Українці днями будуть налякані платіжками за комуналку: чому не спрацювали мораторії і що робити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці днями будуть налякані платіжками за комуналку: чому не спрацювали мораторії і що робити

Особисті фінанси
1797
Українцям вже через кілька днів прийдуть перші платіжки за комуналку з опаленням. Як зазначають у Національній комісії з регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), в середньому по країні тепло подорожчало на 95%. Крім цього, більше доведеться платити за світло, гарячу, холодну воду та електроенергію. До початку опалювального сезону місцеві ради декількох міст наклали мораторій на підвищення тарифів, однак юридичної сили ці рішення не мають. Всім українцям доведеться платити за комуналку цієї зими в кілька разів більше. Як місцева влада могла вплинути на суми в платіжках і що робити, якщо в субсидії відмовили, а платити за комуналку нічим.
“Якщо Київ знає, де купити газ дешевше, нехай купує”
З 2014 року місцева влада встановлює тільки два тарифи: на утримання будинку та прибудинкової території та вивезення сміття. У той же час НКРЕКП визначає, скільки українцям потрібно платити за електроенергію, холодну і гарячу воду, опалення. Підприємства відправляють в Нацкомісію свої підрахунки, в яких вказують, скільки грошей витрачають на виробництво енергії, підігрів води, транспортування, заробітну плату, податки і т. д. В НКРЕКП аналізують інформацію, а після кожного постачальника визначають індивідуальний тариф. Місцева влада погоджує інвестиційні програми підприємств, питомі норми витрат і т. д., однак за фактом встановлює тарифи на комуналку в Україні лише один орган – НКРЕКП.
7 липня Київрада заборонила всім структурам і підрозділам комунальних підприємств нараховувати плату за житлово-комунальні послуги за новими, підвищеними тарифами. Слідом за столицею 13 липня Дніпропетровська міська рада з ініціативи мера Бориса Філатова прийняла такий самий мораторій. Так вчинили ще декілька міст.
Однак юридичної сили ці рішення не мають. В одному з теплокомуненерго пояснили: “Ми керуємося розпорядженнями НКРЕКП, вони роз’яснили, що заяви міських рад – політична акція, яка несе популістський, а не економічний характер і призведе до штрафних санкцій”. Фактично, постачальники послуг мораторій місцевих рад проігнорували.
Ще кілька місяців тому прем’єр-міністр Володимир Гройсман пояснив: у Києві мораторій на підвищення тарифів на тепло працював до 1 жовтня. Перед самим початком опалювального сезону “заборону” зняли, а жителі столиці вже через кілька днів отримають платіжки з новими тарифами. “Наскільки я знаю, мораторій на тарифи на тепло Київрада встановила до 1 жовтня. У мене є серйозне повідомлення, що до 1 жовтня тепло ніхто не виробляє для жителів Києва. Тому я не знаю, навіщо приймати таке рішення”, – заявив Гройсман.
Місцеві ради, за словами прем’єра, можуть знизити тарифи, якщо, наприклад, будуть покривати різницю в мільярди гривень з бюджету міста. Крім того, Володимир Гройсман зазначив: “Ми встановили граничну ціну на газ. Якщо Київ знає, де купити газ дешевше, нехай купує, ми це схвалимо”.
Що реально може зробити місцева влада
У НКРЕКП впевнені: до 70% сум в рахунках за комуналку залежить від органу місцевого самоврядування – мера, його профільних заступників, депутатів. Міська влада може встановлювати теплові лічильники на будинки, змінювати склопакети, утеплювати стіни і фундамент. У Національному екологічному центрі України підрахували, впровадивши всі заходи з енергозбереження, платити за тепло можна на 50-70% менше.
Правда, як говорять експерти, платити менше зможуть тільки ті, хто дійсно почав економити і до опалювального сезону утеплив своє житло. “Поки що городяни бояться брати кредит. Один кредит взяли лише на заміну вікон через “Ощадбанк” – програма “Ощадний дім”. 40% держава компенсує і 10% – міський бюджет. Ми вже заклали (витрати бюджету – Авт.) – і стимулюємо таким чином. Зараз у нас одне ОСББ (найперше, яке з 2000 року) розробило на 300 тис. гривень великий комплексний проект реконструкції систем опалення. Вони візьмуть кредит. 140 компенсує держава, свої 30 тис. ми теж заплатимо”, – розповідає мер Горішніх Плавнів Дмитро Биков.
Подібні програми, як розповіла начальник управління розвитку ЖКГ КМДА Віра Радченко, діють і в Києві. Щоправда, у столиці утеплити житло за рахунок міста можуть тільки ОСББ і житлово-будівельні кооперативи (ЖБК). “Діє кілька програм, але поки що вони діють тільки для будинків, де створені ОСББ або працюють ЖБК. Для них є програми підтримки. 40% відшкодовує держава. Люди отримують відшкодування тіла кредиту 30% від міста. Ті, хто вже отримав кредити, можуть отримати відшкодування кредиту”, – пояснює начальник управління розвитку ЖКГ КМДА.
Місцева влада також може за рахунок міського бюджету встановлювати теплові лічильники на будинок. Як розповіла директор КП “Добропільська служба єдиного замовника” Анна Дьякова, в усіх багатоповерхівках у місті такі лічильники разом з тепловими пунктами встановили ще кілька років тому. Мешканці можуть самі контролювати споживання тепла в своєму будинку і платити по лічильнику.
Зараз теплові лічильники встановлюють у Миргороді. За словами заступника мера Сергія Швайка, в більшості будинків лічильники дозволили економити до 30%, виявилося, що реальне споживання тепла нижче від встановлених норм. Однак є й будинки, в яких споживання виявилося вище норм – платити з лічильниками довелося більше. У столиці теплові лічильники на будинок клієнтам “Київенерго” встановлюють за рахунок постачальника послуг.
Однак, для того, щоб реально скоротити енергоспоживання будівлі, а разом з тим і суми в платіжках за комуналку, необхідно утеплювати будинок. Щоб повністю утеплити типову багатоповерхівку в Києві, встановити лічильники і замінити вікна, необхідно витратити до 8 мільйонів гривень, розповідає Віра Радченко. У столиці на 13 будинків виділили всього 5 мільйонів – грошей вистачило на заміну вікон у місцях загального користування та утеплення фасадів.
Мер Тернівки Віталій Тарелкін впевнений: у тариф на утримання будинку ні капітальні ремонт, ні утеплення не закладено – мешканці повинні це робити за власний рахунок. Як пояснює градоначальник, якщо витрачати бюджетні кошти на мешканців багатоквартирних будинків, ущемленими залишаться городяни в приватних будинках, які також платять податки, але на утеплення свого житла за рахунок бюджету не претендують.
Додатковий ефект можна отримати, якщо організувати в місті службу енергоменеджменту, радить директор ДТЕК ЕСКО Роман Федорченко. Один фахівець-енергоменеджер із зарплатою в кілька тисяч грн на місяць може заощадити місту сотні тисяч і сотні тисяч гривень залучити у вигляді грантів, програм співфінансування, пільгових кредитів для небюджетного фінансування заходів з енергоефективності.
Що може зробити міська влада для того, щоб знизити суму в платіжках:
Встановити лічильники та системи моніторингу. “Далеко не всім комунальним підприємствам – монополістам з постачання тепла та води – ця міра буде по душі, і може знизити їхні доходи”, – упевнений експерт ДТЕК ЕСКО.
Провести незалежний енергоаудит джерел водо- та теплопостачання, а також теплотрас і трубопроводів. “Для цього потрібно залучити зовнішніх фахівців, які разом з місцевим енергоменеджером не тільки визначать найбільш критичні проблеми в системах теплопостачання міста, але і намітять план поступової модернізації міської енергосистеми”, – радить Роман Федорченко.
Модернізувати котельні, комунальні ТЕЦ, замінити і поліпшити ізоляції тепломереж, реконструювати водопроводи. “Це дозволить знизити собівартість енергоресурсів для споживачів. Нерідко влада на місцях першочерговим енергоефективним заходом вибирає заміну газового котла на місцевій котельні або ТЕЦ на біопаливний, і саме з цього починає енергозаощадження. Наскільки виправданим може бути таке рішення – теж повинен підказати професійний незалежний енергоаудитор”, – впевнений Роман Федорченко.
При цьому важливо, щоб енергоаудит та заплановані заходи не залишилися на папері і не лягли під сукно, для цього варто залучити в процес розробки та реалізації плану модернізації громаду, активістів, регулярно інформувати жителів міста про те, на що витрачаються їхні гроші.
Ввести програму допомоги на підвищення енергоефективності будівель. Зараз популярні програми 70/30, коли більша частина вартості енергоефективних заходів фінансується з міського бюджету. “З одного боку, це хороша підмога і стимул для ОСББ з найбільш активними жителями, які раніше від усіх зрозуміли, що потрібно скорочувати енергоспоживання, провели енергоаудит і підготували енергоефективні проекти”, – зазначає експерт.
Однак таку допомогу можуть надавати міста з відносно великим бюджетом розвитку.
Одна з ключових статей видатків міського бюджету – витрати на енергоресурси у бюджетних установ. Щоб найбільш ефективно знизити витрати на енергоресурси, впевнений Роман Федорченко, можна залучити ЕСКО-компанії, які за свій рахунок модернізують (утеплять) будівлі та отримають назад свої інвестиції тільки з часом реально зекономлених коштів бюджету.
“Як правило, об’єкти міської інфраструктури, соціальні об’єкти, будівлі органів місцевої влади були побудовані ще до 2000-х років і можуть економити 30-50% енергоресурсів. Міській владі варто розібратися, на які бюджетні будівлі припадає найбільше “енергетичних витрат, в яких будівлях найбільші питомі витрати енергоресурсів на одиницю площі на одну людину персоналу або учня і т. п. З топ-списку з 10-30 найбільш енерговитратних необхідно розрахувати і утвердити так звану “базову лінію енергоспоживання” для розуміння, скільки споживається зараз і скільки буде зекономлено після модернізації, оголосити тендер і почати їх поступову термомодернізацію. Цей шлях можна пройти лише за один календарний рік і вже в наступному опалювальному сезоні отримати утеплені, комфортні, високоефективні будівлі, реально економити гроші громади”, – радить експерт.
Що робити, якщо нічим платити за комуналку: розстрочення та жорстка економія
Як пояснюють на “гарячій” лінії Кабінету міністрів, всього існує три причини, за якими сім’ї можуть відмовити у субсидії: високий дохід, покупка на суму від 50 тисяч гривень і додаткове джерело доходу, яке “забули” згадати в декларації. Розмір субсидії для кожної розраховується індивідуально. Наприклад, середня зарплата в Києві приблизно 8200 гривень. Загальний дохід сім’ї з двох дорослих з середніми зарплатами і двох дітей – 16 400 гривень. Дохід на одного члена сім’ї – 4100 гривень (двоє дорослих і одна дитина). Обов’язковий платіж можна розрахувати за формулою: 4100 / 2 * 1399 * 0,15 = 0,219 або 21,9%. Отриману суму необхідно помножити на загальний дохід сім’ї – 16400. Таким чином, родина може платити за “комуналку” 3591 гривню.
Для тих, кому не призначена субсидія, уряд збирається запустити систему розстрочення платежів за комуналку. “Ми прийняли перше рішення. Для того щоб повністю запрацював цей механізм, треба внести зміни як мінімум ще в чотири постанови Кабміну. Думаю, що на одному з найближчих засідань уряду це буде прийнято”, – повідомив віце-прем’єр Павло Розенко.
За словами віце-прем’єра, це новий механізм, який багато в чому відрізняється від субсидій. Розстрочення на оплату послуг ЖКГ буде адмініструватися не через соціальні служби, а через підприємства теплокомуненерго. “Це сервіс для людей, які можуть платити, але не мають можливості зараз, тому дається відстрочення”, – пояснив Розенко.
Навіть без великих капіталовкладень і модернізації житлового фонду кожна сім’я може почати економити в будь-який момент.
Економимо воду
За словами експерта з енергоефективності Анни Шумейко, за місяць сотні літрів води виходить “марно”. Вже зараз кожна сім’я може почати економити воду, використовуючи кілька простих порад.
Встановити ричагові крани. Ричагові крани замість системи з двох вентилів і рукоятки дозволяють моментально відключати подачу води. Завдяки цьому, як каже Ганна Шумейко, за рік можна заощадити до 300 гривень.
Поміняти або “модернізувати” зливний бачок. Експерти також радять поміняти зливний бачок в туалеті на той, який використовує менше води. Для цього можна придбати спеціальний бачок з енергозберігаючою системою, яка контролює подачу води, або ж просто встановити в бачок наповнену водою пластикову пляшку – це допоможе зменшити об’єм води в бачку.
Нова пральна машинка. Пральна машина з класом енергоспоживання А+ і вище допоможе заощадити за місяць десятки літрів води. Також пральну машину варто заповнювати повністю, але не перевантажувати, бо це збільшує споживання електрики.
Мити посуд не в проточній воді і берегти воду. Для економії води також варто встановити насадки для душу і змішувачі з низькою витратою або розпилювачі на змішувач. Крім цього, багато людей, як показують соцопитування, забувають вимикати воду під час чищення зубів.
Економимо електрику
Встановити енергозберігаючі лампочки. Енергозберігаючі лампочки допоможуть на третину скоротити споживання електрики, каже експерт Національного екологічного центру України з енергозбереження. Компактна люмінесцентна лампа потужністю 23-27 Вт дає стільки ж світла, як і звичайна лампочка на 100 Вт.
Холодильник поставити в 10 см від стіни і подалі від батарей і прямих сонячних променів. Для того, щоб скоротити споживання електроенергії холодильником, варто поставити його в прохолодне і темне місце – подалі від плити і вікна.
Правильно користуватися пилососом. Пилосос найбільше споживає електрики в момент включення – не варто часто вимикати і вмикати його під час прибирання. Також заповнений пилом пилосос витрачає до 20% більше електрики.
Економимо тепло
Приклеїти за батареєю фольгу. Як каже експерт Ганна Шумейко, якщо пофарбувати батарею в темний колір і встановити за нею тепловідбивний екран, зроблений з алюмінієвої фольги, температуру в кімнаті можна підвищити на 2 градуси.
Утеплити або замінити вікна. Експерти кажуть, 40% тепла “виходить” з приміщення через вікна. Для того, щоб зберегти тепло в квартирі, варто встановити двокамерні склопакети або ж утеплити вже встановлені вікна. Також варто подбати про вхідні двері, які не пропускають тепло.
Олександр Литвин
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас