Іноземний радник Кабміну розповів, що чекає на Україну після відкриття ринку землі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іноземний радник Кабміну розповів, що чекає на Україну після відкриття ринку землі

Казна та Політика
2179
Щороку Україна отримуватиме від скасування мораторію на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення близько $1,5 млрд, зауважив стратегічний радник міністра фінансів Іван Міклош.
“За оцінками Світового банку, у вас величезний потенціал. Якщо ринок землі буде відкритий, щорічний економічний ефект для України становитиме близько 1,5 млрд дол. у формі додаткових інвестицій, доходів власників землі і так далі”, – сказав він.
Міклош наголосив, що український уряд розуміє це і підтримує ідею відкриття земельного ринку, але виступає за те, щоб це відбувалося поступово.
“Прем’єр-міністр пропонує, щоб був прийнятий закон, який створив би умови для поступового впровадження ринку землі… Зараз ми створюємо робочу групу за участю представників Мінагропроду, Мінекономрозвитку, Світового банку, українських експертів з Національної академії наук”, – сказав радник.
На думку Міклоша, група експертів, які стверджують, що скасування мораторію призведе до обезземелення селян і скупки землі зарубіжними компаніями, помиляються. При цьому він запропонував пригадати досвід Словаччини, де протягом 10 років діяв мораторій, який два роки тому скасували і нічого “схожого не сталося”.
“Тільки 5-7% земель перебувають у власності іноземців”, – сказав Міклош, додавши, що ринок землі сприяє залученню значних інвестицій в економіку. За словами стратегічного радника, іноземний інвестор, бажаючий купити українську землю, повинен створити в Україні легальну компанію, яка буде здійснювати свою діяльність на законних підставах.
Окрім того, на його думку, далеко не всі селяни почнуть за безцінь продавати свої паї.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас