Важливий маркер: Україна ризикує залишитися на низьких позиціях Doing Business — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Важливий маркер: Україна ризикує залишитися на низьких позиціях Doing Business

Казна та Політика
226
У щорічному рейтингу Doing Business, який готує Світовий банк, Україна змогла не набагато, але все ж таки поліпшити свої позиції, посівши 80-е місце серед 190 країн світу. З одного боку, як відзначають багато економістів, рейтинг Doing Business є тільки маркером, але з іншого боку, ні багато ні мало, є маркером для ділових інвесторів.
Цінність позицій
Згідно зі звітом, Україна опинилася на 80 місці серед 190 країн світу за рейтингом Ведення бізнесу-17, це свідчить про три позиції вище в порівнянні з рейтингом Ведення бізнесу-16.
Поліпшити свої позиції країна змогла лише завдяки деяким показникам: захист прав міноритарних акціонерів, а також поліпшення виконання контрактів.
Однак вкрай низькі позиції країни продиктовані тим, що поки що Україна не змогла вирішити проблеми з: неплатоспроможністю, міжнародною торгівлею, реєстрацією власності, доступом до отримання кредитів, отриманням дозволів на будівництво, а також підключенням до електромереж.
Виходячи з підрахунків Світового банку, 1 пункт в рейтингу Doing Business дорівнює 500/600 млн доларів інвестицій на рік. Прийняття необхідних законопроектів могли б сприяти зростанню в рейтингу, і сумарно це могло б дати Україні +20 пунктів, відзначає Катерина Глазкова, виконавчий директор СУП.
З цією думкою згоден міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів, який підкреслив, що багато в чому динаміка зростання України в цьому рейтингу залежить від успішного прогресу в прийнятті низки законопроектів. Він дуже вірить в те, що країна зможе піднятися на 15 позицій вгору.
Виходячи з документа,представленого Світовим банком, Україні необхідно провести і успішно закінчити реформи з дерегуляції, в корпоративному управлінні, у зовнішній торгівлі. Крім того, необхідні реформи щодо конкурентної політики і права власності, оскільки Україна значно поступається позиціями перед сусідніми країнами: Молдова – 44 місце, Білорусь – 37 місце, Росія – 40 місце, Румунія – 36 місце, і так далі.
Раніше вже повідомлялося, що уряд наполегливо просить розглянути у Верховній Раді законопроект, який зможе підняти позиції України на 8 пунктів – законопроект №3132, який свідчить про підвищення ефективності процедур банкрутства.
Але, як заявляють деякі експерти, рейтинг Doing Business не тільки відображає інвестиційну привабливість країни, а й має певні особливості.
Як зазначає Тетяна Тищук, редактор рейтингу реформ iMoRe в VoxUkraine, є перелік дуже важливих кроків, які зможуть в рази поліпшити ведення бізнесу в країні.
“Закон про державні закупівлі отримав високу оцінку експертів, і його роль полягає саме в тому, що це крок у впровадженні певних цивілізованих правил конкуренцій на ринку державних закупівель. Справді, посилення відповідальності банків безпосередньо не впливає на рейтинг, але йдеться про зміну якості корпоративного управління в банках – що є дуже важливим пунктом для бізнес-клімату країни, закони про акціонерні товариства та захист прав інвесторів отримали високі оцінки експертів, і вони вплинули на показники Doing Business, реформа судочинства включає в себе: скасування сертифікації низки найменувань продукції і палива, перереєстрації ліків з сильних юрисдикцій, реєстрацій добрив, скасування 13 тисяч ДСТУ”, – відзначає вона.
Важливий маркер: Україна ризикує залишитися на низьких позиціях Doing Business
Ініціатором реформ в бізнес-середовищі на сьогоднішній день виступає Кабмін, який вже зміг реалізувати близько 126 законопроектів. Певний внесок зробив президент України, на його рахунку 5 законопроектів. Трохи випередив його Національний банк, який запропонував внести 6 законопроектів.
Але, як зазначалося раніше, цього недостатньо. Розмита ситуація як і раніше залишається в реформі підключення до електромереж, а у Верховній Раді продовжують припадати пилом з десяток важливих законопроектів.
Чи все так сумно?
В цілому, якщо копнути трохи глибше, ситуація не виглядає настільки сумно. Бізнес в Україні більш-менш успішно став розвивати цифрові підходи в комунікації з владою.
За останній час вдалося реалізувати кілька реформ, що перетікають в онлайн-сферу, зокрема були оптимізовані системи, що дозволяють оплачувати податки в режимі онлайн, більш того, була впроваджена система ведення документів онлайн, це набагато спрощує досить нелегкий, діалог бізнесу і держави.
Ризик для країни залишається всього лише один – зволікання у впровадженні реформ. У такому разі не виключено, що Україна продовжуватиме залишатися на низьких позиціях.
Юлія Кузнєцова
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас