Огляд курсу: що нас чекає в листопаді — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Огляд курсу: що нас чекає в листопаді

Валюта
6940
Жовтень виявився досить сприятливим місяцем для нарощування резервів Національного банку. Гривня націлена на зростання. Однак, на ринку ще існують системні ризики, які можуть підірвати стабільність національної валюти.
НБУ скуповував долари
Протягом всього жовтня Національний банк успішно купував валюту. Регулятор 10 разів виходив з аукціонами на ринок, у результаті чого було куплено 274,5 млн дол. за середньозваженим курсом 25,6615.
“Жовтень виявився дуже сприятливим для нарощення резервів НБУ. Всього ж з початку року нетто-купівля валюти на міжбанківському валютному ринку склала 1,59 млрд дол. за середньозваженим курсом 25,2504”, – коментує провідний експерт сектору продажу казначейських продуктів ОТП Банку В’ячеслав Озеров.
Як повідомив порталу Finance.UA старший аналітик UniCredit Bank Андрій Приходько, сезонний приплив валюти від експортерів, насамперед від агротрейдерів, сприяв зміні тренду на валютному ринку.
При цьому погіршення зовнішньоторговельного балансу є головним системним ризиком для курсу гривні, вважає Приходько.
Ризики для гривні
На початку вересня падінню гривні передувало погіршення зовнішньоторговельного балансу в серпні, коли від’ємне сальдо зовнішньоторговельного балансу склало 672 мільйони доларів. В серпні 2015 року від’ємне сальдо склало 169 мільйонів доларів.
Прискорилося зростання імпорту, чого не скажеш про експорт. Наприклад, імпорт в серпні 2016 року зріс на 22,6% в порівнянні з серпнем минулого року, а експорт – лише на 2,8% за аналогічний період.
Серед додаткових ризиків може виявитися різке зростання цін на газ у Європі, особливо в першому кварталі 2017 року, коли споживання природного газу традиційно досягає піку.
“З початку вересня на Європейській Енергетичній Біржі ціни на газ зросли на 36%, в той час як торік ціни на газ в цей час, навпаки, падали. Поки що цей фактор не впливає на курс, позаяк Нафтогаз має накопичену валютну ліквідність, яку монополіст встиг акумулювати влітку при низькому курсі. Однак у першому кварталі 2017 року ситуація може змінитися. Особливо якщо буде холодна зима. І тоді Нафтогаз буде змушений знову вийти на валютний ринок. Тому залучення кредиту від Світового Банку на 0,5 млрд дол на закупівлю газу буде зовсім не зайвим”, – вважає Андрій Приходько.
Вадим Березовик, в.о. голови правління Вектор Банку, впевнений, що курс на міжбанку перебуватиме в коридорі 25,5-26,0 грн/дол, і якісь явні негативні фактори, що впливають на курс долара, будуть відсутні.
“Проблема газу, а це додатковий попит на валюту, фактично вирішена – 500 млн доларів на закупівлю дає Світовий банк. Платіжки за опалення, які скоро всі отримають, будуть обмежувати попит на готівкову валюту, як і попит на імпортні споживчі товари”, – зазначає Вадим Березовик.
Але, при цьому він запевнив, що курсові стрибки можливі у випадку банкрутства нових банків, які на слуху.
Олег Курінний, директор казначейства Банку Кредит Дніпро перерахував кілька позитивних факторів, які можуть мати позитивний вплив на валютний ринок у листопаді.
“Це продовження нинішніх міжбанківських трендів, від яких залежить і курс готівкової гривні. Завчасний викуп валюти для Нафтогазу під опалювальний період вже допоміг уникнути раніше традиційних осінніх курсових хвилювань. Крім того, в листопаді будуть збільшуватися обсяги валютної виручки, яка надходить від основних українських експортерів – аграріїв, що і буде утримувати високий рівень пропозиції на ринку.
Також курсова стабільність, що встановилася в останні місяці, наряду з виділеним нашій країні кредитним траншем МВФ, дозволила Національному банку значно зміцнити міжнародні резерви. І навіть у разі будь-яких форс-мажорних обставин регулятор сьогодні має можливість підтримувати адекватний курс гривні за допомогою валютних інтервенцій. При цьому, розраховувати на те, що долар може серйозно опуститися в ціні, не варто. Думаю, у разі завищеної пропозиції НБУ не дасть ринку розгойдатися, продовжуючи скуповувати валюту”, – прокоментував Олег Курінний.
Фактори стійкої нацвалюти
В цілому, для фінансової системи, позитивний ефект може надати скасування пенсійного збору.
“Це реальний механізм, який зможе повернути частину клієнтів з чорного ринку назад в банки”, – упевнений Курінний.
Але, не варто також забувати про те, що крім збору є ще і обмеження по сумі.
“На сьогоднішній день, в касах банків можна купити валюти в еквіваленті 12 тис грн (~450 доларів, – ред.). При цьому, більшість обмінних пунктів продають валюту без обмежень обсягу. Відповідно, якщо фізособі необхідно буде придбати, наприклад, 200 доларів, вона шукатиме більш прийнятний курс в банку або обмінному пункті. Якщо ж мова буде йти про більшу суму, скажімо, 1000 доларів, клієнту доведеться йти в обмінний пункт, навіть якщо курс там буде трохи гірший, ніж у банку”, – додає В’ячеслав Озеров.
Незважаючи на всі можливі ризики, опитані експерти сходяться в одній думці: безготівковий ринок протягом найближчого місяця так і збережеться в межах до 26,00 грн за дол., а готівковий традиційно буде на 30-50 коп. дорожчий.
Юлія Кузнєцова
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас