В українського бізнесу дозволили масово відбирати майно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В українського бізнесу дозволили масово відбирати майно

Казна та Політика
2237
В Україні гряде глобальний переділ комунального майна та повернення його в комунальну власність. Підгрунтя для нього створив Верховної суд: розглядаючи справу №3-604гс16, він ухвалив, що підставою для повернення майна у власність громади може бути будь-яка помилка при його продажі або іншому відчуженні – навіть процедурна.
Але постанова ВСУ №3-604гс16 кардинально змінює судову практику з цього приводу. Оскільки суд ухвалив, що якщо буде виявлена найменша помилка при продажу майна на відкритих торгах, буде вважатися, що воля громади не дотримана. Значить місцева влада зможе повернути об’єкт в свою власність навіть у добросовісного набувача”, – пояснив старший партнер адвокатської компанії “Кравець і партнери” Ростислав Кравець.
За його словами, в місцевих судах зараз перебуває величезна кількість позовів про повернення комунального і державного майна – від бізнесу громадам. І новий підхід судів виллється в тотальний переділ активів на місцях.
Любов місцевої влади до повернення раніше проданих об’єктів підтверджують і інші юристи. Позови подають як представники місцевих громад, так і регіональні прокуратури.
“На жаль, такі позови не рідкість, але часто вони проходять в рамках господарського процесу, а не кримінального. Відсутність персональної відповідальності за прийняття таких рішень призводить до того, що угоди відбулися багато років тому, в будівлі вкладені чималі гроші (бо вони вимагають постійного догляду), а, в кінцевому підсумку, можна всього позбутися”, – сказала юрист юрфірми “Астерс” Вольга Шейко.
До речі, переділ не завжди стосується будівель або земельних наділів.
Звичайно, коли у бізнесу буде відбиратися майно, він зможе повернути свої гроші – ті, що колись були сплачені за комунальне добро. Тільки ось індексувати ці вкладення точно ніхто не буде, та й інші нюанси не врахує.
На витребування майна з чужого незаконного володіння не поширюється строк позовної давності. Тому місцева влада зможе повернути майже будь-який актив, який побажає.
Втім, що б не робила місцева влада і як би активно вона не повертала суспільне майно, їй доведеться відразу думати про його ефективне використання на благо громади. Навряд чи добро вдасться перепродати іншому бізнесу. Підприємці, зіткнувшись з купою судів про витребування майна, набагато менш охоче будуть щось купувати у обласних або міських рад.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас