ЗМІ дізналися, хто в Україні зможе безкоштовно отримувати ліки в 2017 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЗМІ дізналися, хто в Україні зможе безкоштовно отримувати ліки в 2017 році

Особисті фінанси
1074
В Україні в 2017 році Міністерство охорони здоров’я вводить систему реімбурсації -відшкодування пацієнтам вартості ліків, що дозволить деяким українцям отримати таблетки та препарати безкоштовно.
У проекті постанови Кабміну уточнюється, що компенсувати вартість медпрепаратів будуть українцям із серцево-судинними захворюваннями, цукровим діабетом і астмою. Для них безкоштовними будуть 93 препарату.
Але видавати ліки будуть аптеки і тільки за рецептом лікаря на спеціальному бланку. За інформацією експертів, у фінансуванні можуть виникнути складності. Причина полягає в тому, що в Україні немає реєстру пацієнтів, а тому точно невідомо, скільки потрібно виділяти на реімбурсації. Крім того, поки фінального проекту компенсації вартості препаратів у МОЗ немає.
Також експерти прогнозують, що через відшкодування вартості може виникнути корупція.
“У цій системі повинні брати участь усі аптеки. Держава не повинна укладати договори з конкретною мережею через можливу корупційну складову”, – наголосила голова благодійного фонду “Пацієнти України” Ольга Стефанишина.
“Щоб реімбурсація була ефективною, потрібні три речі: перелік препаратів на підставі доказової медицини, призначення ліків по протоколах лікування та ефективний облік препаратів. Найкращим способом буде створення єдиного електронного реєстру. Поки цілісної картини від міністерства охорони здоров’я не видно”, – уточнив менеджер групи “реформа системи охорони здоров’я” Олександр Ябчанка.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас