Олексій Шершень: На скільки можна оптимізувати сімейний бюджет завдяки LED-підсвічуванню? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олексій Шершень: На скільки можна оптимізувати сімейний бюджет завдяки LED-підсвічуванню?

Особисті фінанси
356
За півтора роки ціна на світло зросла приблизно в два рази. Зараз середньостатистична українська сім’я платить за електроенергію за тарифом 129 копійок за 1 кВт*год, але вже в березні ціна підніметься до 168 копійок.
Електроенергія – одна з найбільш відчутних статей витрат серед комунальних послуг, тому важливо шукати шляхи для оптимізації сімейного бюджету.
Олексій Шершень: На скільки можна оптимізувати сімейний бюджет завдяки LED-підсвічуванню?
Як знизити витрати електроенергії?
Наприклад, ви можете обмежити використання електроприладів. Але ось у освітленні точно не варто себе обмежувати: це зашкодить і здоров’ю, і емоційному стану. Краще шукати більш енергоефективні джерела світла.
Традиційна лампа розжарювання використовує 90% спожитої енергії для нагрівання, і лише 10% енергії йде на створення світла. Не дивно, що «лампу Ілліча» вважають пережитком минулого: за 10 років кількість продажу і купівлі ламп розжарювання впала в два рази. У всьому світі люди переходять на економічне LED-освітлення, і це дозволяє істотно знизити витрату електроенергії. Україна – не виняток: попит на енергозберігаючі лампочки зростає з кожним роком.
Але при цьому світлодіодні лампочки коштують дорожче від звичайних ламп розжарювання. Виникає питання, як же швидко вдасться «відбити» ці гроші в українських реаліях?
Давайте порівняємо, якщо ціна 60-ватної лампи розжарювання – близько 10 гривень, а світлодіодні лампочки коштують близько 50-90 гривень, в залежності від типу лампи. Водночас сучасні LED-технології можуть забезпечити до 90% зниження електроспоживання. Тож повернути свої вкладення ви зможете вже протягом року.
За підрахунками експертів Philips, у трирічній перспективі перехід на світлодіоди дозволить вивільнити для потреб сім’ї від 1400 до 4900 гривень – залежно від кількості споживання електроенергії.
Приміром, сім’я, що споживає від 100 до 600 кВт*год на місяць, заощадить приблизно 3400 гривень. За ці кошти можна придбати дійсно важливі речі, або ж прикрасити сімейний вікенд поїздкою в одне із наймальовничіших міст України. Для сімей, що споживають понад 600 кВт*год, вийде заощадити ще більше – близько 4600 гривень*.
* Дані для розрахунку: число ламп – 15, потужність LED-ламп – 7 Вт, ламп розжарювання 60 Вт. Розрахунковий час горіння – 4 години на день. Кількість розрахункових років – 3.
Не лише економія?
Важлива перевага LED-технологій – висока якість світла. Поряд з економією сімейного бюджету, світлодіодні лампи здатні створювати максимально комфортну атмосферу в домі. Наприклад, є лампи з «теплою» колірною температурою – їх можна використовувати для загального освітлення будинку та створення затишної атмосфери. Лампи з холодним світлом краще помістити в ті кімнати, де потрібна особлива, робоча енергетика – наприклад, в особистий кабінет.
LED-технології також відрізняє тривалий термін експлуатації: світлодіодні лампи можуть прослужити до 15 років. Але варто відзначити, що тільки перевірені бренди зможуть виступати гарантією якості світлодіодних ламп. Навпаки, купівля недорогої продукції часто обертається додатковими витратами і навіть може стати причиною погіршення зору.
Як далі розвиватимуться LED-технології в майбутньому?
Характеристики світлодіодних ламп постійно поліпшуються, вдосконалюється функціонал. Вже зараз в Україні продаються лампи, якими можна управляти з допомогою звичайного вимикача: міняти колірну температуру світла або робити світло більш приглушеним.
Але новий тренд – це використання LED-лампочок в ролі «розумної» системи домашнього освітлення. Приміром, завдяки WI-FI модулю, лампочка Philips Hue дає можливість керувати світлом за допомогою смартфона: можна змінювати як інтенсивність, так і колір освітлення.
«Розумна» лампочка також дозволяє налаштувати різні сценарії ввімкнення і вимкнення світла: можна прокидатися не від настирливого будильника, а від ввімкненого в кімнаті м’якого освітлення.
Олексій Шершень, Директор компанії Philips Lighting в Україні
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас