Денис Сєдаков: Тренди і прогнози ринку столичної нерухомості — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Денис Сєдаков: Тренди і прогнози ринку столичної нерухомості

Нерухомість
1515
Ринок нерухомості потроху оживає. Про остаточний вихід із кризи говорити ще рано, але певні позитивні тенденції проглядаються. Я виділю декілька найважливіших моментів, які будуть визначальними найближчим часом.
Ціни
Восени 2015 було цінове дно. Тоді квадратний метр новобудови коштував найдешевше – в середньому 21000 грн. Після цього він хвилеподібно ріс, і жодних передумов для здешевлення в майбутньому немає. Зараз середня ціна квадрата в новобудові 22000 грн. Якщо брати мінімальну ціну, то з 13600 грн восени минулого року, вона зросла до 15000 – у вересні 2016.
Як довго триватиме зростання і яким буде падіння (і чи буде воно взагалі) – передбачити складно. Стабільність національної валюти (саме це – основний фактор), а також її залежність від зовнішньополітичних чинників залишають бажати кращого.
Попит
Попит на квартири в новобудовах збільшується. Це, власне, і тягне зараз ціни вгору. Причиною тому є нестабільність банківського сектора. За інформацією НБУ, починаючи з 2014 року в Україні перестали функціонувати 82 банки. Залишилося – 100. Таким чином нерухомість залишилася чи не єдиним надійним активом для інвестування. Люди хочуть зберегти свої гроші.
Підвищеним попитом користуються мікро-квартири (до 30 кв. м.). Вони відносно дешеві і їх легко здати в оренду. Купують і елітне житло, і бізнес-клас. Правда, зараз інвестор став розбірливий і більше уваги звертає на інфраструктуру. Складно продати житло вище економ-класу якщо не забезпечити парковку, охорону, швидкий доступ до дитячого садка і школи.
Пропозиція
Забудовники пильно стежать за тенденціями ринку, але зі зрозумілих причин не можуть задовольнити запит покупця негайно. Тому досить легко передбачити пропозицію в майбутньому, з огляду на нинішній попит.
Основна тенденція – зміна орієнтації на житло економ-класу і понад-маленькі квартири. Найближчим часом таких будинків буде все більше. Багато компаній міняють планування квартир в своїх будинках, зменшують і ділять їх на менші вже в процесі будівництва.
Основний орієнтир змістився на покупців, які розраховують витратити на квартиру $20-30 тис.
Покупці
Зараз забудовники починають працювати з абсолютно новою категорією покупців. Фактично, новими маленькими квартирами приваблюють тих, хто орендує житло і не має в своєму розпорядженні великих сум. Це молоді сім’ї, рідше – одинаки. У нас є цікава статистика, яка показує, що у випадках, коли батьки купують квартиру дитині, в 70% випадків – це для дочки. Чоловікам частіше доводиться заробляти на житло самому.
Кияни все більше уваги звертають на міста сателіти. Ірпінь, Вишгород, Вишневе, Петропавлівська та Софіївська Борщагівки, Бровари і Бориспіль раніше не розглядались як варіанти для придбання житла. Тепер купити там квартиру – цілком допустимий варіант. Скажімо, в тому ж Борисполі “квадрат” коштує 15 000 грн і дешевше. Ринок новобудов там дає хороший вибір у будь-якій категорії за прийнятні гроші.
Продавці
Конкуренція серед продавців на ринку традиційно висока. Після історії з Войцеховським, коли більше 40 новобудов Києва виявилися незаконними, покупці стали більш обережними.
Вимоги, які пред’являють забудовнику, ростуть. Важливими стають репутація і попередні проекти. Тому новачкам дуже складно освоїтися на ринку. Деякі демпінгують, але це слабо допомагає – жадібність в умах інвесторів поступається місцем обережності.
Банки та кредити
Зараз іпотека показує ознаки пожвавлення. Ситуація далека від ідеалу, але в будь-якому випадку це буде стимулювати попит надалі. Практично всі забудовники пропонують розстрочення та кредити від банків-партнерів, а також знижки за умови 100% оплати. Банки охоче йдуть на співпрацю з будівельними компаніями, пропонуючи кредити для купівлі житла в якомусь певному житловому комплексі.
Наприклад, “Укргазбанк” готовий працювати з забудовниками, які відповідають їхнім вимогам щодо надійності, пропонуючи кредити в національній валюті для конкретних проектів під 15-16% річних. Це, звісно, чимало, але вже краще, ніж 20-22%. Думаю, скоро до них приєднаються й інші великі фінансові установи.
Висновок
Спираючись на все вищевикладене, можна з упевненістю говорити про те, що попит на нерухомість буде зростати. Більшою мірою, це стосується економ-класу і мікро-квартир. Також буде зростати інтерес до житла в ближньому передмісті.
Якщо економіко-політична ситуація в країні залишатиметься стабільною – ціни будуть повільно йти вгору; якщо нестабільною – цілком можна очікувати різкого подорожчання. Пожвавленню на ринку і, тим самим, додатковому зростанню вартості квадратних метрів можуть сприяти програми кредитування, але тільки за умови їх масштабності та доступності.
Денис Сєдаков, Генеральний директор компанії New City Developers
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас