Чи відчують українці заборону електронних грошей - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи відчують українці заборону електронних грошей - експерт

Особисті фінанси
2682
Національний банк заборонив використання електронних грошей – Webmoney, “Яндекс.Гроші”, QIWI Wallet, Wallet one. Повідомлення про це отримали всі українські банки. Більшість українців не відчують заборону цих платіжних сервісів. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів економічний експерт Олексій Лупоносов.
“Є чітка інструкція щодо платіжних систем, які можуть працювати в Україні. Ці системи офіційно не зареєстровані в Україні. Коли країна у стані війни, кожна платіжна система повинна бути контрольованою, звітувати Національному банку і СБУ. Ці структури мають бачити, куди ідуть гроші і що ними оплачують”, – говорить експерт.
Випуск електронних грошей в Україні може здійснювати тільки банк, наголошують у регулятора. Його банк повинен узгодити з Національним банком.
“Національний банк України своїм листом нагадав банкам та учасникам платіжного ринку, що правила використання електронних грошей торгових марок Webmoney, “Яндекс.Гроші”, QIWI Wallet, Wallet one/“Єдиний гаманець” не узгоджувалися Національним банком України”, – повідомили в НБУ.
“В Україні діють альтернативні цим платіжні системи. Вони не такі поширені, але дотримуються чинного законодавства. Раніше схожі ситуації в Україні траплялися. Коли власники цих систем приведуть свою діяльність у відповідність до чинного законодавства, тоді їхні системи знову стануть доступними. На їхніх користувачах це не позначиться. Оплатити послуги чи товари вони дійсно не зможуть, але платіжним системам дали час, щоб розрахуватися з клієнтами”, – говорить Лупоносов.
За його словами, найчастіше українці через ці системи оплачували послуги чи сервіси в інтернеті.
“Найчастіше ними оплачували онлайн-ігри чи сумнівні сервіси. Реальні товари та послуги за інтернет-гроші не купують, бо ці системи не захищені”, – наголошує експерт.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас