Курс долара в Україні впаде, але потім буде новий стрибок – банкіри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Курс долара в Україні впаде, але потім буде новий стрибок – банкіри

Валюта
9043
Курс долара в Україні найближчим часом буде падати, але така тенденція збережеться недовго. Такий прогноз озвучили українські банкіри після зниження Нацбанком облікової ставки до 14%.
Однак, за словами банкірів, поточні фінансові новини поки не вплинули на настрої директорів компаній. Долар буде дешевшати в найближчі тижні не через облікову ставку, а через заробітки аграріїв, вважають фінансисти.
“Що стосується рішення про зниження облікової ставки, то ринок поки на це не відреагував. Крім того, це було цілком прогнозованим рішенням, враховуючи дані щодо динаміки інфляції, а також стабілізацію валютного ринку. В цілому для фінансового ринку — це, звичайно, позитивний сигнал, і черговий крок у напрямку відновлення доступного кредитування”, — зазначив директор казначейства Банку Кредит Дніпро Олег Курінний.
“Враховуючи, що надходження експортної виручки від аграріїв у найближчій перспективі зростатимуть, ми не відкидаємо, що гривня може продовжити зміцнюватися й надалі. Але і на стрімке падіння його курсу розраховувати не варто. По-перше, через зростання гривневої маси на внутрішніх ринках від надходжень до держбюджету. А також тому, що регулятор, швидше за все, буде зупиняти надмірні коливання”, — вважає Курінний.
Втім, фінансисти попереджають: здешевлення долара не буде довгостроковим трендом. І радять готуватися до зростання його курсу.
“У середньостроковій перспективі курс повернеться до зростання ближче до кінця року і в першому кварталі. Це пов’язано зі збільшенням попиту на валюту з боку імпортерів палива. З падінням температури повітря попит на імпортні енергоносії зростатиме. Ще один неприємний фактор для України — це різке зростання ціни на газ, яка зросла на 36% з початку вересня на Європейській Енергетичній Біржі, при цьому в минулому році ціна на газ в Європі навпаки падала в цей період”, — розповів головний аналітик UniCredit Bank Андрій Приходько.
Він зазначив, що поки НАК “Нафтогаз” не купує долар на міжбанку, не впливаючи на його курс, оскільки зумів накопичити валюту влітку.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас