поліцейським повинні бути підписані контракти на певний термін, щоб забезпечити стабільність роботи співробітника незалежно від того, хто перебуває при владі, – розповідає Банчук. – Наприклад, з керівником Нацполіціі подібна трудова угода має підписуватися строком на п’ять років.
Але форму цього договору в МВС досі не затвердили, і ніхто ніяких трудових контрактів не підписує, тим самим продавлюючи лояльність поліцейських до влади. Одним з найбільших упущень експерт назвав незапуск повноцінної роботи поліцейських комісій. Таких комісій по всій Україні мало з’явитися 650, але їх створили тільки в кожному обласному центрі.
Саме члени таких комісій, в яку входили б і представники громадськості, повинні були через конкурс набирати нових співробітників, в тому числі і на керівні посади. Експерт нагадав про нещодавній конфлікт в Черкасах, де активісти протестували проти призначення новим керівником Головного управління Національної поліції Черкаської області Валерія Лютого. Конфлікт в Черкасах поки так і не вщух.
Нагадаємо, в кінці минулого тижня активісти зірвали представлення Валерія Лютого особовому складу поліції як начальника ГУ НП Черкаської області. Активістів пропустили в приміщення тільки після того, як вони підпалили шини і вступили в протистояння з бійцями, які стояли в оточенні облуправління поліції. Як розповів голова громадської організації “Автомайдан-Черкаси” Сергій Яковенко, в неділю вони ходили в місцевий главк, щоб перевірити, чи знаходиться Валерій Лютий на робочому місці.
Його там не виявилося. Наказ про його призначення активістам показати відмовилися. Головна претензія у громадськості до Лютого, який раніше очолював поліцію в Кривому Розі: він не пройшов успішно переатестацію. За її результатами, його повинні були понизити в посаді. Але виходить, що, навпаки, його навіть підвищують, призначаючи керівником Національної поліції Черкаської області. “Це профанація взагалі всієї атестації як такої, її дискредитують як інститут, – скаржиться Яковенко. – Я особисто брав участь в атестаційних комісіях, і, виходить, що витратив три місяці свого життя на це даремно!”.
У Черкасах зараз чекають на приїзд глави Нацполіціі Хатіі Деканоїдзе і пробують скликати позачергову сесію Черкаської міськради, щоб вже депутати звернулися з вимогою не допустити до керівництва Лютого. В іншому випадку активісти погрожують блокувати його прихід на робоче місце.
 У той же час вчора стало відомо, що міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков і голова Національної поліції України Хатія Деканоїдзе вирішили призупинити рішення про призначення Валерія Лютюго. “Міністр внутрішніх справ і глава Нацполіціі запрошують громадськість Черкаської області для обміну думками з цього приводу, представлення позицій і висловлювання аргументів, після чого і буде прийнято остаточне рішення про призначення керівництва ГУНП Черкаської області”, – йдеться в повідомленні міністерства.
 Нову “гарячу точку” член правління Центру політико-правових реформ Олександр Банчук прогнозує і в Одеській області. Вчора там у відставку подав керівник обласного управління поліції Гіоргі Лорткіпанідзе.
 Коментувати своє рішення він відмовився. У той же час глава Одеської обласної держадміністрації Михайло Саакашвілі пов’язує звільнення Лорткіпанідзе з тим, що у того відібрали більшість функцій, “а потім почали цькування з усіх боків”.
Злочинці пішли у відрив
Повністю залишився нереформований кримінальний блок поліції, кажуть експерти. Це відобразилося і на розкритті злочинів і зростанні кількості правопорушень.
Раніше міністр Арсен Аваков заявляв про зростання злочинності на 30-40%, в порівнянні з минулими роками. Кримінальний блок потрібно не повністю міняти, а вдосконалити, вважає колишній глава Управління кримінальної розвідки МВС України Валерій Кур. За останні десять років зі слідчо-кримінального блоку пішли багато професіоналів, що перервало тяглість поколінь слідчих. А також були втрачені зв’язки із агентурними працівниками, інформація від яких дозволяла як розкривати злочини, так і їх попереджати. “Визнаю, що в МВС почалася реформа, – погоджується Валерій Кур. -
Але вона стартувала з представницьких функцій, а саме зі змін в дорожньо-патрульній службі. Однак ця частина поліції глобально на рівень злочинності в країні не вплине. У підсумку і вийшло, що сьогодні найпростіша форма злочинності – бандитизм і злодійські шайки – захопила Україну”.
Вина за подібні прорахунки лежить і на керівництві Нацполіціі і МВС в цілому, вважає директор Центру досліджень правоохоронної діяльності Олег Мартиненко. Ситуацію, за його оцінками, може виправити реформаторська інтернаціональна команда з іноземними експертами-радниками, але не керівниками Нацполіціі. Як орієнтир експерт пропонує досвід Польщі, яка проводить реформу своїх правоохоронних органів з кінця 90-х і продовжує це робити досі. “Вони розписали стратегію реформи на кілька років, а професійну підготовку поліцейських запозичили у німців, – розповів Мартиненко.
- У Німеччині у майбутніх поліцейських виробляють практичні навички з мінімальним набором юридичних знань. Наприклад, йому потрібні для початку роботи знання, щоб правильно оформити місце ДТП, грамотно скласти протокол і розібратися з жертвами домашнього насильства”. У той же час в Нацполіціі вже заявили, що вони починають превентивну кампанію по зниженню злочинності в країні.
 “Це буде оперативно-профілактична робота, яку ми проведемо, починаючи з міста Києва, і це буде тривати до кінця року. Це превентивна робота, щоб збити зростання злочинності по всій країні”, – сказала Деканоїдзе.
Ірина Лопатіна
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас