Як підготувати авто до зими: необхідний мінімум і ціни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як підготувати авто до зими: необхідний мінімум і ціни

Особисті фінанси
923
Приказка “Готуй сани влітку” – явно не про українських автоаматорів. Незважаючи на те, що перший сніг вже випав, зима зовсім близько, черг на автосервісах немає. Хіба що всі дружно кинулися “перевзувати” своїх залізних коней. Деякі шиномонтажі працюють без вихідних, щоб обслужити більше бажаючих підготувати авто до суворих умов зими водіїв.
Однак зміна шин – лише частина програми підготовки машини до холодів. Та й “перевзулася” поки що, за приблизними даними сервісів, тільки половина власників авто.
Готуються по мінімуму
Як розповіли представники корпорації УкрАВТО, активність клієнтів на СТО збільшилася незначно. Не можна сказати, що громадяни погодилися ремонтувати все необхідне. Вони економлять, витрачаючи гроші тільки на вкрай важливе, продовжуючи експлуатувати автомобілі з дрібними (і не дуже) проблемами. Водії приводять машини в порядок рівно настільки, щоб мати можливість продовжувати рух.
Лише одиниці наважуються відремонтувати все, на що вказали майстри.
“Підготувати авто до зими – це не тільки зміна гуми, а ще й низка заходів. Багато хто обмежується лише зміною шин. Відповідальні водії роблю ще діагностику ходової, просять перевірити акумулятор, щітки, залити зимовий омивач, перевірити розвал-сходження”, – зауважив керуючий автосервісу “Гарант-Автотехнік” Денис Ємельянов.
“Лютих морозів поки що не було, тож великий наплив клієнтів – тільки на шиномонтаж. Також дектрі замислюються над купівлею акумуляторів для авто”, – зазначив менеджер автосервісу і автомагазину Oiler Денис Михальченко.
За словами керівника відділу запасних частин міжнародного автомобільного холдингу “Атлант-М” Тараса Шапошникова, зібравшись підготувати авто до зими, не зайвим буде перевірити наявність буксировочного троса, обробити ущільнювачі дверей спеціальним мастилом або силіконом.
Також, на всяк випадок, можна придбати дроти для “прикурювання” (запуск від акумулятора іншого автомобіля).
Якщо зимова гума вже є, потрібно перевірити її стан: вік не повинен перевищувати 5 років, глибина та стан протектора відповідати нормі, а пошкодження – відсутні.
“Водії часто нехтують щітками склоочисника, зимовим омивачем, що загрожує певними проблемами при експлуатації авто”, – додав Тарас Шапошников.
Підготувати авто дешево або скільки коштує зима
Поки що автосервісам вдається стримувати ціни на сервісні роботи з підготовки автомобілів до зими – вони залишилися практично на рівні минулого року.
Суттєво не змінилася навіть вартість матеріалів (наприклад, діагностика ходової раніше коштувала 99 грн., тепер – 118 грн.).
Повна вартість підготовчих робіт до зими безпосередньо залежить від марки, класу авто, діаметра коліс, рівня самої СТО.
Як розповів директор автосервісу “Автогарант Моторс” Вадим Мазур, при підготовці авто до зими умовно можна виходити з програм “стандарт” і “максимум”. Кінцевий цінник буде залежати від того, що водій вирішить зробити першочергово, а з чим віддасть перевагу почекати.
Орієнтовний розрахунок вартості підготовки машини до зими без обліку матеріалів:
Програма “стандарт” – 150 грн.
  • перевірка акумуляторної батареї;
  • склоочисників;
  • якості охолоджуючої рідини;
  • гальмівної рідини;
  • рівня тосолу/антифризу;
  • діагностика ходової і гальмівної систем
Програма “Максимум” – 380 грн.
Все вищеперелічене плюс:
  • змазка гумових ущільнювачів салону силіконовою змазкою;
  • нанесення гарячого воску на елементи кузова для запобігання корозії;
  • для авто з дизельними двигунами – заміна паливного фільтра
Важливо розуміти: підсумкова сума залежить також від конкретного автосервісу – варто “покататися” по місту, щоб знайти підходящий варіант.
“Стандартний комплекс робіт з підготовки до зими обійдеться в 300-600 грн. (максимум – 1000 грн.). Це – вартість без урахування ціни автомобільного акумулятора і матеріалів”, – каже Тарас Шапошников.
Як додав Вадим Мазур, з урахуванням витратних матеріалів до вартості роботи ще потрібно додати: для бюджетного авто, приміром, Ford Escort – 300 грн., середнього класу – 800 грн., преміум – 1600 грн.
Витратити все-таки доведеться, якщо не хочете “влетіти” на ще більші гроші або ви не входите в число тих, хто поставив авто “на прикол” до закінчення зими.
Ті ж, хто не встиг підготувати автомобіль вчасно, платять більше, ніж розраховували. Так, з настанням перших заморозків і снігів збільшилася кількість “незапланованих” клієнтів біля станцій техобслуговування.
Як розповіли в УкрАВТО, зросла кількість авто на відновлювальному ремонті, з побитими бамперами, крилами, склом, фарами, капотами – не всі перелашталися на рух по мокрій дорозі, в дощ і туман.
Додалися клієнти з проблемами підігріву сидінь, роботи печі. Адже влітку вони цими пристроями авто не користувалися і про такі проблеми не знали.
Напередодні зими зростання заїздів на автосервіс по всіх видах ремонту та обслуговування збільшилося на 6-8%. Прогнозовано поступово зростають і обсяги продажу сезонних товарів: зимової гуми, зимового омивача скла…
Денис Вергун
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас