Казахстан, перший в світі з видобутку урану, передумав будувати атомну станцію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Казахстан, перший в світі з видобутку урану, передумав будувати атомну станцію

Світ
623
Казахстан, який займає перше місце в світі з видобутку урану, не планує в найближчі сім років будувати власну атомну електростанцію через надлишок електроенергії в країні, сказав міністр енергетики Канат Бозумбаєв.
Астана виношувала плани будівництва атомної станції більше десяти років і вела попередні переговори як з російським “Росатомом”, так і з японською Toshiba.
“У Казахстані зараз профіцит електричної енергії: влітку 5.000 мегават, при зимових максимумах десь 3.500. Ми зробили довгостроковий… баланс. В семирічному періоді дефіциту ми не бачимо, тому в семирічному періоді ми якихось нових потужностей, таких як атомна станції, не бачимо”, – сказав міністр журналістам. Видобуток урану в країні веде державний Казатомпром і його спільні підприємства, в яких беруть участь світовий лідер ядерної індустрії Areva і японська Sumitomo Corp.
Казатомпром володіє 10% виробника ядерних реакторів Westinghouse Electric Co, американського підрозділу японського промислового гіганта Toshiba Corp. У 2015 році Казахстан збільшив виробництво урану на 4,3% до 23.800 тонн, залишившись найбільшим в світі виробником з часткою ринку більше 40%. Обсяг видобутку Казатомпрома склав 13.000 тонн.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас