Укрінбанк виграв війну релізів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Укрінбанк виграв війну релізів

Фондовий ринок
842
Укрінбанк виграв черговий суд проти ФГВФО, зараз – позов щодо звинувачень банку в спробі виведення активів. Однак поки судові перемоги «Укрінкому» залишаються на папері. Ані суд, ані НБУ з ФГВФО не знають, як повернути процедуру банкрутства Укрінбанку назад. Юристи вважають, що теоретичною можливістю вирішення проблеми могла б стати повторна видача ліцензії банку, але як практично оживити банк, ніхто не знає.
Реліз оскаржили в суді
Укрінбанк не зміг повернути свою ліцензію, але його спроби виправити репутацію виявилися успішнішими. 27 жовтня Господарський суд Києва по справі № 910/14236/16 визнав недостовірною липневу інформацію ФГВФО про «нібито виявлені співробітниками Фонду махінації з активами підприємства ПАТ “Укрінбанк”, що ліквідується», повідомили в прес-службі ПАТ «Укрінком» (правонаступник банку).
«Топ-менеджмент і акціонери ПАТ «Укрінком» твердо переконані, що інформаційна атака на компанію з боку держструктури – Фонду гарантування вкладів фізичних осіб – пояснюється просто: Укрінбанк в судовому порядку оскаржив рішення НБУ та Фонду про свою ліквідацію, і єдиний, в судовій практиці, виграв суперечку з регулятором. Ми відновлюємо діяльність компанії під новою назвою “Укрінком”», – заявила FinClub голова правління компанії «Укрінком» Алла Іллюченко.
В ФГФВО не відповіли на запит. На сайті ФГФВО досі розміщено реліз від 15 липня під заголовком «Фонд подав заяву до ГПУ та СБУ: за одну ніч приватний нотаріус перереєстрував ПАТ «Укрінбанк» на колишнього власника – існує загроза виведення активів банку». У цьому релізі описано факт зміни керівника, юридичної адреси і назви ПАТ «Укрінбанк».
«Є усі підстави стверджувати, що нові керівники ПАТ «Укрінком» не зацікавлені у відновленні роботи банку і задоволенні вимог його кредиторів. Навпаки, перереєстрація юрособи дозволить великим позичальникам, серед яких багато афілійованих з акціонерами банку осіб, ухилитися від погашення своїх кредитів», – йшлося в заяві Фонду. Також «Укрінком» оскаржував реліз від 20 липня.
Проблемне відновлення
Укрінбанк визнано неплатоспроможним ще 24 грудня 2015 року. Власник не змирився з цим – вже 16 березня 2016 року Окружний адміністративний суд Києва за позовом власника банку Володимира Клименка визнав незаконним віднесення банку до категорії неплатоспроможних. Після чого він виграв у регулятора усі судові інстанції, і судове рішення про незаконність відкликання у банку ліцензії та початку його ліквідації набуло чинності.
Однак в законодавстві не прописано механізм повернення банку до нормальної роботи після відкликання ліцензії. Тому Нацбанк звернувся до суду, який виніс таке рішення, щоб він роз’яснив, яким чином Укрінбанку, що ліквідується, необхідно повернути ліцензію. Але суд відмовив Нацбанку. «Суд не зобов’язаний давати роз’яснення. На жаль, це тільки його право, а не обов’язок. За нашими даними, суд відмовив також Фонду гарантування вкладів фізичних осіб в роз’ясненні порядку виконання рішення Окружного адміністративного суду Києва щодо ПАТ “Укрінбанк”», – повідомили в прес-службі Нацбанку.
У компанії «Укрінком» також не знають, як себе поводити в такій ситуації. Нацбанк найближчим часом подасть до суду повторну заяву з проханням роз’яснити порядок виконання його рішення.
“Спірні питання”
Одним з варіантів вирішення цієї проблеми може стати повторна видача банку ліцензії, вважають юристи. «Згідно із законодавством, питання повернення банку до життя практично не врегульовано. Фактично або суд повинен зобов’язати регулятора в особі НБУ видати нову ліцензію банку, або визнати, що його рішення є нездійсненним. Щодо Укрінбанку, який на сьогодні вже перереєстровано під інші види діяльності, відновлення нормальної банківської діяльності навряд чи можливо.
Але якщо в майбутньому за будь-яким з банків буде ухвалено аналогічне рішення, вважаю, що єдино можливим шляхом відновлення діяльності банку є повторна видача ліцензії, що на практиці малоймовірно, тобто таке рішення, по суті, є мертвонародженим», – вважає керуючий партнер адвокатського об’єднання Suprema Lex Віктор Мороз.
Ще однією проблемою Укрінбанку стала виплата компенсацій його вкладникам. Вони отримали від уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів 1,78 млрд грн, які були позикою від Фонду. Тим часом одне з судових рішень визнало це рішення незаконним. Фонд планує повернути ці кошти, хоча поки незрозуміло, яким чином і з кого. «Якщо банк з усіма активами буде передано до рук акціонерів, то ми точно знатимемо, з кого вимагати виплачені вкладникам кошти», – каже перший заступник директора-розпорядника ФГВФО Андрій Оленчик.
У «Укрінкомі» обіцяють «співпрацювати» з цього питання. «Це питання вимагає ґрунтовного опрацювання. Ми розраховуємо спільно з ФГВФО розробити «дорожню карту» для його вирішення», – повідомила Алла Іллюченко.
Проте невідомо, як розрахуватися з вкладниками, вклади яких не гарантувалися Фондом. «На жаль, суд не відповів лише на одне питання: хто компенсує фінансові втрати колишнім вкладникам Укрінбанку, які не можуть повернути свої депозити через недобросовісних позичальників, які використовували недостовірну інформацію Фонду для продовження своїх “кредитних канікул”?» – зазначає пані Іллюченко.
Олена Губар
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас