Страховики виїжджають на пряму дорогу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Страховики виїжджають на пряму дорогу

Особисті фінанси
402
Антимонопольний комітет дозволив страховим компаніям запустити пілотний проект з прямого врегулювання страхових випадків ОСЦПВ. Вже за місяць в ньому очікується участь близько двох десятків страховиків. Нововведенням, ймовірно, скористаються не більше третини потерпілих, але вони зможуть вибрати компанію з найбільшими виплатами.
Антимонопольний комітет 27 жовтня дозволив запуск пілотного проекту з прямого врегулювання, повідомили FinClub в прес-службі Моторного (транспортного) страхового бюро. Рішення, видане на два роки, набуде чинності за місяць. «Розраховуємо, що текст ми отримаємо завтра – 1 листопада, тобто воно набуде чинності з 1 грудня», – сказали в прес-службі організації.
Спочатку АМКУ планував видати дозвіл на рік. Але термін дії річних договорів, які страховики укладуть за новими правилами, не закінчився б до закінчення дозволу, тому АМКУ погодився на два роки, розповів один з учасників засідання.
Якщо протягом двох років не будуть прийняті зміни до закону про ОСЦПВ і пряме врегулювання не стане обов’язковим для всіх, страховикам доведеться знову йти в АМКУ за дозволом. Щоправда, є альтернатива: можна до статуту МТСБУ включити обов’язок члена бюро підписати угоду про пряме врегулювання. У бюро такі варіанти поки не розглядаються.
Тривала відстрочка
Ще наприкінці березня 17 СК: «АХА Страхування», «Арсенал Страхування», «PZU Україна», «ВУСО», «Аска», «Оранта», «ПРОСТО-Страхування», «Уніка», «Провідна», «ІНГО Україна», «Універсальна», «Міжнародна СК», «Кредо», «Аско-Донбас Північний», «Колоннейд Україна» (колишня«QBE Україна»), «Брокбізнес» та СТ«Іллічівське» – підписали угоду про пряме врегулювання.
Йдеться про те, що потерпілий в аварії зможе отримати виплату не від страхової компанії винуватця ДТП, а від своєї СК. Однак в АМКУ зажадали «отримання дозволу на узгоджені дії».
Підписанти сумарно займають більше 50% ринку, але скористатися опцією прямого врегулювання зможуть не більше третини потерпілих. По-перше, ДТП має відбутися за участі не більш ніж двох транспортних засобів, обидва з яких застраховані в СК – учасниках пілотного проекту. Причому не повинно бути завдано збитків життю та здоров’ю, один з водіїв має бути повністю відповідальним за ДТП, а учасники події не повинні перебувати в стані алкогольного або наркотичного сп’яніння.
Якщо страховий випадок підпадає під пряме врегулювання, клієнтові не заборонено звертатися за виплатою відшкодування до страхової компанії винуватця ДПТ. Фактично, потерпілий зможе вибрати ту компанію, яка платить більше і швидше за страховими випадками.
Але збиток не повинен перевищувати 50 тис. грн. Збитки вищі за цю суму будуть сплачені за традиційною схемою. У майбутньому ліміт можуть підняти.
Курс на розширення
У МТСБУ розраховують, що після отримання згоди АМКУ до проекту підключиться більше учасників. «Цього тижня ми проведемо зустріч з усіма підписантами і зацікавленими у співпраці страховиками. Сподіваємося, кількість учасників пілотного проекту збільшиться. Для бюро впровадження механізму дозволить прибрати негативні моменти, пов’язані з врегулюванням страхових подій: усі виплати відбуватимуться через МТСБУ, тобто бюро триматиме руку на пульсі ситуації на ринку ОСЦПВ», – зазначили в прес-службі.
Щоправда, у страховиків, навіть з числа підписантів угоди, є зауваження до проекту. «Приміром, у наших умовах не зовсім коректно використовувати запропонований «бельгійський» метод взаєморозрахунків. Досі немає ретроспективних розрахунків коректності цього методу. Така система дійсно використовується в багатьох країнах, але у нас в регіонах багато старих машин, тому брати для розрахунків середню суму виплати не зовсім коректно.
Розрахунки повинні здійснюватися за фактичною сумою виплат», – вважає генеральний директор асоціаці ї«Страховий бізнес» В’ячеслав Черняховський. «Бельгійський метод» передбачає, що більшість взаєморозрахунків між страховими компаніями будуть проведені за середньою сумою виплати за попередні періоди.
Ще один спірний момент – необхідність формування на рахунку в розрахунковому банку постійного незнижуваного залишку в розмірі 50% від середньомісячної суми страхових виплат. Хоча Нацкомфінпослуг дозволило ці кошти враховувати при формуванні резервів СК.
Але найбільше питань виникає з оподаткуванням операцій прямого врегулювання. «Нам це цікаво, ми готові підключитися до процесу, але вирішення питання податкової, скажімо, для нас є принциповим. Отримати «сюрприз» за результатами якої-небудь планової або позапланової перевірки нам би не хотілося», – пояснює топ-менеджер однієї з СК з українським капіталом. За інформацією FinClub, потенційними учасниками проекту є ще 10 страхових компаній.
Вікторія Руденко
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас