Надання НАБУ права на «прослушку» стане важелем тиску на Президента - політолог — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Надання НАБУ права на «прослушку» стане важелем тиску на Президента - політолог

Казна та Політика
483
Законопроект, що дозволяє слідчим Національного антикорупційного бюро займатися прослуховуванням громадян України в обхід СБУ, стане величезною загрозою для Президента і його команди.
Таку думку висловив політолог, Директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник.
«На цю тему вже неодноразово висловлювалися західні партнери України, вони вимагають від нашої влади забезпечити НАБУ можливість вести прослуховуючу діяльність. Основною причиною таких вимог стали масові витоки інформації в СБУ, однак, поки наш уряд не готовий до прийняття такого закону», – зазначив експерт.
За словами Р.Бортника, цей закон на сьогодні є об’єктом протистояння між НАБУ, МВС, СБУ і ГПУ. Якщо НАБУ все-таки отримає можливість прослуховувати громадян в обхід Служби безпеки України, то її вплив значно посилиться, а для Генерального прокурора, Міністра внутрішніх справ і Президента це потенційна небезпека, оскільки в такому випадку справи проти його команди будуть вестися набагато ефективніше.
Також політолог підкреслив, що для звичайних громадян така ініціатива теж може нести небезпеку, оскільки НАБУ зможе прослуховувати їх в обхід Служби безпеки України, проте, зараз у нас в країні вже є величезна кількість слюжб, які мають право прослуховувати громадян, і глобально ситуацію з захистом особистої інформації це ніяк не змінить.
В цілому експерт упевнений, що НАБУ повинно мати право прослуховувати громадян, раз такі повноваження є у СБУ і МВС і ця боротьба все-таки закінчиться перемогою Національного антикорупційного бюро. Головним чинником у цій боротьбі стане тиск наших міжнародних партнерів, які дуже активно лобіюють цей закон.
Нагадаємо, 2 листопада в порядок денний Верховної Ради був внесений законопроект, що дозволяє слідчим Національного антикорупційного бюро займатися прослуховуванням громадян України. Зараз самостійно знімають інформацію з каналів зв’язку лише співробітники Служби безпеки України та правоохоронні органи з дозволу суду. Згідно з цим законопроектом НАБУ до кінця року зможе отримати право на законне прослуховування.
За матеріалами:
ГолосUA
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас