Нові санітарні правила вирубки в українських лісах екологи називають великою перемогою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нові санітарні правила вирубки в українських лісах екологи називають великою перемогою

Аграрний ринок
545
Директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко називає спільною перемогою затверджені Кабінетом Міністрів України нові правила санітарних рубок в українських лісах.
“Екологи та лісники все літо розробляли нові положення, і 26 жовтня була затверджена загальна позиція. Прем’єр Гройсман нас підтримав, і уряд затвердив нові правила санітарних рубок у лісах України “, – розповів він.
В. Борейко уточнив, то згідно з новими правилами, санітарну вирубку тепер заборонено з 1 квітня до 15 червня, у так званий сезон тиші, заборонено тотальне вирубування сухостою на всіх заповідних об’єктах. Крім того, дозволено лише вибіркову вирубку в 30% зонах рекреації і заказниках.
Згідно з новими правилами, в місцях гніздування рідкісних птахів, наприклад чорного лелеки, який живе лише в густих лісах, створюватимуть охоронні зони, наприклад у радіусі 500 м від гнізда.
“Це правило тепер діє по всій Україні”, – додав він.
“Ще одна перемога: господарських лісах тепер місця вирубки обираються не одноосібно лісником, а із залученням інших осіб, наприклад особи, відповідальної за природоохранность заповідника”, – наголосив еколог.
Під час прес-конференції В. Борейко продемонстрував відео з ділянками вирубаних карпатських лісів. Еколог пояснив, що старі санітарні правила дозволяли вирубку в заказниках нарівні з вирубкою в господарських лісах.
“Це заказники в Карпатах, а це сліди суцільних рубок…, і ось ці вирубки зробили не браконьєри, ці вирубки проводили самі лісники з дозволу влади. Тому що раніше були санітарні правила, прийняті без екологів і громадськості, і вони дозволяли це свавілля”, – розповів він.
За його словами, 10-12% карпатських лісів вирубується кожні десять років.
“За такої динаміки ще 40-50 років і у нас будуть румунські Карпати, де лісу немає взагалі”, – наголосив він.
За даними екологів, у природно-заповідний фонд України щорічно вирубується 1 млн куб. м деревини на площі 44 га
“Для розуміння, це як 55 столичних заповідників “Голосіївський ліс”. І загалом це лише 1/17 загальної кількості деревини, яка щорічно офіційно вирубується”, – розповів він.
В. Борейко наголосив, що це згубно для багатьох видів тварин і рослин, які вже занесені в Червону книгу.
“А ми вже нарахували 122 таких видів. Для прикладу – це тварини і птахи, яким після тотальних вирубок ніде жити, – дятли, білки, куниці, летючі миші. Також згубно це і для папоротей, лишайників та грибів. У лісах Карпат 15 видів орхідей, і ось вони пов’язані лише зі старим лісом, вони не можуть жити в молодих лісах”, – розповів він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас