Китай взяв на озброєння новий авіаносець власного виробництва — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай взяв на озброєння новий авіаносець власного виробництва

Світ
2085
Китай завершив будівництво власного авіаносця, виготовленого виключно власними силами. Це судно стане другим авіаносцем у складі китайського ВМФ. Раніше в країні був лише один авіаносний крейсер – “Ляонін”, перероблений з колишнього крейсера “Варяг”, побудованого за радянським проектом 11436. Після розподілу флоту СРСР “Варяг” відійшов Україні і був проданий Китаю.
За даними South China Morning Post, другий авіаносець зведений за принципом першого. Пекін має практично повний комплект проектної документації проекту 11436, придбаний у РФ в 1990-і роки. За тим же проектом був побудований і “Адмірал Кузнєцов”.
Літаки на новому кораблі будуть використовуватися ті самі, що і на вже існуючому авіаносці – копії “Су-27” під назвою J-11, вироблені Шеньянською авіабудівною корпорацією, вважають експерти. За їхньою оцінкою, рівень J-11 відповідає російським розробкам 80-х років.
На даний момент перше місце за кількістю авіаносців займають США – 11 кораблів. По два кораблі у Італії та Іспанії, у Росії, Китаю, Бразилії, Франції, Таїланду, Індії – по одному.
При цьому світовий досвід показує, що одного авіаносця недостатньо, розповів заступник директора Інституту політичного і військового аналізу Олександр Храмчихін. “Приблизно половину часу такий корабель проводить в ремонті або знаходиться на обслуговуванні”, – пояснив він.
Але головне – споруда другого авіаносця є частиною планів Пекіна по розширенню можливостей флоту на тлі зростаючих викликів в спірних водах Східно-Китайського і Південно-Китайського морів.
Справа в тому, що протистояння США і Китаю в Тихому океані загострюється все сильніше. США звикли вважати цей район своєю зоною “національних інтересів”, вимагаючи від усіх інших країн регіону дотримуватися встановленого ними порядку. Згідно з опублікованими на WikiLeaks документами, кандидат в президенти США Хілларі Клінтон, будучи держсекретарем, заявляла, що після Другої Світової війни Тихий океан можна назвати “американським морем”. Саме там до 2020 року буде зосереджена основна військова потужність США. “Ми збираємося оточити Китай кільцем ПРО. Ми збираємося розмістити більше кораблів нашого флоту в цій зоні”, – говорила вона.
За матеріалами:
ПРАЙМ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас